O pată (decolorată) pe obrazul Armatei

Ciprian Rus
Încă o știre din seria "Cum săr­bă­torim Centenarul": abia intrate în do­tare, uniformele infanteriștilor români s-au decolorat, după doar 6 luni de misiune în Afganistan.

Vestoa­ne­le și pantalonii au că­pătat o cu totul altă cu­loare, din cauza ex­pu­nerii la soare. Din aceas­tă cauză, s-a ajuns la situații hi­lare, în care pare că militarii români fac parte din armate diferite. Într-un re­portaj prezentat de TVR, au fost ară­tate fotografii care dovedesc această împrejurare penibilă și umilitoare pen­tru militarii români. În același re­portaj se arată că, noua uniformă se și scămoșează imediat și intră la apă. De altfel, se pare că ministrul Apărării Mi­hai Fifor și șeful Statului Major, ge­neralul Nicolae Ciucă, au primit multe plângeri, în timpul ultimei lor vizite în Afganistan. Noile uniforme, pentru care Armata a plătit peste 30 de milioane de euro, au fost lansate cu mare fast la Cercul Militar Național, în toamna lui 2016. Pus în fața evi­denței, Ministerul Apărării recunoaște că au fost probleme cu primul lot de uniforme, deși acestea fuseseră testate în prealabil. În ce-l privește pe vino­vat, Armata nu suflă un cuvânt. Nici la cât se ridică paguba. Într-un co­mu­nicat de presă oficial, se afirmă doar că pentru ultima etapă de aprovizio­nare, de 51.000 de uniforme, au fost găsite soluții tehnice ca acestea să nu se mai decoloreze și să se scămoșeze așa de ușor...
Și uite așa ne întoarcem în timp, cu mai bine de 100 de ani, un pic înaintea Marii Uniri, pe vremea dezastrului de la Turtucaia, a abandonării Bucureș­tiu­lui și a plecării în bejenie a armatei spre Iași, pe vremea când bravii noștri soldați ajunseseră să șarjeze la ba­io­netă, vai și amar de ei, încălțați în opinci și îmbrăcați în izmene, cu ziare bă­gate pe sub tunici, ca să le țină un pic de cald. În memoriile de război ale Reginei Maria sunt pagini întregi de furie dezlănțuită împotriva corupției ge­neralizate din stat și - mai grav - din armată, împotriva generalilor puși pe pile și pe relații, doar să mai că­pu­șeze câte ceva. Corupția din armată a fost cauza principală a marilor de­zas­tre din primul război mondial. Și uite că în anul de grație 2018, am ajuns ca soldații care își riscă viața în teatrele externe de operațiuni, să fie și ei victi­mele indolenței și corupției din struc­turile de vârf ale Armatei și ale sta­tului! Acum doi ani, a ieșit un mare scan­dal, când sportivii care ne repre­zen­tau la Olimpiada de la Rio de Ja­neiro s-au trezit că după antrenamente le curge din tricouri culoarea pe piele. Între timp, am avansat: am ajuns la Armată! Doamne ferește de vreun război, cu așa conducători!