Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Ultimele minuni ale toamnei

Redactia
- Nu sunt cultivate în livezi și n-au habar de ce înseamnă îngrășămintele chimice. Tocmai din cauza asta, forța lor tămăduitoare este uriașă, compusă din energia curată, pe care soarele le-o dăruiește din plin. Plante libere, "nestricate" de om, Cătina, Pă­du­celul, Măceșul și Cornul fac parte din natura originară. Folosiți-le cu încredere! -

Reguli de recoltare și uscare a fructelor

Recoltarea fructelor se face când sunt bine coapte, conținu­tul în principii active fiind maxim. Ne putem da seama dacă sunt pe deplin coapte după gustul și aspectul fructelor. Astfel, cătina se culege când bobițele au culoare galben-portocalie, sunt elastice la pipăit și au gust acri­șor. Fructele de păducel sunt de culoare roșu aprins, nepătate și cu gust dulceag. Măceșele, în funcție de specie, pot fi de culoare roșu-portocaliu până la roșu-cărămiziu și au un gust dulce-acrișor. Nu se recomandă a se folosi măceșele moi, atinse de brumă. Înainte de us­care, măceșele se despică în patru, înlăturându-se se­mințele. Coarnele au culoarea roșu aprins și gust plăcut, dulce-acri­șor.
Dintre toate fructele menționate mai sus, cele de cătină se recoltează cel mai greu. Folosiți următorul truc: scurtați rămurelele pline cu cătină la 10-15 cm și apoi băgați-le la congelator. În­ghețate, fructele de cătină se des­prind foarte ușor de pe rămurele, printr-o simplă scuturare.
Uscarea fructelor necesită o atenție deosebită, având în vedere că cele mai multe sunt suculente. Din cauza temperaturilor mai scă­zute din lunile de toamnă, se folo­seș­te uscarea com­binată - atât arti­ficială, cât și na­tu­rală. Imediat după recoltare, fruc­tele se usucă în cuptorul aragazului, la foc mic, cu ușa întredeschisă (la cuptoarele elec­trice, se setează tem­peratura la 100 de grade, timp de 30-60 de mi­nu­te). Atenție! Tempe­ratura nu trebuie să depă­șeas­că 100 de grade, altfel fructele se ca­ramelizează.
După ce se scot din cuptor, fructele se usucă în aer liber sau în spații adăpostite și bine ven­tilate (po­duri, verande, balcoane, aco­perișuri). Se întind în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, răscolindu-se aproape zilnic.
Nota farmacistului: În cazul cătinei și al măce­șelor, uscarea prin căldură contribuie și la inacti­varea unei enzime - ascorbinaza - care, după recol­tare, distruge vitamina C din fructe.
Păstrarea. După uscare, fructele întregi se ambalează în săculeți de tifon, pungi de hârtie, cutii de carton sau saci de rafie și se păstrează la în­tu­ne­ric, în locuri uscate.

Modul de preparare a remediilor din fructe

Pulberea
Mod de preparare: Fructele foarte bine uscate se macină într-o râș­niță de cafea. Pentru a ușura măcinarea, înainte de râșnire, fructele se pun la foc mic în cuptorul aragazului, cu ușa întredes­chisă, sau la 100 de grade în cuptorul electric, timp de 20 de minute. Pulberea se folosește ameste­când-o cu miere sau cu lapte fermentat.

Decoctul
Mod de preparare: 2 lingurițe cu fructe mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas de preferință din inox sau emailat. La final se com­ple­tează apa evaporată. Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Se îndulcește după gust.

Tinctura
Mod de preparare: 2 lingurițe cu fructe mărunțite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în fri­gider timp de 6 zile, pentru o deplină lim­pezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în fla­coane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop pi­curător. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani de la data pre­parării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul
Mod de preparare: 2 linguri cu fructe mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin roșu adus la fierbere. Se lasă în contact timp de 10 zile, agitându-se zilnic, apoi se filtrează prin­tr-un material textil, fără stoarcerea reziduului. Se lasă la decantat 6 zile la frigider, separându-se par­tea limpede de reziduul depus pe fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se poate păstra și 2 ani, dacă vinul este de bună calitate.


