"Sufăr de lichen scleroatrofic"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru MARIA, F. AS nr. 721)

Pentru unele femei, menopauza vine cu mari suferințe. Așa m-am trezit și eu, în urmă cu 7-8 ani de zile, cu diagnosticul de lichen scleroatrofic, pus de dermatolog. Inițial, mi s-a spus să încep un tratament injectabil cu Moldamin, de două ori pe săptămână, câte două flacoane injectate odată, timp de trei luni de zile. Se știe că Moldaminul este dureros la injectare, așa că după două luni mă săturasem și am întrerupt tratamentul. Peste 2-3 săptămâni, m-am trezit din nou cu neplăceri, chiar mai mari, și m-am dus din nou la consult. De data aceasta, aceeași doctoriță mi-a spus răspicat că această boală este periculoasă (precanceroasă) și că necesită un tratament îndelungat cu Moldamin. Nu am stat nicio zi în spital, nu am lipsit de la serviciu, dar am respectat sfatul medicului. Astăzi, mulțu­mesc d-nei doctor care m-a tratat, fiindcă m-am vindecat. Îi doresc viață lungă, ca și dvs.
IULIA V. - Craiova

"Pielea de pe tălpi îmi crapă până la sânge"
(Răspuns pentru VALI P. - București, F. AS nr. 724)


Se pune rășina de brad în rachiu tare și se lasă la dospit. Cu leacul ăsta se spală rana, care se închide și se vin­decă, fără să coacă.

"Cum pot scăpa de o ciupercă intestinală?"
(Răspuns pentru CORNEL - Satu Mare, F. AS nr. 1212)


Pentru ciupercă intestinală: 30 g de rădăcini de obligeană se lasă peste noapte în 250 ml apă. A doua zi se încălzește ușor și se strecoară. Se bea cu înghițituri mici, o cană pe parcursul zilei.

"Am un testicul inflamat"
(Răspuns pentru CONSTANTIN I. - Brașov, F. AS nr. 1251)


Ceaiul de pedicuță este recomandat în toate bolile căilor urinare și ale organelor genitale, la du­reri și tumefieri ale testiculelor. Modul de prepa­rare: două linguri de pedicuță rasă se opăresc cu un litru de apă, apoi se lasă la infuzat 10 minute. Se bea numai o ceașcă pe zi, dimineața, pe stomacul gol. Dumnezeu să vă ajute!
ANA C. - Sibiu

"Tușesc întruna"
(Răspuns pentru GETA - Giurgiu, F. AS nr. 1225)


Pentru tuse însoțită de secreție purulentă vă recomand următoarele:
* Ciuboțica-cucului - decoct, 1 lingură rizomi la 200 ml apă. Se beau 2 căni pe zi.
* Trei-frați-pătați - infuzie cu două lingurițe la 250 ml apă.
Pentru tuse seacă și uscată:
* Scai vânăt - infuzie, 1 linguriță de plantă la 250 ml apă. Se bea o cană pe zi.
În plus, foarte important, masajul reflexogen într-un cabinet specializat.
Purtați încălțăminte cât mai co­modă!
M. MATEI

"Am pierdut două sarcini prin avort spontan"
(Răspuns pentru IULIA - Bacău, F. AS nr. 1238)


Coincidență sau nu, dragă Iulia, prin ceea ce treci tu acum, a trecut și nora mea, cu 17 ani în ur­mă. La prima sarcină, după două luni, a avut pro­bleme de sănătate, care i-au provocat pierderea ei. A doua sarcină a suportat-o doar 4 luni și câteva zile, și a suferit o intervenție chirurgicală foarte grea. După asemenea întâmplări nedorite, nora mea și-a făcut niște inves­tigații mai detaliate și i s-a pus un diag­nostic de care eu nu auzisem până atunci, deși născusem 3 copii: toxoplas­moză, con­tractată, spun specialiș­tii, încă din copi­lărie, de la câine sau pisică. A urmat apoi un trata­ment foarte dur, într-un spital din Târgu Mureș. După acest trata­ment, a ră­mas, spre bucuria fami­liei, din nou însăr­cinată, și a născut un băiat, care acum este în clasa a XI-a, un copil minunat, ca de altfel toți nepoții mei, în număr de șase. După cum mi-a povestit nora mea, cu ea au fost internate în spital, mai multe femei cu același diagnostic. Părerea mea este să-ți faci mai multe investi­gații, pentru a afla cauza pierderii sarcinilor tale.
MARIA MATEI

"Fiica mea este dependentă de Bixtonim"
(Răspuns pentru LUCREȚIA - București, F. AS nr. 1288)


Fiica dvs. ar trebui să pună în nas, în loc de Bixto­nim, câte o picătură de suc de lămâie (stors în casă). Cu această metodă simplă, eu am reușit să mă vindec.
AURA S. - Brașov

"De un an întreg nu mai pot dormi noaptea"
(Răspuns pentru VALERIA - Constanța, F. AS nr. 1319)


Insomnia este un coșmar. Cele mai frecvente cauze ale insomniei sunt stresul, depresia, unele medicamente, cum ar fi: diureticele, antidepresi­vele, beta-blocantele. Încer­cați una dintre recomandările de mai jos:
* Beți seara, înainte de culcare, un pahar de lapte cald, cu un biscuit sau cu pu­țină miere.
* Înainte de a vă culca, mâncați o bucățică de carne de pui sau de curcan, sau o banană. Aceste alimente vă aju­tă să ador­miți mai ușor.
* Evitați mesele copioase seara.
* Evitați condimentele, dul­­ciurile care vă pot agita.
Plante benefice:
* Valeriană (sirop) - se pun câteva picături pe o bu­cățică de pâine sau pe zahăr sau se iau două capsule de rădăcină de vale­riană (se găsesc în farmacii sau plafar).
* Un ceai calmant din floarea-pasiunii (o linguriță de plantă uscată la o cană de apă fiartă). Se infuzează 5-10 minute. Ceaiul se bea înainte de culcare.
* Ulei de levănțică - tamponați-vă ușor, pe tâmple și pe frunte, aroma lui vă ajută să adormiți.
* Înainte de culcare, faceți o baie călduță, în care adăugați câteva picături de ulei de levănțică.
* Treziți-vă în fiecare zi la aceeași oră.
* Faceți o plimbare, în fiecare dimineață.
* Pregătiți-vă dormitorul pentru somn, aeri­sindu-l în fiecare seară.
* Evitați băuturile cu cafeină, cu 3-4 ore înainte de culcare.
* Evitați efortul fizic.
Să auzim numai de bine!
E. ZAMFIR - Drăgășani, jud. Vâlcea