Vești bune despre România

Ciprian Rus
- Nu există zi de la Dumnezeu în care să nu răsfoim paginile zia­relor, să nu parcurgem fluxurile de știri de pe Internet sau să nu urmărim jurnalele televiziunilor, sperând ca în mormanul de cata­strofe și de amenințări, să aflăm măcar câteva știri luminoase, de bine, care să dovedească normalitatea, iar nu dezastrul, care să ne arate că țara e încă vie și oamenii bucuroși. Așa cum sunt și cele cinci "vești bune" pe care vi le oferim -

TIMIȘOARA
Transport cu vaporașul pe Bega


Timișoara a devenit, de luna aceasta, primul oraș din România cu transport public pe apă, după ce pri­mă­ria din localitate a cumpărat șapte vaporașe care vor face curse regulate pe Bega. "Vrem să încurajăm trans­­portul public și profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Vaporașele sunt foarte confor­tabile și au câte 50 de locuri fiecare", explică primarul Ni­colae Robu. O cursă completă cu vaporașul are lun­gi­mea de 7 kilometri, care sunt parcurși în 50 de mi­nute, cu un consum de numai 4 litri de motorină. "Este foarte rentabil. Plus că nu există am­buteiaje, nu ai cu cine să intri în conflicte în inter­secții. Se circulă fluent, în linie dreaptă aproape, se ajunge foarte repede la destinație", mai spune Robu.
Cele șapte vaporașe au fost cumpărate de Primăria Timișoara cu 2 milioane de euro, ca obligativitate în cadrul unui proiect european de 7 milioane de euro, pentru reabilitarea malurilor Begăi. Vaporașele circulă în regim de transport în comun, cinci zile pe săptămâ­nă, de luni până vineri, sfârșitul de săptămână fiind destinat curselor de agrement. Contravaloarea unei curse este de 1 leu.


SUCEAVA
Aur la Olimpiada Internațională de Astronomie


David Turtu­rean, elev al Cole­giului Na­țional "Ște­fan cel Mare" din Suceava, a câș­tigat zilele tre­cute medalia de aur la O­limpiada Internațio­nală de Astronomie des­fășurată în Sri Lan­ka. Competiția s-a derulat pe par­cursul unei săptă­mâni și s-a bucu­rat de partici­pa­rea a 82 de concu­renți din 22 de țări. La în­ceputul lunii viitoare, David Tur­tu­rean va participa la Olim­piada Inter­na­țio­nală de As­tro­­nomie și As­tro­fizică din Chi­na, cheltuielile fiind su­portate integral de su­ceveni, în urma u­nei campanii de strân­­ge­re de fonduri.


CLUJ-NAPOCA
"România în 100 de fețe"


Portretele a 100 de personalități marcante ale României au fost pictate de doi artiști stradali, pe un perete cu o suprafață de peste 60 de metri pătrați, la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu" din Cluj. Timp de o săptămână, Kero și Ocu au lucrat alături de 100 de voluntari la acest proiect de artă murală dedicat Centenarului. "Ne-am dorit să includem oameni care și-au lăsat amprenta în cele mai diverse do­menii, de la știință la politică, de la literatură până la sport. Toate acestea pentru a crea un proiect care să iasă din tiparele activităților centenare cu care ne-am obișnuit", spun elevii de la Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu". Printre chipurile care se regăsesc pe peretele liceului, se află cele ale domnitorilor Mihai Viteazu și Ștefan cel Mare, ale lui Avram Iancu, Mi­hai Eminescu, Lucian Bla­ga, Nichita Stănescu, George Enescu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Sextil Pușcariu, Onisifor Ghibu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigo­res­cu, Lucian Pintilie și Regina Maria. Și primarul Emil Boc s-a alăturat voluntarilor, pictând profilul istoricului Vasile Pârvan. "Sunt impresionat de maniera în care ti­nerii au înțeles să sărbătorească Centenarul, lăsând în urma trecerii lor prin școală o lucrare de artă con­tem­porană ce îmbină prezentul cu moștenirea celor 100 de ani de istorie a României", a spus Boc.


BUCUREȘTI
Turismul în avantaj


Turismul va beneficia de cea mai redusă cotă de TVA dintre toate sectoarele economiei, adică 5%, atât pentru cazare, cât și pen­tru serviciile de restaurant. Măsura, dispusă prin hotărâre de gu­vern, va fi aplicată de la 1 noiembrie. În prezent, TVA pen­tru ca­zare, restaurant și catering este de 9%, iar pentru ser­viciile desti­nate accesului în parcuri de distracții și recreative și dreptul de utilizare a facilităților sportive este de 19%. E de așteptat ca această măsură - una dintre puținele soluții salutare gân­dite de Guvernul Dăncilă în plan economic - să stimuleze și mai mult dezvoltarea turismului în țara noas­tră. Pe lângă asta, Ministerul Turis­mului pregătește Legea Turismului, o lege care va avea ca principal scop pro­movarea României ca destinație turistică și creșterea numărului de turiști autohtoni și străini.


BUENOS AIRES
Mica Unire: Moldova și România, îmbrăcate la fel la Olimpiadă

Delegațiile României și Mol­dovei au defilat în același echipament, la festivitatea de deschidere a Jocurilor O­lim­pice de Tineret des­fă­șurate luna aceasta în Ar­gentina. Faptul a surprins plăcut lumea sportului afla­tă la Buenos Aires, fiind unanim considerat un gest dedicat Cen­tenarului Marii Uniri a României. Mihai Covaliu, președintele Comi­tetului Olimpic Român, povestește că i-a arătat echipamentul, desenat de tineri de la Universitatea de Artă și Design din București, omolo­gului său de la Chișinău. Moldovenilor le-au plăcut atât de mult costu­mele, încât delegația României a decis să dăruiască delegației sporti­vilor de peste Prut un rând de echipament identic. "A fost un moment inedit la această ediție, îi putem spune aniversară, mai ales că suntem în anul Centenarului", a explicat Mihai Covaliu.