LUNA AMARĂ - "Cândva știam mai puține și ne păsa mai mult"

Dana Ene
- "Toamna se culeg roadele", spune o vorbă veche. Dacă sunt puține sau multe, asta depinde de noi. Vrem să fim furnicuțe fruntașe în muncă, sau bieți greierași amărâți? Alegerea nu e ușoară. Altă vorbă, la fel de veche, spune că "banii nu ne fac fericiți". Ei bine, formația clujeană Luna Amară a știut să rezolve dilema. Toată vara a cântat pe la petreceri și festi­valuri, dar a reușit să pună și ceva "deoparte": melodii noi, pe care le scot pe piață acum, la Târgul de toamnă, sperând să atragă cât mai mulți mușterii. Să le dăm o mână de ajutor -

Pe 13 octombrie, formația de rock alter­nativ Luna Amară și-a lansat acasă, la Cluj-Napoca, cel de-al șaselea album de studio, intitulat "NORD". Prilej de mare sărbătoare pentru fanii lor de pe So­meș, care i-au așteptat în număr mare și cu mult drag. Iar așteptările nu le-au fost înșelate, căci trupa a rămas în continuare fidelă stilului în care s-a lansat. Nu a renunțat la tobe, bas și trompetă, și nici la mesajele politice tranșante (de pildă, melodia "Focuri", de pe noul lor album, este, de fapt, un imn de revoltă, iar videoclipul este ilustrat cu imagini dure, de la protestul din 10 au­gust din București. Și dacă în anii precedenți s-au implicat activ în campaniile "Salvați Vama Veche" și "Sal­vați Roșia Montană", Luna Ama­ră pare să fi găsit un nou proiect social în care să se im­plice, anume - lupta împotriva unui fenomen extrem de răs­pândit prin toate școlile de la noi, bullying-ul. Cuvânt engle­zesc, fără o traducere exactă în limba română, bullying este un termen ce definește un compor­tament agresiv, de excludere, de luare în derâdere și de umilire a cuiva. Iar ca un semnal de alarmă, formația clu­jeană a creat videoclipul melodiei "Om" în par­te­neriat cu Fundația "Sal­vați Copiii". Me­sa­jul melodiei este simplu: dacă ne în­toarcem pri­virea de la astfel de fap­te sociale, devenim, la rândul nostru, complici.
Aproape toate melo­diile de pe noul disc al formației Luna Amară țin de zona cenușie a vieții, precum vremurile pe care le trăim. Se simte în ele o adiere rece, venită dinspre nord, din col­țul cel mai în­cețoșat al su­fle­tului nostru. Dar să-i lăsăm chiar pe ei să-și descrie noul album: "Odată căutam mușchiul pe trunchiul copacilor. Acum abia mai găsim co­pacii./ Odată voiam adevărul. Acum vrem să avem dreptate./ Odată priveam cerul. Acum privim ecra­ne./ Odată deschideam ușile pentru oaspeți./ Acum ridi­căm garduri de sârmă ghim­pată./ Odată ne strângeam apăsat prietenii în brațe./ Acum apăsăm taste, ca să avem cât mai mulți prieteni./ (...) Odată știam mai puține și ne păsa mai mult./ Acum aflăm atât de multe și ne pasă atât de puțin./ Odată părinții făceau revoluții./ Acum pă­rinții fac împrumuturi la bancă. / Odată nu aveam ne­voie de multe ca să ne um­plem viețile./ Acum avem ne­voie de atâtea ca s-ascundem golul din noi./ Odată mergeam pe un drum./ A­cum ne învârtim în cerc./ Odată trăiam. Acum supra­viețuim./ Odată nu înseam­nă atât de demult. Acum e dintotdea­una". NORD. Pen­tru că iarna din noi a sosit - Luna Amară.
Luna Amară a luat naș­tere la Cluj, în anul 2000, și este compusă din: Mihnea Blidariu (chitară, trompetă, voce), Nick Făgădar (chi­tară, voce), Andrei Boțan (chitară), Sorin Mo­raru (bas) și Răzvan Ristea (to­be).
Trupa s-a im­pus ceva mai greu pe piața muzicală, fiind cenzurată la început pentru opi­niile politice tran­șante, însă mem­brii ei nu și-au schimbat mesajul, și în loc să devină populiști și co­merciali, au preferat să atragă în jurul lor un public-frate, care să gândească și să simtă la fel ca ei. Au lansat până acum pe piață cinci discuri: "Asfalt" (2004), "Loc lipsă" (2006), "Don't Let Your Dreams Fall Asleep" (2009), "Pietre în alb" (2011) și "Aproape" (2016).
"NORD", cel mai nou al­bum al trupei, conține unspre­zece piese și a fost înregistrat integral în Sala Radio, la Ra­dio Cluj, sub îndrumarea ingi­nerului de sunet Dan Geor­gescu. Este produs și distribuit de "Universal Music Româ­nia", iar coperta albumului a fost realizată de Costin Chio­reanu (Twilight 13Media Design). Discul va fi promovat în cadrul unui turneu ce va cuprinde 12 orașe din România și Republica Moldova. El a debutat cu un concert memorabil, pe 13 octombrie, la Cluj, care va fi urmat de un spectacol de excepție în București, în Club Quantic, pe 20 octombrie. "Cluj, vă mulțumim pentru concertul de sâmbătă seară, ne-am simțit tare bine împreună. Sâmbăta aceasta aducem Nordul în București, la Quantic", scriau cei de la Luna Amară pe pagina lor de Facebook. Și fanii de pe Dâmbovița îi așteaptă cu sufletul la gură.
Luna viitoare, Luna Amară va cânta pe 2 noiem­brie la Brașov (în Clubul Rockstadt); pe 3 nov. la Sibiu (în Clubul The Wolf); pe 9 nov. la Tg. Mureș (în Jazz & Blues); pe 10 nov. la Timișoara (în Capcana); pe 16 nov. la Iași (la Underground Pub); pe 17 nov. la Chișinău (în Seven Club); pe 23 nov. la Constanța (în Clubul Rockhalle) și pe 24 nov. la Craiova (în Cult Music Club). Șirul de spectacole va continua pe 7 decembrie la Zalău (în Rock Cen­ter) și pe 8 decembrie la Satu Mare (în Clubul Gravel Room). Turneul se va prelungi și anul viitor, iar următoarele concerte vor fi anunțate pe pagina de Facebook a trupei.
(Bilete pentru concertele de la București, Bra­șov, Sibiu, Tg. Mureș și Iași găsiți deja în rețeaua iabilet, la prețul de 40 de lei.)