VIȚA DE VIE - "Faptul ca încă suntem pe scenă după mai bine de 20 de ani este mai mult decât am visat vreodată"

Dana Ene
2018 a fost un an bun pentru trupa bucu­reșteană Vița de Vie, una dintre cele mai îndrăgite formații românești de rock alternativ.

Popescu, Adrian Ciuplea și Mihai Ardelean au susținut 29 de concerte, cântând fie pe scena unor cluburi sau festivaluri renumite, precum Electric Castle de la Cluj, sau pe podiumuri mai puțin cunoscute, ca cel de la "Black & White Mo­tor­fest" din Suceava, și chiar prin parcuri, bunăoară, la "Roaba de cultură" din Capitală - spre marea bucurie a fanilor, care au avut astfel ocazia să-i întâlnească fără prea mari eforturi. Și nu și-au tras, încă, toate săgețile din tolbă. Până la finalul lunii noiembrie mai au pregătite încă cinci concerte și două surprize: vor lansa un nou disc "Șase (-)"- și vor cânta în premieră la Londra, pe 2 noiembrie, pentru numeroșii români care s-au stabilit acolo.
"Matematic, 20 de ani de «Vița de Vie» înseam­nă jumătate din viața mea. Sunt 20 de ani trăiți la intensitate maximă și scurși parcă într-o clipă. Cu multele bune și inevitabilele rele. Uitându-mă îna­poi, n-aș schimba aproape nimic, pentru că am fă­cut asta din pasiune și ne-am bucurat de fiecare secundă. Fiecare obstacol ne-a făcut mai îndârjiți și mai puternici. În loc să abandonăm sau să dăm înapoi, am reușit mereu să mergem mai departe, strângând rândurile și inventându-ne propriile dru­muri, acolo unde acestea nu existau. Realizările, mult prea multe pentru a le enumera, cad în deri­zoriu, atunci când mă gândesc la «vârsta» trupei noastre. Faptul că încă suntem pe scenă, după mai bine de 20 de ani, iar piesele nostre sunt cântate cu aceeași bucurie, atât de noi, dar mai ales de public, este mai mult decât am visat vreodată. Am avut niște prieteni extraordinari care ne-au fost alături în această călătorie și care au crezut în noi necondiționat, amortizându-ne căderile și împin­gân­du-ne mereu înainte. Sunt fanii noștri, cărora le datorăm «vârsta» la care am ajuns. Am crescut, practic, împreună și am avut grijă unii de ceilalți. Pentru ei am încercat să ținem mereu ștacheta ridicată, iar asta ne-a adus în locul pe care îl ocupăm azi", declara solis­tul trupei, Adrian Des­pot.
Pentru a-și îm­bo­găți experiența muzicală, Adrian a cochetat anul trecut (pentru un scurt in­terval de timp) cu rolul de jurat la "Vo­cea României", dar s-a întors bucuros înapoi la "chitările" lui, după un singur sezon. A și postat imediat pe instagram (după ce s-a aflat că a fost înlocuit în juriu) o ima­gine cu explicațiile de rigoare: "Chitările de sub pat! Bucuria și mândria mea. Și da, știu că pluralul corect este «chitare», dar pur și simplu nu-mi pasă... Eu am chitări, și de fiecare dată când mă întind pe covor după una din ele, mi se umple sufletul de o bucurie aproape copilărească, ca și cum ar fi pen­tru prima oară când deschid cutia. Asta înseamnă pentru mine succesul!". Nu i-au lipsit deloc re­flectoarele scenei de te­leviziune și s-a apucat imediat de lucru, alături de colegii lui de trupă, pentru a crea și promo­va un nou disc, "Șase (-)", o conti­nua­re a lui "Șase (+)" - lansat acum doi ani.
Băieții au păstrat sim­bolistica generală a con­ceptului Șase/Șase, care se regăsește și în numărul de piese de pe noul CD - șase, fix câte avea și pre­decesorul disc! Iar dacă data trecută, la "Șase (+)" au lansat melodiile pe rând, câte una pe lună și inva­riabil în data de 20 a lunii, la ora 20, de data aceasta, au fost și mai ge­neroși cu fanii lor, căci au ținut ca toate cântecele de pe "Șase (-)" să aibă la a­pa­riția pe piață și câte un videoclip. Și chiar dacă intervalul de lansare dintre melodii s-a mărit puțin, rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare, pentru două dintre cele trei melodii promovate până-n vară: "Haihui" are deja peste un milion de vi­zua­lizări pe in­ternet (pe YouTube), iar "Dur de-a dura", cel de-al doilea single de pe al­bum, a primit pre­miul Radio România pentru "Cea mai bună piesă alternative rock", în cadrul Galei Premiilor Muzicale Radio Ro­mânia.
Luna aceasta, și ca avanpremieră la apropiatele Sărbători ale Crăciunului, au lansat un nou cântec, însoțit de un videoclip animat - "Sorcova". "Este propria noastră viziune asupra tradiționalei Sor­cove cântate de copii... Și vă mai pot spune că albumul ăsta are parte de unele din­tre cele mai frumoase ver­suri pe care le-am scris noi până acum!", dezvăluia Adrian Despot într-un fil­muleț lansat pe pagina lor de Facebook.
Pe 27 octombrie, la Are­nele Romane din București, veți putea asculta integral toate cele douăsprezece pie­se de pe albumul "Șase/ Șase", căci acolo se va pro­duce lansarea părții a doua. Concertul se ține în cort încălzit, iar biletele costă 50 de lei, dacă sunt cumpărate până pe 26 octombrie, și 70 de lei după acea dată. Pot fi procurate din rețeaua iabilet. Și tot de aici puteți cumpăra bilete și pentru spectacolul de vineri, 2 noiembrie, de la Londra.

CARTE DE VIZITĂ

* Vița de Vie este o trupă de rock alternativ, for­mată în 1996 la București. Un an mai târziu, a lansat primul album, "Rahova". Au dat lovitura pe piața mu­zicală românească în 1999, cu discul "Feno­men­tal", care conținea celebra piesă "Basul și cu to­ba mare".
* Până azi au lansat 9 discuri, "Șase (-)", ce va fi lan­sat la finalul acestei săptămâni, fiind discul cu numărul 10.
* Au câștigat numeroase pre­mii națio­nale, cel mai recent dintre ele chiar anul acesta, în cadrul Galei Premiilor Muzicale Radio România, pentru "Cea mai bună piesă alternative rock".
* În cei peste 20 de ani de existență, formația a suferit câteva schimbări, azi fiind compusă din: Adrian Despot (voce, chitară), Sorin "Pupe" Tănase (tobe), Cezar Popescu (chitară), Adrian Ciuplea (chitară bas) și Mihai Ardelean (clape).