Uleiul volatil de oregano sălbatic (sovârf)

Ilie Tudor
- Este o adevărată revelație în medicină. Ținta sa principală: microbii periculoși, de tot felul, din organism. Or, în epoca infecțiilor intra-spi­talicești, a bacteriilor rezistente la antibiotice, a bolilor microbiene ce recidivează parcă la nesfârșit, un antibiotic natural puternic poate real­mente salva vieți. Să cunoaștem împreună câteva secrete ale uleiu­lui volatil integral de oregano sălbatic -

Istoric

Numele de oregano vine din limba greacă: oros = munte și ganos = bucurie. Așadar, numele de oregano s-ar traduce prin bucuria munților și, într-ade­văr, această plantă care înflorește pe culmile dealurilor și ale munților este o adevărată încântare pentru ochi și suflet, când îi vezi culoarea roșie-vio­lacee brodând fânețele. Denumirea sa științifică este Origanum vulgare și crește spontan, pe pantele în­sorite de la poalele Carpaților și în zonele sudice ale Europei, unde are și secreția cea mai mare de prin­cipii active. În medicina populară, ceaiul era folosit contra durerilor abdominale și a indigestiei, dar și pentru vindecarea afecțiunilor bron­șice și pulmonare. Băile încă mai sunt folosite în satele de deal și de munte, pentru vin­decarea cistitelor și infecțiilor renale. Însă procedeele mo­derne de extracție au putut revela fenomenala sa efi­cien­ță în medicină. Această plantă este printre cele mai puter­nice antibiotice și antivirale cunoscute, fiind, de aseme­nea, redutabilă în lupta cu fungii patogeni și para­ziții intestinali, cu o singură condiție: să fie suficient de concentrată.

Ce sunt uleiurile volatile?

Sunt extracte foarte concentrate din plante aro­matice, ce alcătuiesc un cocktail de substanțe care se evaporă foarte ușor, de unde și atributul de "vola­til". Termenul de ulei volatil este sinonim cu uleiul aromatic, esențial sau eteric, toate aceste de­nu­miri desemnând substanțe extrase din plante, caracteri­zate de un miros pătrunzător și un efect an­tiseptic intens, având și o mare putere de pătrundere prin mucoase și prin piele. Uleiul de oregano săl­batic este, dacă nu cel mai puternic, atunci unul dintre cele mai puternice uleiuri cu efect antibiotic din lume. În prezent, există în comerț zeci de mărci de uleiuri volatile numite de oregano sau de orega­no sălbatic. Totuși, trebuie precizat că este necesar să fie folosite doar uleiurile volatile în formă natu­rală, numite "integrale", care să fie avi­zate explicit pentru consumul intern, lucru înscris pe etichetă. Dar când vine vorba de comercia­liza­rea acestor remedii lucrurile sunt mai complexe, așa încât se impune o detaliere, pe care o vom face în acest arti­col. Deocamdată, să vedem cum se administrează acest remediu.

