Micoza unghiilor

Cititor Formula AS
Tratamentele naturale pentru vindecarea onico­micozei sunt lipsite de efectele to­xice ale medica­mentelor administrate oral.

Ele cuprind măsuri generale dietetice și tra­tament local. Pe cale orală, se indică suplimentarea alimentației cu vitamine și microelemente: zinc (15-40 mg pe zi), vitamina A (10.000 UI pe zi), acizi grași Omega 3 (1000-1500 mg pe zi), pre­pa­rate pe bază de polen de albine, pentru un aport de vitamine din grupul B.

Măsuri de igienă locală

Se impune o încălțăminte ae­ra­tă, care să nu permită trans­pirația exce­sivă, evitarea ciora­pi­lor din fibre sin­tetice și efectua­rea ritua­lului de igie­nă, zilnic. Se reco­man­dă ca pe unghia afectată să nu se aplice ojă sau lac, de­oarece a­cestea formează o pe­li­culă ce per­mite umectarea un­ghiei subiacen­te, creând astfel con­diții fa­vorabile dezvoltării fungilor (ciu­perci).

Tratamente externe

* Uleiuri esențiale din plante aroma­tice: cimbru (Thymus vulgaris), cimbru de grădină (Sa­tu­reja hortensis), cimbrișor (Thymus ser­pyllum), șovârf (Origanum vulgare).
Rețeta: În prealabil, se curăță unghia afectată de detritusurile infectate, se spală locul cu un de­coct concentrat de cimbru și salvie. Se aplică, apoi, un amestec nediluat de uleiuri volatile, antifungice (ulei de lavandă și tea tree) la ni­ve­lul leziunilor, fără a atinge pie­lea periunghială. Se fac două apli­cații zilnice, timp de zece zile. Urmează o pauză de zece zile, apoi se repetă. Se pot continua ciclurile de câ­teva ori, până la dispariția colo­ra­ției galbene și a îngroșării un­ghiei. Dacă infecția a afectat și pie­lea, se poate aplica la nivelul aces­teia un oleosol (o parte de ulei vo­latil se di­zolvă în 10 părți de ulei comes­tibil, adică 0,5 parte ulei volatil de lavandă și 0,5 parte ulei volatil de tea tree se dizolvă în 10 părți ulei de floarea-soarelui). Alternativ: se amestecă 3 picături de ulei volatil de lavandă cu o linguriță de ulei de bază (orice ulei vegetal, semințe de struguri, ulei de măsline). Se masează zilnic pe pielea in­fectată.
* Se fierbe o cafea tare și se înmoaie în ea, în mod repetat, degetele bolnave ale picioarelor sau mâinilor. După ce pielea de pe degete se usucă, cafeaua nu se va îndepărta. Rețeta: 10 lingurițe cu vârf de cafea, 150 ml apă. Proce­deul: se introduc de mai multe ori pe zi degetele în cafea, câte 2-3 minute, lăsând să se usuce. Tra­tamentul cu cafea se aplică alter­nativ, o zi unul, o zi altul, cu un­guentul Digentiana (se găsește în far­macii).
* Se introduc degetele în oțet (preferabil de mere) diluat, de 3 ori pe zi, câte 1/2 oră. Seara, la culcare, se pune pe o bucată de vată oțet (diluat sau nediluat, în func­ție de sensi­bili­tatea pielii), se aplică pe un­ghiile bolnave, înfășurată cu un plastic. Dimineața, se curăță partea moartă de sub unghii. Se repetă până la vindecare (durează cam o lună). La fel se vin­decă micozele din gură sau orice altă micoză de pe piele.
* Băi cu oțet diluat. Se ia un litru de oțet cu concentrația de 10% și se amestecă cu un litru de apă. Amestecul se încălzește la 40-42°C. Se toarnă într-un lighean și se îmbăiază piciorul afectat de micoză (unghia bolnavă să fie acoperită de apă). Durata băii este de 20 de minute. Să se curețe pie­lea necrozată. După baie să nu se spele piciorul, ca oțetul să-și facă efectul. O săptămână să se spele piciorul cu această soluție cu oțet.
* Băi călduțe la picioare, cu apă în care s-a dizolvat o lingură cu bicarbonat de sodiu și o lingură cu sare. După ce soluția se răcește, se spală picioarele cu apă curată.
Alternativă: 3 linguri cu bicarbonat de sodiu se dizolvă într-un lighean cu apă și se îmbăiază pi­ciorul (unghia) afectat de ciupercă, 15-20 de mi­nute. Tratamentul acesta în sine poate vindeca mi­coza unghiei.
* Se pisează un pic de usturoi și se amestecă cu oțet. Cu această soluție se unge unghia și patul unghiei. Nu se spală după aceea. Operația se repetă de două ori pe zi. Este recomandat ca procedeul să se efectueze înainte de culcare.
* Se amestecă mentă pisată cu sare și se presară între degetele picioarelor. Se lasă astfel o oră, după care se curăță. Se repetă.
* Este util și tratamentul unghiei afectate de ciupercă cu hidrogen peroxid 3% (apă oxigenată, ce se vinde la farmacie). Se unge cu aceasta unghia atacată de ciupercă.

Unguent cu tătăneasă și rozmarin
Ingrediente: 20 g rădăcină de tătăneasă (4 lingurițe), 10 g frunze de rozmarin (3 lingurițe), 75 ml ulei de măsline și 40 g ceară de albine. Toate plantele se pun în ulei, se încălzesc 30 de minute pe o baie de apă, se lasă să se răcească, se strecoară prin tifon. Se lasă așa o zi, apoi se topește ceara și se amestecă totul până ce se obține un unguent. Pentru a crește efectul terapeutic al acestui unguent, se amestecă câteva picături ulei volatil de lavandă și ulei volatil de tea tree (0,5 ml ulei volatil de lavandă și 0,5 ml ulei volatil de tea tree). Se face un masaj ușor la picioare cu acest unguent.

IOAN MĂRCUȘ - Aiud, jud. Alba