"Lordul dragostei nebune" - VASILIS KARRAS: "Vreau să descopăr personal frumoasa țară pe care o aveți"

Dana Ene
Pe urma fanarioților, grecii redescoperă dru­mul spre București.

Nu-i interesează să pună stăpânire pe țară, ci pe amatorii de muzică. Și dorințele li se împlinesc. Dovada: am­basadorii Eladei au audiență în creștere pe scenele românești. Picătura de balcanism care ne curge prin sânge ne face să tresărim la nostalgia, dar și la rit­murile grecești, făcute nemuritoare de Zorba grecul. Vasilis Karras, cântărețul care vine luna aceasta în București, este, și el, un reprezen­tant de vârf al mu­zicii țării sale, un specialist al stilului "kapsoura", un stil muzical dedicat exclusiv poveștilor de iubire pierdute care sfâșie sufletul.
Nu este deci, de mirare, că acasă, în Grecia, a fost botezat "Lord al dragostei nebune". Până azi, el a scos nu mai puțin de 40 de discuri, multe dintre ele premiate cu aur și platină, și are zeci de mii de fani, atât în țara natală, cât și în lume. Este extrem de iubit și în țările vecine Greciei. Drept dovadă, anul trecut, când a cântat în pre­mieră la Sofia, în Bulgaria, a reușit să intre și în Cartea Re­cordurilor, căci a fost primul cântăreț european ce a umplut la refuz Arena Națională de acolo cu peste 17 mii de spectatori, în timp ce alți 5000 de fani de-ai lui au stat încăpățânați la coadă în jurul stadionului, sperând că printr-o minune cineva va re­nunța la un bilet.
Și în România, solistul grec se bucură de apreciere, căci mulți români i-au ascultat cânte­cele în vacanțele petrecute în Grecia, venind acasă cu discurile lui în bagaj. "Am ales să vin în Româ­nia, la cererea publicului. Vreau să descopăr perso­nal frumoasa țară pe care o aveți. Mă bucur că acest concert coincide cu Anul Centenarului, o ani­versare atât de importantă pentru România! Știu că aici există una dintre cele mai semnificative comunități elene din diaspora. Va fi o mare plăcere și onoare pentru mine să fiu măcar pen­tru o zi alături de ei și de voi. Vă aștept pe toți, pe 14 octombrie, la Sala Pala­tului, să sărbătorim împreună cei 40 de ani de carieră muzicală a mea și să cân­tăm multe dintre melodiile mele de su­flet. Va fi o seară de neuitat!", declară artis­tul.

Mecanicul cu voce de aur

Vasilis Kesoglidis (cunoscut sub nu­mele de scenă Vasilis Karras) s-a născut în Kokkinochori Kavala, în nordul Gre­ciei, pe 12 noiembrie, 1953. La 10 ani, s-a mutat cu întreaga familie la Salonic. Pe străduțele de acolo a auzit primele acorduri de laïko și s-a îndrăgostit iremediabil de această mu­zică. A început imediat să memoreze și să fredone­ze melodiile care i-au plăcut mai mult. În 1969, la vârsta de 16 ani, a cântat pentru prima dată pe scena clubului de noapte "Prosfygas", din cartierul Evos­mos, din Salonic. I-au plăcut aplauzele și publicul, dar nu și-a părăsit locul de muncă de la atelierul auto unde lucra ca mecanic. Vocea lui ușor răgușită a fost pe placul ascultătorilor și, în scurt timp, a devenit faimos în suburbii. A petrecut o bună bucată de vre­me împărțit între cele două pasiuni ale lui. Ziua repara mașini, iar noaptea storcea lacrimi și suspine cu melo­diile lui de dor.
La 27 de ani, a decis că e momentul să se dedice serios muzicii. Reușise, în cei peste 10 ani de cântat prin cluburi, să-și creeze un re­per­toriu propriu, și așa a luat naștere primul lui disc, "Alismonites ores" (1980). Discul a avut suc­ces în nordul Greciei, iar Vasilis a început să fie curtat de mai multe cluburi de noapte, căci atât gre­cii, cât și turiștii, apreciau în mod deosebit muzica live. Încet, încet, faima a început să i se răspân­dească pe tot teritoriul țării, iar discurile lui au urcat vertiginos în topuri și au primit premii după premii. De acum se "băteau" pe el nu numai cluburile din nord, ci și cele din capitală, din Atena.
În anii '90, Vasilis Karras a devenit un star na­țional. A lansat numeroase discuri, iar cel de-al 21-lea album al lui, "Tilefonise mou" (1996), cu melodii com­puse de un cunoscut și îndrăgit compozitor grec, Phoebus, i-a adus chiar două discuri de platină. Cel mai mare succes comercial însă l-a înregistrat un an mai târ­ziu, cu albumul "M'eheis kanei aliti" creat în colaborare cu un alt cunoscut muzician grec, Michalis Rakintzis.
Deși este și el compozitor și textier, Vasilis Karras s-a bucurat de mai mare succes atunci când a cântat melodiile altora, deși a com­pus, și el, peste 150 de cân­tece care au fost extrem de apre­ciate, în interpretarea altor cân­tăreți consacrați de muzică gre­cească. În decursul lungii lui ca­riere, a luat sub protecție mai mulți tineri soliști talentați, pe care i-a promovat și care sunt acum la rândul lor adevărate staruri. Un astfel de exemplu este Despina Malea (cunoscută sub numele de scenă - Despina Vandi). Ei i-a oferit șansa să cânte în clubul lui personal o vară întreagă, un club renu­mit pentru calitatea muzicii, dar și a oaspeților, și tot el i-a compus artistei primele melodii de succes.
Și chiar dacă azi umple stadioane și are concerte în SUA, Germania, Australia sau Canada, Vasilis nu a renunțat la prima lui iubire, cântatul prin cluburi. Cel mai recent disc al lui, "Alhth me lene", a fost lansat în 2017, an în care a început și un turneu internațional, dedicat celor 40 de ani de succes în lumina reflectoa­relor .
Pe scena Sălii Palatului din Bucu­rești, artistul grec vine însoțit de forma­ția sa alcătuită din aproximativ 20 de per­soane. Iar în deschiderea concertului, îl puteți asculta și pe Ionuț Galani, cel mai bun interpret de muzică grecească din România, care a pregătit și el câteva piese speciale.
(Biletele se găsesc în rețeaua Iabilet și au prețuri cuprinse între 175 și 300 lei.)