Administrarea internă a uleiului de oregano sălbatic

Este un subiect foarte important, deoarece acest ulei este pe cât de concentrat pe atât de... agresiv cu epiteliile digestive. Simpla ingerare a unei picături de ulei natural de oregano nediluat vă va da instan­taneu senzația că v-a luat gura foc și efectuarea tratamentului vi se va părea o tortură. Soluția? Să urmăriți cu atenție cele patru metode de adminis­trare ce vor fi prezentate mai jos și să o adoptați pe cea potrivită afecțiunii și toleranței digestive pe care o aveți:
* Dizolvat în ulei de măsline - 1-2 picături de ulei de oregano se pun într-o jumătate de lingu­riță ulei de măsline, amestecul format astfel înghi­țin­du-se dintr-odată. În uleiul de măsline (la nevoie poate fi înlocuit cu cel de floarea-soarelui, struguri, co­cos) este cel mai bine temperată agresivitatea aces­tui remediu față de epiteliile digestive. Acest mod de administrare se recomandă în tratamentele de lungă durată, cum ar fi cele adjuvante la antibio­tice.
* Dizolvat în miere - se amestecă în 100 grame de miere, douăzeci de pică­turi de ulei de oregano săl­batic, iar din acest pre­parat, se iau câte 2-4 lingurițe pe zi. Se reco­mandă în special contra in­fecțiilor la nivelul gâtului, sinusurilor, urechi­lor.
* Dizolvat în apă - de fapt, uleiul volatil nu se va dizolva, ci va pluti la su­pra­fața apei, această com­bi­nație eterogenă putând fi băută. Uleiul de oregano administrat astfel va fi mai greu de suportat, de aceea este bine să folosiți o can­titate mai mare de apă. De regulă, se pun două pică­turi într-un pahar de apă (200 ml). În plus, este bine să mai aveți încă un pahar cu apă la îndemână, pe care să o beți cu înghițituri mici, după administrare, pentru a atenua senzația de arsură. Este o formă de administrare recomandată în afecțiunile unde este necesară o diu­reză puternică și un aport corespun­zător de lichide, cum ar fi: cistitele, infecțiile reno-urinare în general, candidozele digestive genera­te de administrarea de anti­bio­tice.
* Administrat cu pâine - pe o bucățică de pâine, cu o dimensiune suficient de mică încât să o puteți înghiți ușor, se pune o singură pică­tură de ulei de oregano și se înghite pe ne­mes­te­cate. Pâinea este bine să fie neagră sau cu tă­râțe, așa în­cât să poate fi di­ge­rată doar par­țial și să trans­porte netransfor­mat uleiul de oregano sălba­tic la nivelul intestinu­lui. Acest mod de administrare este recomandat contra viermilor intestinali, pa­ra­ziților digestivi în general, toxiinfecțiilor alimen­tare, diareei produse de infectarea cu Clostridium dificile, tulburărilor intestinale după tratamentul cu antibiotice.

Uleiul de oregano sălbatic, cistita și infecțiile renale

Acest ulei integral este folosit cu succes pentru tratarea cistitelor, nefritelor sau pielo-nefritelor in­fecțioase. De asemenea, este recomandat și pentru prevenirea recidivelor acestora. Cercetările demon­strează că uleiul de oregano sălbatic este eficient în special contra bacteriei Escherichia coli, vinovată de aproximativ 70% dintre cazurile de cistită. Pen­tru tratarea infecțiilor cu alte tipuri de bacterii, acest remediu se va combina cu ulei volatil integral de ienupăr și de tămâie, astfel fiind acoperit întreg spectrul de acțiune antibiotică.
Foarte important este faptul că uleiul volatil integral de oregano sălbatic se administrează - nu în locul, ci împreună cu tratamentul cu antibiotice, ale căror efecte adverse le moderează și a căror acțiune terapeutică o potențează.
Cura cu ulei volatil integral de oregano sălbatic se face vreme de 10 zile, timp în care se iau două picături din acest remediu, de trei-patru ori pe zi. Cele două picături se iau într-un pahar (200 ml) de apă plată, după care se mai bea încă un pahar de apă plată. Se recomandă apele plate cu efect diuretic, cum ar fi Bucovina, Cheile Bicazului, Herculane.
Extern, contra infecțiilor urinare aflate în fază acută, se fac și băi de șezut cu apă cât de fierbinte putem suporta, în care se adaugă 3-5 picături de ore­gano. Aceste băi catalizează procesul de vinde­care, reduc usturimea la urinare sau senzația de per­manentă iminență a urinării. De asemenea, amelio­rează spasmele în zona genito-urinară și facilitează eliminarea normală a urinei.

