Răspuns pentru LAURENȚIU, F. AS 1297 - "Cum pot scăpa de verucile plantare?"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimate domn,
Verucile plantare sunt o proliferare a pielii sau a mucoaselor, provocată de infecția cu virusul numit Human Papilloma Vi­rus. Există mai multe tipuri ale aces­­tui virus - peste 100 la număr. Unele tul­pini ale lui tind să fie aso­ciate anumi­tor zone ale corpului, dar, în principiu, orice tulpină poate fi gă­sită pe orice zonă a corpului. Câteva tul­pini sunt asociate cu diverse tipuri de cancer.
În jur de 7-12% din populația generală este afec­tată de veruci. La 10-20% dintre copiii șco­lari, la oamenii cu imunitatea scăzută și la cei de pro­fe­sie măcelari, rata de afectare este mai mare.
Nu există o predilecție pe sexe, dar papiloma virus pare să fie mai frecvent la rasa albă.
Există câteva tipuri de veruci:
* Veruci vulgare - apar ca o zonă de piele tare, ușor ridicată, aspră la suprafată și localizată la pal­me și la genunchi, deși pot fi găsite oriunde pe piele.
* Veruci filiforme (papilo­ma­toase) - apar ca niște fire sau degete, care se regăsesc în zona din jurul ochilor, buzelor sau nărilor.
* Veruci plantare adânci - nu­mite și veruci myrmecia, apar pe zona plantară (tălpi), dar și în jurul unghiilor la mâi­ni. De obicei se gă­sesc în lo­curile care poartă greuta­tea cea mai mare a corpului (pe tălpi), sunt adânci și pot fi dure­roase.
* Veruci plane - apar ca niște leziuni ușor ridicate, mici (1-5mm diametru), de culoarea pielii, de la câteva, până la zeci, chiar sute. Se găsesc oriunde pe piele, dar fața, mâinile și gambele sunt cele mai afectate.
* Verucile "măcelarului" - Se găsesc pe mâi­nile persoanelor care lucrează mult cu carne. Sea­mănă cu verucile vulgare, dar au aspect de cono­pidă.
* Veruci tip mozaic - sunt o colonie de veruci învecinate, care par să fie grupate într-una singură. Se găsesc pe mâini și picioare.
* Hiperplazie epitelială (Boala lui Heck) - apare în cavitatea bucală, cel mai des pe buza infe­rioară, dar și pe gingii, limbă, mucoasele obrajilor. Apar ca niște leziuni roz/albe, mici, plane la supra­față.
* Veruca cistică - apare pe zona plantară, ocazional, având suprafață aspră, că o bătătură.
Verucile pot fi confundate cu alte boli, inclusiv cu unele forme de cancer. Ele însele pot dezvolta un cancer cutanat.
Din punct de vedere naturist, verucile sunt inter­pretate ca o slăbire a imunității de suprafață, legată de ficatul energetic sau de plămânul ener­getic, permițând o invazie a virusurilor în piele.
Abordări naturiste:
* Nu folosiți pantofii sau hainele în comun cu alte persoane. Fiind de natură infecțioasă, verucile se transmit prin haine și încălțăminte.
* În jur de 65% din veruci dispar în doi ani de la apariția lor.
* Aplicarea de scotch adeziv, care se schimbă zilnic și încet, elimină veruca.
* Scufundarea picioarelor în apă caldă spre fierbinte (46 grade), vreme de circa 30-45 minute, de 2-3 ori pe săptămână.
* Cantaridină - este o otravă care arde, deri­vată dintr-o specie de gândaci (Lytta vesicatoria). Prin ardere chimică, distruge verucile.
* Podophyllin (derivat din planta Podophyllum peltatum, care este otrăvitoare, deși a fost folosită în vechime ca laxativ și vermifug). Funcționează prin blocarea proliferării celulelor.
* Propolis - tinctură și alifie, se aplică de 2-3 ori pe zi.
* Ulei din arbore de ceai (Tea tree oil) - are acțiune antivirală, antifungică și antibacteriană.
* Extractul de rostopască (tinctură sau suc proaspăt) ar putea fi de folos.
* Usturoiul crud - are acțiune antivirală. Se masează pe leziune, apoi locul se înfășoară cu un material ocluziv și se lasă peste noapte.
* Homeopatia este un tratament excelent pen­tru veruci. Unele medicamente, Argentum nitricum, Causticum, Silicea, Thuja, pot fi cumpărate din far­macii, dar cel mai bine este un tratament individua­lizat.
Fiindcă verucile pot deveni canceroase, iar une­le boli grave (inclusiv cancerul) pot arăta ca ve­rucile, este bine să consultați un medic spe­cialist!
Vă urez succes!


