Menopauza

Gilda Fildan
- Deși chinurile provocate de menstre dispar, perspectiva femeii sterpe, care nu mai poate face copii, seamănă cu un blestem. Menopauza este, însă, blamată exagerat. Odată trecut pragul ei, femeile devin mult mai liniștite și libere -

CE SE SCHIMBĂ ÎN CORP

Probleme legate de somn
Adormitul și somnul nu mai funcționează la fel de bine. Urmările: probleme legate de concentrare și de memorie, precum și instabilitate emoțională.

Creștere în greutate
Structura corpului se schimbă, multe femei iau kilograme în plus. Mișcarea și o schimbare a alimentației pot fi de ajutor.

Dispariția menstruației
Perioada începe cu întârzieri de ciclu, menstruația vine mai rar, apoi dispare definitiv.

Valuri de căldură
Apar brusc, atât ziua, cât și noaptea. Se manifestă prin transpirații, amețeli, înroșirea puternică a feței, foarte neplăcută, pentru că este observată de toți.

Vagin uscat
Prin lipsa de estrogen, vaginul își pierde umiditatea, și actul sexual devine un chin.

Nevoia frecventă de a urina
Vezica urinară se irită mult mai ușor și apare necesitatea de a urina mai des sau, și mai rău, pierderea de urină (incontinență).

Osteoporoză
În perioada menopauzei oasele devin mai fragile și există amenințarea fracturilor.


Alternative naturale la hormoni

Stil de viață
Valurile de căldură pot fi reduse prin renun­țarea la cafea, alcool și condimente. Extrem de efi­ciente sunt exercițiile yoga și terapia com­por­tamentală.


Hormonii "verzi"

Lemnul-dulce - estrogen natural
Rădăcina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) este printre cele mai bogate sur­se de fito­estrogen din lume. Trata­mentul cu ră­dăcină de lemn-dulce reduce și chiar elimină simptome cum ar fi: bu­feu­rile, trans­pirația abundentă, stările de iritare nervoasă, tul­bură­rile de apetit alimentar. Mai mult, după insta­larea me­­nopauzei, trata­men­tul cu această plantă previne os­teo­­po­ro­za, apa­ri­ția petelor pe pie­le și us­carea aces­teia, us­­ca­rea va­ginului, îmbătrâ­nirea acce­lerată a cor­pului.
Administrare: sub formă de tinc­tură, câte o lin­guriță di­luată în 100 ml apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tra­­tamentul se face vreme de trei săp­tă­mâni, cu o săp­tămână de pauză, după care se reia. În total se fac mini­mum trei aseme­nea cure cu tinc­tură de lemn-dulce.
Contraindicații: nu se administrează în pa­ralel cu tratamentul cu es­trogeni de sinteză, sau în ca­zul unor boli cum ar fi: chistul ovarian, fibro­mul uterin, nodulii ma­mari, can­cerul.

Crețișoara - un antihemoragic redutabil
Toa­te fe­mei­le care suferă de sân­ge­rări puter­nice la debu­tul me­nopauzei sau de hiperme­no­ree (ciclu menstrual abun­­dent) ar tre­bui să cunoască această plantă excep­țio­nală.
Administrare: sub formă de pul­bere, obținută prin măcinare cu râșni­ța de ca­fea, din vâr­furi înflorite și flori de crețișoară, câte 3-4 lingurițe rase pe zi. În cazul unor sân­ge­rări foar­te puter­nice, se pot lua și 6 aseme­nea doze pe zi, dar nu mai mult de câteva zile la rând. În ca­zul su­pra­do­zării pot apărea reac­ții adverse destul de ne­plă­cute.

Salvia - contra bufeurilor
Admi­nistrată în perioada de debut a menopau­zei, salvia (Salvia officinalis) este un excelent re­mediu cu efect imediat con­tra bufeurilor, întrucât reglează tem­pera­tura corpului, are efect anti­su­dorific (adică reduce cantitativ transpi­ra­ția), norma­lizea­ză acti­vi­ta­tea endocrină.
Administrare: sub formă de pul­bere, ob­ținută prin măcinarea cu râșnița de ca­fea - o jumă­tate de lingu­riță de patru ori pe zi. Planta se ia pe sto­macul gol, se ține vreme de 5-10 minute sub limbă, după care se înghite cu apă. În pe­ri­oadele cu bufeuri puternice sau cu transpi­rație abun­dentă se pot lua până la 6-8 doze a câte o jumătate de lin­guriță de pulbere de salvie pe zi.

Sunătoarea - antidepresiv natural
Tra­tamentul cu sunătoare (Hyperi­cum perfo­ra­tum) fa­vorizează stabilitatea emo­țio­nală, dimi­nuea­ză intensi­t­atea ac­ceselor de pa­nică sau mâ­­nie. Este recomandată con­tra depresiilor, stărilor de ne­li­niș­te care apar în preajma menopauzei.
Administrare: sub for­mă de tinc­tură, din care se iau zilnic 4 lingu­rițe, pe sto­macul gol, diluate în apă. În cazul în care tulburările emo­ționale sunt mai puter­nice, efecte foarte bune se ob­țin prin ad­minis­trarea pul­be­rii obți­nu­te prin măcinarea cu râșnița de cafea. Se ia o lin­guriță rasă la in­tervale de patru ore pe par­cursul zilei. Este bine ca trata­mentul cu su­nă­toare să nu dureze mai mult de două luni, urmat de două săptă­mâni de pauză, în­tru­cât favo­rizează apari­ția unor simp­tome cum ar fi nevralgia, sen­si­bilitatea la lu­mi­nă, durerile ușoare de cap.

Probleme vaginale

• În farmacii există creme speciale pentru umidificarea vaginului (Vagisan).

• Plante de ajutor: Brânca-ursului stimulează libidoul. Gălbenelele și Urzica albă vindecă scurgerile vaginale.