Atenție, otrăvit!

Gilda Fildan
- Nu este zi de la Dumnezeu în care cercetătorii să nu descopere otrăvuri în alimente, în materialele cu care sunt ambalate, în mobile, covoa­re, mochete, produsele pentru curățenia casei și cele cosmetice. Oferite de specialiști, sfaturile care urmează vă ajută să aveți zile mai puțin toxice -

Apa de băut

Dacă beți apă de la robinet, lăsați-o mai întâi să curgă minimum jumătate de minut, deoarece este posibil ca ea să se încarce cu metale provenite din armături. Cumpărați de preferință apă minerală vândută în butelii de sticlă. Îndepărtați de fiecare dată restul de apă stătută din fierbătorul electric și turnați alta proaspătă, pentru că recipientul poate elibera substanțe toxice.

Aerul din încăperi

Aerisiți-vă locuința de trei ori pe zi, cu fe­res­trele larg deschise, fiind­că în majoritatea cazu­rilor aerul de afară este mult mai curat decât cel din în­căperi. Evitați fu­ninginea pro­dusă de lu­mânări, a­vând grijă ca fitilul să rămână mereu scurt. Re­nunțați la lăm­pile de aromaterapie, ca și la beți­șoa­re și lumâ­nări parfumate. Un foc deschis în cămin face să crească poluarea cu pul­beri fine.

Mâncărurile cu pește

Aproape toate efectivele de pește sălbatic au fost împuținate din cauza unui pescuit excesiv, ast­fel încât pescuitul ecologic a devenit pro­ble­matic. Peștii și fructele de mare din crescătorii ajung în co­merț sub forma unor produse ce conțin antibio­tice și diverse adaosuri ames­tecate în hrana aces­to­ra. Există însă și aso­ciații ecologiste care supra­veghează condițiile din crescătorii, iar sigla lor im­primată pe ambalaj reprezintă o certificare a cali­tății bio. De exemplu, in­scrip­ția "Naturland Aqua­kultur" atestă lipsa hor­monilor și a modi­ficărilor ge­netice, iar si­gla ASC confirmă că antibioticele s-au admi­nistrat numai sub con­trolul unui medic ve­te­rinar.

În bucătărie

Recipientele de porțelan, sticlă și ceramică sunt cele mai indicate pentru păstrarea mân­cării acasă. Nu încălziți vesela din plastic în cup­torul cu mi­cro­unde! Și, în general, între­buin­țați cât mai puține ambalaje.

Produse pentru curățenie

Nu consumați o cantitate prea mare de deter­genți. Se recomandă prudență mai ales în pri­vința în­trebuințării spray-urilor. Este mai bine să le evitați, fiindcă sub­stan­țele pulverizate ajung în plămâni. De­tergenții cu proprietăți antibac­teriene, care ar trebui să distrugă ger­menii patogeni din căminul dvs., sunt absolut inutili. Cu o ex­cep­ție: situația când există în lo­cuin­ță o persoană cu imu­nitatea slăbită, care necesită îngrijiri medicale.

Ajutoarele din grădină

Vreți să alungați din grădină păduchii de frun­ză, melcii și țânțarii? Găsiți în magazine o gamă largă de soluții contra dăunătorilor, dintre care multe sunt însă ade­vărate otrăvuri. Ele conțin tot felul de chi­micale ce poluează mediul și, în același timp, sunt ex­trem de periculoase pentru utilizator, chiar dacă el va purta mască de protecție și mănuși. În schimb, fiți gazdă bună pentru insectele care vă pot fi de aju­tor, ca de pildă bubu­ruzele, urechel­ni­țele sau albi­nele sălbatice. Nume­roa­se plante orna­men­tale, cum sunt dege­țelul-roșu, laurul, regina-nop­ții și salcâmul galben, conțin, de asemenea, sub­stanțe toxice și reprezintă un mare pericol pentru copii.

Mucegaiul

Pământul de flori, gunoiul organic și umezeala din colțurile camerelor consti­tuie terenul ideal de înmulțire a ciupercilor de mucegai. Aruncați zilnic gunoiul organic.

Renovările

Utilizați în interiorul came­relor numai vopsele și alte ma­teriale de care v-ați asigurat că sunt adec­vate pentru aceasta. Chiar și când folo­siți la vopsit pro­duse cu conținut redus de sub­stanțe toxice, aerisiți bine și nu permiteți copiilor să se apropie. În acoperișurile vechi ale magaziilor sau garajelor se mai găsește, de­seori, azbest. Ele nu trebuie des­făcute decât de meseriași spe­cial calificați. Este posibil ca podelele și căptușelile vechi, de lemn, să fi fost tratate cu lacuri din compoziția cărora fac parte difenolii policlorurați, o categorie de sub­stan­țe ig­nifuge sintetice. Dacă aveți dubii în această pri­vință, apelați la un specialist care poate verifica.

La cumpărături

Evitați produsele cu mi­ros pă­trun­zător - de exemplu, atunci când cum­părați pantofi, curele, genți sau saltele pneu­matice. Pe cât posibil, aruncați bonurile primite la casă, de­oa­rece rolele de hârtie termică conțin ftalați, substanțe orga­nice între­buin­țate la fabricarea mate­rialelor plastice, ca adi­tivi de plas­tifiere. Produ­sele ief­tine, comercializate exclu­siv online, ascund adesea sub­stanțe demult inter­zise în Uniunea Europeană.


Cele mai importante otrăvuri din alimente
- Majoritatea lor sunt invizibile, inodore și fără gust -


* Arseniu - Biscuiții de orez au renume curat - sunt sănătoși și nu conțin zahăr. Totuși, Insti­tutul german pentru riscuri alimentare afir­mă con­trariul: conținutul lor în arseniu este atât de mare, încât pot fi cancerigeni. Unii produ­cători re­comandă deja consumul a strict 5 bis­cuiți pe zi.
* Cesiu - Chiar și după 30 de ani de la ca­tastrofa nucleară din Cernobâl, ciupercile de pă­dure din zona nordică a Europei conțin cantități pericu­loase de cesiu (cancerigen).
* Pesticide - Printr-o dis­po­­zi­ție a Orga­ni­zației Mondiale a Sănătă­ții (OMS) au fost anali­zate în toam­na aceasta 14.387 probe de legume și fructe. Rezultatul: pe locul întâi la "infectarea" cu pesti­cide sunt bana­nele, urmate la pas de mere și ardei.
* Antibiotice - Folosirea lor s-a genera­lizat și în gospodăriile țărănești. Aproape în fiecare a doua probă de carne de curcan și fie­care a zecea probă de carne de pui s-au găsit urme de anti­biotice.
* Cancerigene - Car­nea prăjită pe cărbuni conține amine aromatice heterociclice (HAA). Când cade o picătură de grăsime pe cărbunii grăta­rului, se for­mează niște substanțe care favo­rizează can­cerul.
* Ulei mineral - Fiecare al patrulea ali­ment cumpărat din supermarket este contaminat cu ulei mineral aromat, prezent în culorile am­balajelor.
* Mercur - Peștii răpitori care îmbătrânesc îna­inte să fie prinși conțin mercur în grăsimea lor. Femeile gravide și cele care alăptează sunt sfătuite să nu consume ton.
* Aluminiu - metalul ușor este bănuit că afec­tează sistemul nervos și fecunditatea. Săru­rile și aci­zii conținuți în anumite alimente pot des­prinde alu­miniul de pe foliile alimentare și de pe vasele de gătit.
* Antimonoxid - sticlele de plastic conțin un factor cancerigen temut: antimonoxidul. Mai ales Cola concentrată dizolvă otrava din ambalaje.