După cai

Cititor Formula AS
Au fost verile copilăriei mele.

Nu le-am uitat nici a­cum, când am trecut de a do­ua tinerețe. Ori de câte ori am prilejul și găsesc pe cineva care să mă asculte, aduc în discuție amintiri păstrate cu drag în inima mea.
Eram o copilă, să fi avut în jur de paisprezece ani, când, într-o vară fierbinte, am trăit emoții pe care sufletul nu le-a șters. Căldura înăbușitoare din miezul verii toropea, de-a rân­dul, zile și nopți. Dor­meam afară, pe prispa casei. Era locul de bine și răcoare al întregii familii. La sat, rostul vieții curge după alte reguli.
Nu se luminase de ziuă, dar eu eram deja trează. Mă scu­lase mama cu grabă în cu­vinte: "Hai, repede, să adu­cem caii!". De fapt, treaba asta era a tatii, dar noi îl aju­tam fiindcă trudea, săracul, din greu.
Într-o rochiță subțire și în picioare cu niște sandale cu cataramele rupte, eram gata de plecare. Mama lua un băț în mână iar eu biciul pe care mi-l dădea tata. Eram bucu­roa­să și ui­tam de somn. Ma­mei îi era urât, și de fiecare dată mă lua cu ea. Își făcea cu­raj cu mine, eu îmi făceam cu­raj cu ea. Întotdeauna, îna­inte de răsăritul soarelui, că­u­tam afa­ră, pe câmp, caii tatei.
Mama mergea înainte și făcea cărare. Valurile de iarbă îmi ajungeau până la mijloc. O boare călduță mișca frun­zele și florile, îmi mângâia frun­tea, obrajii. Văzduhul abu­rea cu miros de ierburi. De jur-îm­prejur, la orizont, se des­co­perea ziua, minut cu mi­nut. Mii de sclipiri se încru­cișau. Pretutindeni strălucea roua. "E drumul spre Rai", gân­deam...
Rochița mi se uda, se li­pea de mine. Din când în când, adunam pungă poalele ei și le storceam. Și mama făcea la fel. Tălpile picioarelor alune­cau în sandale, într-o parte și alta, și, în cele din urmă, mă descălțam și mergeam prin rouă, și picioarele și degetele se albeau... Era botezul ceru­lui. Miroseam a vară și era cel mai plăcut miros de pe pă­mânt.
Luam caii de la urmă. Ma­ma îl ținea pe cel mai bătrân de dârlog, iar ceilalți se luau după el. Din când în când, caii se opreau. Priveam aburul ie­șind din răsuflarea lor, ames­tecul de răcoare a dimineții și căldura vieții. În urmă se auzeau fălfâiri de zi­uă, triluri de păsări... Zvâc­nea lumina din toate părțile. Lumina aceea de început de lume, curată și frumoasă.
Ierburile erau înalte, le dă­deam cu mâna la o parte. Flo­rile se aplecau spre mine, spre potecă. Multe petale se lipeau pe rochița udă, pe mâini... Le adu­nam, le ți­neam în palme pâ­nă când mâinile mi­roseau a flori. Când ajun­geam aca­să, soa­rele a­runca să­geți aurii pe pă­mânt. O to­ropeală caldă îmi inunda trupul. De-atunci, n-am mai trăit-o. Doar amin­tirile îmi aduc în suflet vraja ei.

GEORGETA GROȘESCU - com. Provița de Jos, jud. Prahova