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"De două săptămâni mi se zbate ochiul întruna"
(Răspuns pentru MARIUS, F. AS nr. 1333)


Expresii uzuale folosite în limbajul nostru, cum ar fi "cât vezi cu ochii", "cât ai clipi", ar trebui să ne atragă atenția asupra importanței vederii. În zilele noastre, calculatorul, tableta, telefoanele per­formante au devenit un rău nec­esar și sunt departe de a fi doar un moft. De multe ori, consta­tăm că irosim destul de mult timp în fața ecranelor fără să ne dăm seama, fie că avem un program încărcat, un proiect de predat sau, pur și simplu, pentru amuzament. Vedem zilnic pe stra­dă per­soane care stau per­ma­nent cu ochii ațintiți asupra tabletei sau tele­fo­nului. În parc, deși este un mediu propice re­creerii și rela­xării ochiului, în­cercăm să ne ocupăm tim­pul tot cu ele, iar la birou suntem for­țați de împre­jurări să avem aceeași activitate. Acest lucru, repetat zi de zi în mod excesiv, cu pauze foarte scurte sau deloc, ajunge să ne afecteze acuitatea vizuală. Constatăm că avem ochii roșii, uscați, obosiți, că trebuie să clipim des, că privirea ne este încețoșată, avem dureri de cap, "ni se zbate ochiul", simptome ce pot ascunde multiple afec­țiuni, fapt pentru care trebuie să ne adresăm unui medic specialist. Cum ne putem proteja ochii față de aceste amenințări? Cu pauze cât mai dese, în care să ne mutăm atenția către un punct aflat în depărtare, cu lacrimi arti­ficiale, care să asigure lubrifierea ochiului atunci când este necesar, cu purta­rea ochelarilor de vedere cu diop­trii stabilite în ur­ma unei investi­ga­­ții, iar nu cumpărând la întâm­plare ceea ce se comer­cia­lizează la tarabe, prin ieșiri în aer liber, exerciții care să îmbunătățească vederea. Și ochiul are ne­voie de susținere, iar în cazul unor carențe, ne pot veni în ajutor supli­mentele; mag­neziul deficitar poate fi una din cau­zele pentru care "vi se zbate ochiul". Putem asigura un plus de vita­mine, mine­rale, ami­no­acizi, prin suplimentarea cu Extract Purificat de Rășină de Mumie, adminis­trând câte 1 tabletă x3/zi, înainte de masă, 10 zile. Schema se poate repeta de 2-3 ori, cu pauze de câte 5 zile. Multă sănătate!


Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Copila mea are psoriazis pe cap"
(Răspuns pentru MARI - Călărași, F. AS nr. 1139)


Psoriazisul este o boală degenerativă a tegu­men­telor, recidivantă, de cauză neprecizată, carac­terizată prin apariția de leziuni eritematoase și scua­moase (cruste albe, groase, lamelare, sidefii) în spe­cial în regiunile coatelor și genunchilor (la debut), apoi generalizate pe tot corpul (inclusiv pe față).
Regimul alimentar cuprinde:
Alimente recomandate: grâu (pâine neagră sau graham), porumb, mei, orz, orez (vechi de peste un an), legume verzi (fasole, varză, morcov, păstârnac), condimente, banane, mere, ceai de plante, cafea și apă după masă.
Alimente interzise: produse lactate, fructe acre (necoapte), citrice (manda­rine, porto­cale, lămâi, grepfruit), ananas, piersici, prune, peș­te, carne, zahăr, susan, ulei, sare, alimente grase, mân­căruri grele, alimente fripte sau prăjite, ali­mente fermentate (murături).
Masajul "prin călcare" - luați o ladă de carton sau de lemn fără capac (de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm) pe fundul căreia se pun boabe de fasole întregi sau pietriș mărgăritar, în strat de 1-2 cm. Ma­­sarea zonelor se realizează, în acest caz, prin căl­carea pe fasole sau pietriș, alternativ, cu picioa­rele desculțe, timp de maximum 3 mi­nute.
Terapia cu apă distilată - pe perioada trata­men­tului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală, apă disti­lată. Cantitatea totală de apă distilată ce trebuie con­sumată de copil o voi stabili după ce îmi veți co­munica telefonic greutatea fetiței. Această can­titate se bea în funcție de necesitățile organismului. Pe perioada când bea apă distilată, se recomandă să nu bea altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii copilului dumneavoastră.
Administrarea de Apisan-Forte - cantitatea de Apisan-Forte pe care copilul trebuie să o ia cu lin­gura de lemn v-o pot comunica după ce aflu greu­tatea fetiței. Se ia o lingură dimineața, pe nemân­cate, și se ține sub limbă până se topește. Se folo­sește numai lingură de lemn. Se interzice folosirea lingurilor de metal. A doua lingură se ia după masa de prânz, ca desert, și nu se mai ține sub limbă.
Apisan-Forte se ține la loc răcoros, întunecos și uscat, dar nu la frigider.
Terapia mentală - un om care se confruntă cu o boală, care are încredere în propriile rezerve și are un mental încrezător în vindecare, va de­ter­mina organismul să se mobilizeze în vederea în­să­nătoșirii rapide. Dorința de vindecare duce la în­sănătoșire prin determinarea subconștientului să se mobilizeze în acest sens. Vă sugerez să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare, în fiecare zi, pentru fiica dvs. următoarele: "X (numele ei) trebuie să se facă bine!", "X se face bine!", "Doamne, Dumne­zeule, ajut-o să se facă bine pe X".
Descurajarea, gândirea negativă referitor la suferință trebuie eliminate și înlocuite cu gândire pozitivă și o bună dispoziție.