Uleiul de oregano sălbatic și infecțiile rezistente la antibiotice

Pacienții și medicii sunt deopotrivă îngroziți de așa-numitele super-bacterii, care ucid anual tot mai multe mii de pacienți în spitale. Ce sunt acestea? Microbi considerați acum 30 de ani banali și care cedau la o singură doză de penicilină, dar care acum au devenit atât de rezistenți, încât nu pot fi învinși nici cu antibiotice de ultimă generație. Între natu­riști, există un fel de exaltare legată de uleiul de oregano, despre care unii afirmă că este mai puter­nic decât orice antibiotic descoperit vreodată. Ei bine, acest lucru nu este adevărat, dar asta nu în­seamnă că acest remediu nu poate salva vieți! De ce? Fiindcă uleiul volatil integral de oregano sălba­tic are trei calități impor­tante: 1. Distruge un spec­tru larg de bacterii ce afectează plămânii și căile respiratorii, căile urinare, epiderma, sistemul diges­tiv. 2. Corectează efectele negative ale antibioticelor asupra digestiei și imuni­tă­ții. 3. Stimulează acțiunea terapeutică a antibioti­celor. Da, uleiul de oregano sălbatic nu interferează negativ cu medicamentele antiinfecțioase, ci chiar le face mai eficiente. Un studiu recent arată, de exemplu, că acțiunea eritromicinei (folosită contra infecțiilor respiratorii, urinare, ale pielii) este mult mai puternică atunci când este asociată cu extractul din această plantă.
Contra infecțiilor rezistente la antibiotice, uleiul de oregano se administrează intern, în cure de 14-21 de zile, timp în care se iau 2-3 picături, de trei ori pe zi. Fiecare doză se ia cu puțin ulei de măsline, pe stomacul gol, după care imediat se mănâncă ceva, cât de puțin. Uleiul de oregano se recomandă, între altele, contra infecțiilor cu E coli, Clostridium difficile, cu bacilul tuberculozei.
Extern, se aplică uleiul de oregano contra infec­țiilor cu un spectru larg de bacterii care produc abcese, inflamații, acnee etc. Pentru acțiunea exter­nă se face un amestec dintr-o parte de ulei de orega­no sălbatic și 10 părți ulei gras (migdale, sâmburi de struguri sau argan), care se aplică pe piele.

Uleiul de oregano sălbatic, bronșita și pneumonia

Indiferent dacă vorbim de o infecție bronșică ori pulmonară produsă de bacterii sau viruși, uleiul de oregano este un ajutor de nădejde, mai ales dacă este potențat și de alte plante. Se ține o cură internă de 12 zile cu un amestec de uleiuri volatile inte­grale, format din 3 părți oregano sălbatic, 1 parte eucalipt și 1 parte cuișoare.
Se administrează câte 3-4 picături din acest amestec, fiecare doză combinată cu miere, dimi­neața, la prânz și seara. Uleiul volatil de oregano sălbatic distruge majoritatea bacteriilor ce afectează aparatul respirator, cuișoarele au un efect antiviral puternic, în timp ce eucaliptul, mai blând, fluidifică secrețiile bronșice, calmează accesele de tuse și inflamația pe căile respiratorii. Acest amestec se administrează și contra tuberculozei pulmonare sau cu alte localizări, ca un prețios ajutor la medicația antibiotică, prescrisă de medic. În acest caz, curele de 12 zile vor fi urmate de alte 5 zile de pauză, după care administrarea se reia, până la vindecarea com­pletă.

