Strategii de toamnă

Redactia
Zilele s-au scurtat, soa­rele stă mai mult ascuns printre nori, termometrele se pre­gătesc să "ateri­zeze" forțat.

Încă e fru­mos, dar o fru­musețe tivită cu umbre reci: ume­zea­lă și pâclă. E momentul să ne aju­tăm organismul, declanșând pro­gra­mul de toamnă, menit să ne pregă­tească pielea, părul și trupul pentru zilele reci. Urmând sfaturile simple pe care vi le oferim, veți izbuti să mai păcă­liți încă o dată anotimpul și vârsta.
* Creme din gros. Folosirea cre­melor grase e obligato­rie toamna. Numai grăsimea suficientă reține apa în obraz, ferindu-l de uscă­ciu­ne. A­ten­ție: folosiți creme grase nu­mai când ieșiți afară din casă. Când vă întoarceți de la plimbare, ștergeți-vă o­bra­zul cu un șervețel par­fu­mat sau, pur și simplu, cu o dischetă dema­chian­tă. Excesul de grăsime e inestetic.
* Renunțați la să­pun. Și la vre­me de toam­­nă, baza unui obraz fru­mos rămâne buna cu­ră­­țire a lui. Dar pentru că săpu­nul usucă, renun­țați la el în favoarea laptelui sau a cre­melor dema­chian­te.
* Culcați-vă mai devreme. De două ori pe săptămână, culca­ți-vă la ora 22.00. Melatonina, hormo­nul care luptă cu îmbătrânirea, are ne­voie de somn.
* Un miracol numit Aloe. Apli­cat pe obraz dimineața, înainte de crema dvs. obișnuită, gelul de Aloe (cosmetic) asigură hidratarea cores­pun­­zătoare obrazului, pe durata în­tregii zile. Iar dacă e să-i credem pe specialiștii americani, el are și un efect întineritor. Puteți să recurgeți și la o plantă aloe - o bucățică de frun­ză despicată în două, aplicată pe obraz cu partea zemoasă, are același efect. Folosiți-o și seara, după ce vă demachiați, ca pe un prieten bun pen­tru noapte.
* Mască de struguri. Cel pu­țin o dată pe săptă­mână, apli­cați pe față o mască for­mată din miez de strugure negru amestecat cu pu­țină drojdie, di­zol­vată în apă. Prote­jează te­nul împo­tri­va schim­bărilor de tem­peratură și îi con­feră un as­pect lu­minos.
* Teiul com­­bate cuperoza. Variațiile de tem­peratură și frigul accentuează ur­me­le roșii de cu­peroză de pe obraz. Preparați zilnic o infuzie din­tr-o linguriță de flori de tei, opărite cu două căni de apă. O cană se bea, cea­laltă se aplică sub formă de com­prese călduțe pe obraz (10 minute).
* Și tenul bea... De câte ori stați întinse, citind o car­te sau o re­vistă, aplicați-vă pe față mici com­prese de vată, îmbibate cu apă mi­nerală medicinală: Vâlcele sau Bi­bor­­țeni. Mineralele conținute în ele sunt foarte bune și pentru obraz.
* Măștile activează. Înceti­ni­rea arderilor din corp în perioada de toamnă face tenul palid și veștejit. Măștile naturiste reglementează însă problema. Amestecați o lingură de untdelemn cu 3 lingurițe de argilă, 3 lingurițe de apă și câteva picături de suc de lămâie, ca să obțineți un terci. Apli­cați masca pe obrazul curat, lăsați-o să acționeze 10 minute, apoi spălați-vă. Ungeți-vă cu crema dvs. obișnuită.
* Cremă și ma­saj. Când aplicați dimineața sau seara crema pe obraz, masați-o puternic, pen­tru a stimula astfel și circu­lația sângelui. Pe frunte și-n dreptul colțurilor gurii faceți mișcări ori­zontale spre exterior, nasul și nările masați-le în jos, iar po­meții obra­jilor - oblic, spre tâmple. Îm­potriva cutelor adânci, care se for­mează de o parte și alta a gurii, se recomandă folosirea unui burete apli­cator, mai as­pru. Nu uitați nici pro­cedeul urmă­tor: spălatul de 30 de ori, dimineața și seara, cu apă cât supor­tați mai fierbinte, și apoi tot de atâtea ori, cu apă rece. Este un masaj la în­demână, cu rezultate de excepție!
* Saună pentru obraz. Căl­dura e terapie. Sauna scoate toxinele din piele, activează circulația sân­gelui și netezește ridurile. Alter­nativa pentru o saună la domiciliu e baia de aburi: un pumn de flori de mușețel sau de salvie se pun într-un lighenaș și se opăresc cu apă. Se lasă să se infuzeze și să se răcească puțin, apoi se face o baie de aburi obrazului, vreme de 5 minute. Uscați-vă cu proso­pul și ungeți-vă bine cu cremă, fără să vă mai clătiți.