ANCA DUMITRA - "Cu rolurile grele simți că trăiești cu adevărat"

Dia Radu
- Unii o știu de pe scena Teatrului de Comedie, unde a jucat ani de-a rândul în "Pescărușul" lui Cehov. Alții, mult mai mulți, o știu din "Las Fierbinți", comedia care a luat pe sus telespectatorul român. Toamna aceasta, Anca Dumitra e cap de afiș la Londra, cu rolul Anei din filmul "Doing Money", produs de BBC. O poveste tulburătoare a unui caz de trafic uman, despre care am stat de vorbă într-o dimineață cu soare -

- Bună dimineața, Anca, ești acasă?

- Bună dimineața, Dia. Nu sunt acasă, tocmai am plecat din Fierbinți, am terminat filmările pe ziua de azi și acum gonim spre București.

- Cum e Fierbințiul în octombrie?

- Mult prea friguros pentru gustul meu de om care iubește vara. Noroc că au grijă fetele de la costume să mai pună haine pe dedesubt.

- De câte sezoane faci tu drumul ăsta?

- De vreo 14 și sunt două sezoane pe an. Mai ia în calcul că primul episod a ieșit în 2012, că am început filmările în 2011, că episodul-pilot a ieșit în 2010, iar castingul l-am dat în 2009.

- Wow, deci nouă ani de poveste!

- Da, aproape 9 ani, în care am crescut cu serialul ăsta. Mă consider o norocoasă. În facultate, înveți foarte mult teatru, film nu prea te învață nimeni. A fost ca și cum după licență am început o altă facultate aici, pe platou.

- Se zice că serialele TV strică fibra actorului.

- E o prejudecată. Joc alături de actori foarte buni, care majoritatea sunt actori de teatru. Faptul că treci și printr-un serial TV nu te face deloc un actor îndoielnic. Depinde doar de tine să-ți faci treaba bine, și pe scenă, și pe sticlă. Până la urmă, proba supremă e să devii un personaj credibil.

- Ție chiar ți se întâmplă, lumea te confundă uneori cu Geanina, fata pe care o joci.

- Mi se mai întâmplă ca lumea să mă strige pe stradă cu numele din serial. Dar asta nu înseamnă că sunt Geanina. Jovialitatea o are însă de la mine, i-am dat-o împrumut.

- Oare ușor de dus de nas ești  și tu, ca Gea­nina?

- Uneori, da (râde). Îmi place mai degrabă să văd binele decât răul, sunt idealistă, încerc să fiu fată bună, dar asta mă face câteodată naivă.

- Anca, ce vezi tu pe fereastra ma­șinii?

- Sunt pe autostradă, în aglomerație, tocmai am trecut pe lângă o benzinărie și mă gândesc că înăuntru sunt tot felul de lucruri de mâncare, că e 9 dimineața și că eu nici cafeaua n-am apucat să o beau.

- În fiecare zi te trezești așa de­vre­me?

- Când filmez, mă trezesc mereu la 5, pe la 6 trece mașina să mă ia, pe la 8 sunt deja pe set. Dar zilele de filmare nu sunt la fel, uneori filmez până seara, alteori, ca azi, am de tras o singură secvență, pe la 8:30 eram deja gata. Dacă am spectacole de teatru care se termină la 10 seara, trebuie să-mi dozez energia și să fug la somn, ca să pot fi iar în picioare la 5.

- Deși oamenii treziți de dimineață sunt mai degrabă morocănoși, tu ai un zâmbet cât carul mare.

- Ah, păi nici eu nu fac excepție. Amorțeala de dimineață trece cu cafea, cu încă o oră de somn fu­rată în mașină, până a­jung, sau cu o melodie fru­moasă ascultată în căști. Azi, am ascultat George Michael - Amazing.

- Sau cu puțin soa­re...

- Cu soare e și mai bine. Important e să gă­sești resurse să-ți placă ce faci și când e groaznic de frig.

- Cu ce ești îmbrăcată acum, Anca?

- Jeanși și o bluză oa­recare. Pe stradă aș trece neobservată.

- Te-ai dat cu ruj?

- Nu-mi bat capul cu așa ceva dimineața. Mă machiez destul la filmări și la teatru, în timpul liber nu-mi mai vine să mă dau cu nimic, deși ador rujul roșu.

- Unde te mai putem vedea la teatru? Se mai joacă "Pescărușul"?

- Nu se mai joacă, din păcate. A fost un spec­tacol extraordinar, cu o distribuție de excepție. Între timp, am devenit angajata Teatrului de Come­die, oamenii pot să mă vadă acum în "Mult zgomot pentru nimic", pus de An­drei Șerban, un Shakespeare foarte in­ven­tiv, și în "Totul în gră­­dină", în regia lui Victor Ioan Frunză.

- E important pen­tru tine să faci și tea­tru?

- La 5 ani, când spuneam că o să mă fac actriță, nici nu visam la cinema sau TV. Mă ve­deam doar pe scenă. Sunt fericită că până a­cum, în pauzele de fil­mări am reușit să scot și premiere și să am întâlniri cu regizori importanți.

- Tu de ce te-ai făcut actriță, Anca?
.
- Ca să schimb în bine starea de spirit a oa­menilor. Sunt făcută din emoție, sunt fericită dacă reușesc să transmit din ea și celui care mă privește.

- Televiziune, teatru și, de anul ăsta, și un film, Doing Money, pro­dus de BBC. Nu arată rău agenda ta!

- Sunt foarte bucuroasă de acest film. După proba pe care am dat-o, a doua zi am și zburat spre Belfast să o cunosc pe regizoare. Acolo au avut loc și filmările. E povestea unei românce răpite de alți români (jucați de Dragoș Bucur și de Cosmina Stra­tan) și obligată să se pros­titue­ze. Fil­mul pleacă de la o situație reală. Ana, care e de o vârstă cu mine, exis­tă cu adevărat, acum e bine, în măsura în care mai poți fi bine după ce ești maltratată, supusă abuzurilor și actelor sexuale forțate. Cu toate astea, filmul nu e un documentar, ci e tratat în termeni ficționali.

- Nu ți-a fost greu să joci ceva atât de diferit?

- Ba da, dar cu rolurile grele simți că trăiești cu adevărat. Rolul ăsta a fost o experiență cât pentru o viață întreagă. Să știi că cineva a trecut prin așa ceva și că a fost destul de puternic încât să meargă mai departe te face să te gândești la lucrurile care au, cu adevărat, valoare. Ana e una dintre cele mai puternice femei pe care le-am cunoscut.

- Cum lucrezi în Occident, Anca? Ai un agent?

- Nu a fost nevoie, fiindcă echipa a venit și a fă­cut castingul în România. Voiau ca actrița să fie româncă. Dar acum, că filmul e gata și urmează pre­miera, se pot întâmpla multe. Săptămâna vii­toare voi zbura la Londra, fiindcă au loc o primă pro­iecție a filmului pentru presă și o serie de inter­viuri. La început de noiembrie, "Doing Money" va intra și pe micul ecran.

- Ți-ai pregătit rochia de premieră?

- Tot timpul m-au stresat lucrurile astea. Acum sunt și în filmări, plec și în turneu cu teatrul la Iași și la Suceava, sper să găsesc câteva zile să mă ocup și de rochie.

- Până atunci mai e puțin timp. Ce să-ți doresc?

- O cafea bună și-un telefon care să-mi dea o veste (nu spun ce).

- Așa să fie, atunci!

Foto: SORINA ANDREICA