Uleiul de oregano sălbatic, răceala și gripa

Atunci când ne confruntăm cu dureri de gât, când nasul ne curge și sinusurile ne sunt conges­tionate, este semnul clar că ne confruntăm cu o infecție cu un virus gripal. Iar uleiul volatil integral de oregano sălbatic, folosit intern și extern, este chiar cel care ne ajută să stopăm evoluția bolii, să-i atenuăm simptomele și să evităm complicațiile.
Intern - se administrează uleiul de oregano diluat în miere, după rețeta prezentată anterior. Se iau câte 3-4 lingurițe de miere cu ulei volatil pe zi, tratamentul menținându-se până la completa vinde­care. Uleiul din această plantă are efect antiviral, blocând replicarea virusului gripal și împiedicând evoluția răcelii sau gripei. Apoi, are efect antibiotic, ceea ce ajută la evitarea complicării gripei cu o supra-infecție bacteriană și evoluția spre bronșită sau pneumonie.
Extern - se face o inhalație cu ulei esențial de oregano. Într-o cană cu apă clocotită se pun 2-3 picături de ulei de oregano sălbatic, se acoperă cana și capul pacientului cu un prosop, iar apoi se apro­pie foarte gradat nările de cană, inhalând vaporii calzi. Efectul este instantaneu: nasul și sinusurile se desfundă, durerea de cap și senzația de congestie se estompează, secrețiile specifice răcelii sunt flui­dificate. Vreme de 4 ore după inhalație, pacientul va sta la căldură și nu va fi expus la curenți de aer.

Uleiul de oregano sălbatic și micozele

Infecțiile cu ciuperci patogene sunt o problemă de sănătate tot mai des întâlnită, pe fondul scăderii imunității populației, al abuzului de antibiotice și de produse de igienă, al creșterii posibilităților de transmitere a bolilor în aglomerațiile urbane. Uleiul de oregano sălbatic este un foarte puternic anti-fungic, tratamentele cu o durată medie, interne și externe, dând adesea rezultate foar­te bune.
În boala piciorului de atlet (infecția dintre degetele de la picioare) se folosește o soluție obținută prin amestecare a 5 lingurițe de ulei de floarea-soarelui cu 1 linguriță de ulei de oregano sălbatic. Acest amestec se aplică prin picurare sau cu o pensulă pe zona afectată de micoză, care, în prealabil, a fost curățată foarte bine. În această afecțiune se fac două aplicații pe zi, până la dis­pariția micozei și câteva zile după aceea. Este bine ca după vindecare să fie dezinfectată încăl­ță­mintea și șosetele pacientului, pentru a evi­ta recidiva.
Contra micozelor care afectează pielea capu­lui, se combină o linguriță de ulei vola­til de ore­gano sălbatic cu 10 linguri de ulei de argan sau migdale. Cu această soluție se masează scalpul o dată la două zile, vreme de o săptămână. Acest remediu este puternic anti­infecțios, stimulează cir­cu­lația sanguină la nivelul scalpului, favorizează reacția imu­nitară normală și eliminarea fungilor pato­geni.
Pentru tratarea onicomicozelor (ciuperca un­ghiei), se face următorul amestec: o lin­guriță de oregano sălbatic se amestecă bine cu o linguriță de ulei volatil integral de arbore de ceai (Mela­leuca alternifolia) și două linguri de ulei de floa­rea-soarelui. Acest preparat se aplică de două ori pe zi, dimineața și seara, pe unghia bine curățată în prealabil, cu ajutorul unei pensule sau prin picurare direct pe locul afectat.

Uleiul de oregano sălbatic și paraziții intestinali

Fie că vorbim de viermi intestinali sau de in­fecții cu protozoare (Giardia lamblia este cel mai cu­noscut), ule­iul de oregano sălbatic este unul din­tre cele mai bune re­medii pentru a le combate, atât la copii, cât și la adulți. O cură durează 12 zile, timp în care remediul se administrează astfel: pe o bucă­țică de pâine cu o dimensiune suficient de mică în­cât să o puteți înghiți ușor, se pune o singură pică­tură de ulei de oregano și se înghite pe nemestecate. Pâinea este bine să fie neagră sau cu tărâțe, așa încât să poate fi digerată doar parțial și să transporte netransformat uleiul de oregano sălbatic la nivelul intestinului. Zilnic, se iau 6 asemenea doze la adulți, 4 doze la copiii de 9-14 ani și 3 doze la cei de 5-9 ani.

