O întâmplare ciudată

Cititor Formula AS
Fiind un pasionat cititor al re­vistei, în care găsesc atâtea ar­ticole minunate des­pre anima­le, sănătate și credința în Dumnezeu, ca om credincios și mare iubitor de necu­vân­tătoare, m-am hotărât să vă scriu o întâmplare deosebită din via­ța mea.

În timp ce mă aflam pe frontul de răsărit, în Rusia, s-a împrietenit cu mine un câine lup. Nu știu de unde venise, dar mi-am făcut din el un to­varăș ne­despărțit. Rația de mâncare o îm­părțeam cu el, unde mer­geam eu, mergea și el, unde dormeam eu, dormea și el, lângă mine, păzindu-mă. Într-una din zile, aflân­du-mă în­tr-un sat așezat la marginea unei pă­duri, câinele a plecat de lângă mine la câțiva metri și a în­ceput să sape pământul, lătrând. În cele din ur­mă, a venit lângă mine și, trăgându-mă de man­ta, m-a dus lângă groapa lui. Am luat un hârleț și am început să sap și eu. Nu mică mi-a fost mirarea, când într-o cutie de tablă am găsit o su­perbă icoană cu Sfânta Fe­cioa­ră Maria și pruncul Iisus. Dea­­supra lor, vegheau doi în­geri. Lân­gă icoană se afla și o cru­­ciu­liță de lemn, atârnată de un șnur. Am luat icoana, m-am în­­chi­nat și am sărutat-o, în timp ce câinele sărea pe mine de bu­cu­rie. Cu cruciulița la gât și cu icoa­na în raniță, am ple­cat.
Am pornit mai de­parte, mutându-ne cu frontul spre ră­să­rit. Într-o zi, în timp ce ne odih­­neam lângă o casă, am scos icoana, am șters-o și-am sărutat-o, rugându-mă fierbinte lui Dumnezeu, Preabunei Fecioare și Fiului ei Iisus, să ne ajute să scă­păm cu viață din acel măcel sângeros. Câinele scâncea lângă mine, de parcă s-ar fi rugat și el. În acest timp, s-a apropiat de noi o bătrână, care ne-a adus o cană de apă. Văzând icoana, a început și ea să se închine și să plângă amarnic, povestindu-ne că icoa­nele ei fuseseră luate de comuniști. Atent din cale afară, când a văzut că femeia începe să plângă, câi­nele a început să latre spre mine, apoi lătra spre fe­meie, fugind de la unul la altul. Înțelegând ce vrea in­teligentul meu prieten, am mers cu femeia în casă, am atârnat icoana în cuiul gol din perete, unde se afla­seră cândva Maica Domnului și Iisus, și i-am dat să-nțeleagă că i-o dăruiesc. Bătrâna a început iarăși să plângă, dar lacrimile care i se rostogoleau pe obraji erau de data asta lacrimi de fericire.
Am plecat din nou la război, cu câinele cel cre­din­cios lângă mine. Nu cred să mai fi avut cineva un to­varăș atât de apropiat, printre bombele care cădeau. Dumnezeu m-a iubit și m-a ajutat să scap cu viață, iar în cele din urmă am început să ne întoarcem spre țară eu, cu câinele cel drag, la picior. Când să trecem Nis­trul către Tighina, câinele a început să latre și s-a oprit. A venit la mine, m-a îmbrățișat cu picioarele, iar apoi a luat-o la fugă, fără să se uite înapoi. Mă pă­ră­sise! Fugea spre locul nașterii sale, poate să pă­zeas­că icoana pe care o găsise în pământ.
A trecut de atunci o viață. Câinele acela a rămas însă în sufletul meu și sunt convins că dacă am scă­pat din atâtea încercări dureroase, protecția mi-a adus-o icoana aceea, pe care am avut tăria s-o dăruiesc.

GHEORGHE M. - Brașov