Dr. FLAVIU MANICATIDE - "Lăsați copiii să se murdărească la joacă"

Redactia
- Germenii mișună peste tot, însă nu tre­buie să ne isterizăm din pricina lor. Specia­liștii în microbiologie pledează pentru o atitudine rezonabilă față de igienă -

- Care este gradul de curățenie spre care tre­buie să tindem?

- Contactul cu microorganismele ne antrenează sistemul imunitar. De aceea, e un lu­cru util să lă­săm din când în când copiii să se murdărească la joacă. Dar reversul nu funcționează atât de sim­plu: cură­țenia exagerată nu ne îmbol­năvește automat și nu ne provoacă alergii.

- Deci, care ar fi sfatul dvs. suprem în privința igienei?

- Să fim relaxați. Să nu purtăm un război pe viață și pe moarte pentru a reduce coloniile de ger­meni. Dimpotrivă, ar trebui să privim microor­ga­nismele ca pe o componentă a existenței noastre și să le accep­tăm ca atare, luând măsurile necesare de igienă doar acolo unde ele ar putea deveni periculoase pentru noi.

- E nevoie să ne înarmăm cu dezinfectante și șervețele antibacteriene?

- De regulă, detergenții naturali (apă, săpun, oțet, bicarbonat) sunt pe deplin suficienți în gos­podărie. Intervin totuși situații speciale, care impun o igienă ceva mai atentă, atunci când unul dintre mem­brii fa­miliei are, să zicem, o infecție intesti­na­lă. Însă nici în asemenea cazuri nu trebuie să recur­gem în­tot­deauna la substanțe chimice agre­sive. De exem­plu, rufele se pot spăla setând tem­peratura la 60oC sau fierbându-le cu leșie, ca pe vremea buni­cii. Se pot fierbe și cu un săpun de casă ras.

- Există o modalitate de a curăța la care n-ați consimți să renunțați în niciun caz?

- Da, mașina de spălat vase. Ea elimină ger­me­nii incom­parabil mai bine decât spă­latul cu mâna.

- Potrivit experienței dvs., unde suntem noi cel mai "soioși"?

- Chiar dacă majoritatea oamenilor consideră că toa­leta este locul unde igiena ar trebui scrisă cu majuscule, surprin­zător de mulți dintre ei nu se spală pe mâini când ies de acolo. Iar igiena mâi­ni­lor este principala mă­su­ră prin care se previne trans­mite­rea unei infec­ții - și nu numai la toaletă.

- WC-ul este cel mai uriaș focar de microbi?

- Probabil că locul cu populația cea mai densă de microbi dintr-o locuință este bucătăria. Bureții și cârpele de vase, de exemplu, pot adăposti canti­tăți e­norme de microorganisme, mai ales dacă nu se usu­­­că niciodată complet. E necesar să le schim­băm cât mai des, chiar dacă nu toți germenii sunt pa­togeni.

- Și când ne aflăm în călătorie?

- Pe aeroport sau la gară, este important să ne spălăm regulat pe mâini cu apă și săpun. Când călă­torim în regiunile sudice ale globului, trebuie să fim prudenți în privința alimentelor consumate și, în pri­mul rând, a apei de băut. Aceasta înseamnă: dacă exis­tă suspiciuni, să bem și să ne spălăm pe dinți cu apă îmbuteliată și să renunțăm la cuburile de gheață.

- În ideea de a aduna mai puțin gunoi, se în­trebuințează din ce în ce mai des, în ultima vre­me, în locul paharelor de plastic de unică folo­sință pentru cafea, unele reutilizabile. Cât de igienice sunt ele?

- Eventualul transfer de microbi dintr-un pahar de plastic spălat su­perficial poate fi socotit real­men­te neglijabil, în comparație cu numă­rul de ger­meni care vor ajunge în băutura fierbinte, dacă automatul de cafea nu este bine întreținut. În apa­ra­tele care funcționează complet auto­ma­tizat se găsesc destui germeni, în spe­cial dacă apa a stat mai mult timp în rezervor. Din fericire, în momen­tul când cafeaua iese fierbinte din automat, face în­dată de petre­canie celor mai multe dintre microor­ga­nisme.