Uleiul de oregano sălbatic și toxicitatea medicamentelor chimice

O particularitate neobișnuită a acestui remediu natural este aceea că nu interferează cu acțiunea terapeutică a medicamentelor chimice (uneori chiar o ajută), în schimb, atenuează efectele lor adverse. În cazul antibioticelor, de exemplu, administrarea internă a acestui ulei previne proliferarea candi­dozelor, care sunt o problemă frecventă a celor care iau acest tip de medicamente. În cazul anumitor chemoterapice, cum ar fi metrorexatul, folosit con­tra cancerului și afecțiunilor reumatice, adminis­trarea uleiului reduce stările de inapetență, tulbu­rările digestive și dezordinile imunitare. În cazul administrării suplimentelor cu fier de sinteză, ore­gano săl­ba­tic reduce proble­mele de tipul senzației de greață, al accese­lor de vomă, al alter­nanței dintre constipație și diaree. Așadar, administrarea a două picături de ulei volatil integral de oregano sălbatic, de două ori pe zi, în timpul trata­mentului cu me­dicamente chi­mice care dau efecte adverse puter­nice, ne poate scuti de mari pro­bleme de sănă­tate și ne ajută să ducem terapia medicamentoasă la bun sfâr­șit.

Contraindicații și precauții la tratamentul cu oregano sălbatic

Administrarea acestei plante sub formă de ulei volatil este contraindicată în cazul persoanelor aler­gice, care se confruntă cu gastrită acută, cu ulcer gastric ori duodenal. Citiți cu atenție paragraful referitor la tipurile de ulei volatil de oregano săl­batic și nu faceți tratament cu un produs care nu este explicit destinat consumului in­tern. Fiind foarte puternic, acest remediu nu se ia niciodată nediluat, deoarece pro­voa­că disconfort abdominal, dureri în epi­gas­tru, le­ziuni ale mucoasei bucale sau gastrice.

AVERTISMENT

Evitați uleiurile cu 80% carvacrol!
În ultimii ani a apărut moda uleiului de oregano sălbatic, ce conține în cantități uriașe una dintre cele peste o sută de componente ale acestui ulei natural, numită carvacrol. S-a ajuns ca 80% din acest produs să fie constituit exclusiv de carvacrol, în timp ce în mod natural, oregano colectat din sudul Europei (con­siderat cel mai puternic) atinge o concentrație de doar 60-65%. Este adevărat: carvacrolul e un pu­ternic vermifug și are efecte antibiotice, antiinfla­matoare, dar este departe de a fi singurul compus valoros din acest ulei. Concentrarea lui excesivă, prin fracționare sau prin adăugare din alte surse (plante din familia Lepydium), este dăunătoare pen­tru calitatea produsului. De ce? Deoarece carvacro­lul prea concentrat distruge mucoasa digestivă pro­vocând ulcerații și dureri puternie. Apoi, fără cele­lalte componente în proporții suficiente, va fi mult redus efectul antibiotic, reglator asupra sistemului nervos, antitusiv etc. Așadar, preferați uleiul de ore­gano integral, nefracționat, cu concentrații normale de carvacrol. Este mai sigur pentru consum intern și are efecte incomparabil mai puternice în terapie.
Uleiul volatil integral este forma naturală a a­ces­tui remediu, fiind pur și simplu ceea ce rezultă după antrenarea cu aburi a florilor proaspete de ore­gano. Acest ulei este complex, având zeci de com­puși volatili, fiind bine tolerat de organism și având efecte terapeutice ample. Ca atare, uleiul vo­latil integral de oregano este cel recomandat în terapie.


Uleiul volatil integral de oregano sălbatic avizat pentru administrare internă se găsește la noi în țară produs de firma Bionovativ. Acest remediu, precum și alte uleiuri volatile integrale, se găsesc în far­ma­ciile sau în magazinele naturiste, ori puteți să le co­mandați direct, la tel. 0736/37.15.16 sau prin internet, pe http://www.life-bio.ro/