Slăbitul e bun, dar menținerea supleței e și mai bună

Rodica Demian
- Câteva reguli -

Încercați să stabiliți o relație nouă cu mân­ca­rea. Lăsați principiile alimentației sănătoase să devină obișnuință, de exemplu, să beți ceaiul în­totdeauna fără zahăr, să mâncați muesli în fie­care zi, fructe, un fel cu pește o dată pe săptă­mâ­nă, chifle doar sâmbăta, la serviciu felii de pâi­ne neagră fără unt. Cu trucurile din articolul "Slăbiți fără chinuri!", și cu câ­teva reguli, veți reuși ușor să dați jos kilogra­mele în plus și să integrați în viața dvs. o ali­mentație sănătoasă.

Regula 1: Nu mâncați niciodată în picioare, nici o gustare la bufet și nici la vreo tejghea. Or­ga­nismul nu percepe drept masă nimic din ce mâncați în picioare. Foamea se reinstalează ime­diat după aceea și mâncați prea mult. Când mân­cați, trebuie și ședeți comod.

Regula 2: Nu înfulecați! Mestecați și mușcați temeinic fiecare îmbucătură. Veți simți nevoia de mai puțin, dacă mestecați in­tens fiecare îmbucă­tură. Cu timpul, nu veți mai mân­ca așa de mult. Porțiile vor deveni tot mai mici și, totuși, vă veți sătura. Mestecați o felie de pâine cu șuncă atât cât vă trebuia înainte pentru 4 felii. Ceea ce înseamnă că trebuie să mestecați fiecare îmbu­cătură de 50-60 de ori. În felul acesta, veți putea slăbi până la 8 kg pe parcursul unui an, fără să vă supuneți orga­nismul la cazne.

Regula 3: Nu vorbiți mult la masă, pentru că vă încărcați stomacul cu aer. Consecința: nevoia de a râgâi și chiar balonări. Concentrați-vă mai bine asupra mâncării din farfurie și asupra meste­catului și veți vedea că nu vi se va mai face foame prea curând.

Regula 4: Nu mâncați prea fierbinte. Este va­la­bil mai ales pentru supe, sosuri și legume. Mân­carea fierbinte vă afectează mucoasa bucală, astfel că sistemul imu­nitar va fi mai slab la nivelul gurii și al faringelui. Iar bacteriile și viru­surile vor putea pătrunde mai ușor.

Regula 5: Nu puneți prea multă sare în mân­căruri. Omul are nevoie de 3 g de sare pe zi, dar noi consumăm, adeseori, până la 17 g. Sarea în cantitate mare leagă apa din țesuturi și dereglează echi­librul lichidelor din organism.

Regula 6: Nu fixați ultima masă prea târziu, seara, pentru că poate deveni o povară pentru ficat, stomac și intestin, și stimulează producția de coles­terol. În plus, dormiți rău, îmbătrâniți mai devreme și, cu timpul, valorile colesterolului vor fi mai ridicate sau prea ridicate.

Regula 7: Concentrați-vă pe deplin asupra mâncării. Savurați-o și mâncați porții mici. Este o premisă foarte bună pentru o digestie fără pro­ble­me și pentru semnale de saturație care să func­țio­neze perfect.

Regula 8: Evitați în timpul meselor muzica ritmată și filmele de acțiune. În timpul unui film polițist, de pildă, se mănâncă de două ori mai mult decât de obicei.

Regula 9: Nu mâncați din obișnuință. Unii merg să mănânce la cantină doar pentru că s-au obișnuit cu compania colegilor. Mâncați doar a­tunci când vă e foame și, aten­ție: nu con­fun­dați foa­mea cu pofta de mâncare.

Regula 10: Beți suficient! Cele mai sănătoa­se sunt apa minerală (1,5 - 2 l pe zi) și ceaiul de plan­te. Dar și pepenele, cas­traveții, strugurii și roșiile coapte conțin lichide în cantitate mare.
În China, se bea ceai verde diluat, călduț și ne­îndulcit. În lumea arabă, preferințele se îndreap­tă spre ceaiul de mentă. Cei cărora nu le place ceaiul pot bea apă minerală plată. Pentru toți cei ce uită să bea: țineți la îndemână, dimineața, 2-3 sticle cu apă minerală, pe care trebuie să le goliți până seara!