Măceșul
(Rosa canina)


Anemie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Lipsa poftei de mâncare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli ale aparatului cardiovascular (insuficiență cardiacă, angină pectorală)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli ale aparatului circulator periferic (varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli ale aparatului respirator (traheite, bronșite, astm bronșic, pneumonii)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli virale (răceală, gripă, guturai)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli ale aparatului urogenital (cistite, pielite)
Preparatele din măceșe conțin vitamina C, având pH acid, neprielnic înmulțirii bacteriilor patoge­ne ce se dezvoltă la nivelul aparatului urogenital.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli metabolice și endocrine (diabet zaharat, afecțiuni ale tiroidei)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli neurologice (cefalee, migrene, accidentele vasculare, distonii neurovegetative)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lin­gură, de 2 ori pe zi, după masă.

Bolile vârstnicului (ateroscleroză, demență senilă)
* Pulbere: se ia câte o ju­mă­tate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Afecțiuni ale aparatului osteoarticular (artroză, spondiloză, coxartroză)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.


Cătina
(Hippophae rhamnoides)


Creșterea imunității organismului în diferite boli virale sau consumptive (epuizante pentru organism), intervenind în metabolismul proteinelor, glucidelor și lipidelor
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, ames­te­cate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Convalescență, alergie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Sarcină și alăptare
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.

Afecțiuni oculare (datorită conținutului în betacaroten)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se adminis­trea­ză câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Boli toxiinfecțioase de cauze diverse
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Anemie feriprivă
Vitamina C din cătină ajută la fixarea fierului în organism.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Sindrom hemoragipar cauzat de fragilitatea vasculară, prin conținutul în acid nicotinic (vitamina PP)
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Stări de stres, efort fizic și intelectual intens
* Pulbere: se ia câte o jumătate de lin­guriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se ad­mi­nistrează câte o lin­gură, de 2 ori pe zi, după masă.


Păducelul
(Crataegus monogyna)


Preparatele din păducel se adresează în special afec­țiunilor cardiace.

Nevroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Aritmie cardiacă

* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Vasodilatator coronarian
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Ateroscleroză cardiacă
* Pulbere: se ia câte o jumă­tate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, înainte de masă.

Hipertensiune arterială
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Tulburări nervoase provocate de factori externi
Preparatele din păducel au și efecte liniștitoare, fiind excelente sedative.
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.
Farmacia Faltis combină tinctura de păducel cu alte tincturi pentru bolile inimii și pentru anumite afec­țiuni psihice.


Cornul
(Cornus mas)


Coarnele se pot folosi ca atare, în stare proas­pătă, sub formă de gemuri, iar ca preparate far­maceutice sub formă de decoct, tinctură sau vin.
Principalele afecțiuni care beneficiază de pre­pa­ratele din coarne sunt cele ale aparatului digestiv.

Gastrită, ulcer gastric
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Dispepsie
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Esofagită, diverticuloză
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Regurgitații, colici, meteorism, flatulență
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se adminis­trează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Diaree
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lingură, de 2 ori pe zi, după masă.

Hemoragie digestivă
* Pulbere: se ia câte o jumătate de linguriță, de 2 ori pe zi.
* Decoct: se beau câte 2 cești, de 2 ori pe zi.
* Tinctură: se iau câte 30 de pică­turi, de 3 ori pe zi, amestecate în puțină apă sau ceai di­vers.
* Vin: se administrează câte o lin­gură, de 2 ori pe zi, după masă.
Nota farmacistului. În terapeutica me­di­cală se folosește și scoarța de pe tulpina cor­nului. Aceasta se recoltează primăvara de­vreme, când cornul intră în vegetație. Scoarța de corn, bogată în taninuri, se fo­losește sub formă de pul­bere sau decoct, ca antitermic în stările febrile ce însoțesc bolile virale (gripă, guturai, răceală).



Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com. Pre­paratele farma­ceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul far­maciei, http://www.farmaciafaltis.ro/
Farmacia deține "Certificat de bună practică far­­ma­ceu­tică pentru prepararea medicamentelor" acor­dat de Colegiul Farmaciștilor din România.