Răspuns pentru NICOLAE - Târgoviște, F. AS nr 1332 - "Soția mea are un polip pe colon!"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Ca urmare a întrebărilor pe care mi le-ați adre­sat prin intermediul revistei, vin cu următoarele precizări, sper, cât mai lămuritoare: Tumorile benigne (ne­canceroase) ale intestinului gros sunt frecvente și se traduc prin proliferări în formă de ciupercă (polipi) la nivelul colonului, mai precis pe mucoasa acestuia. De obicei, nu pro­duc semne și simp­tome și sunt descoperiți întâmplător, în timpul unui test screening pentru can­cerul colorectal sau pentru diagnosticarea altei afec­țiuni.
La nivelul colonului, pot fi întâlnite mai multe varietăți de polipi. Astfel, polipii hiperplazici sunt formațiunile cele mai frec­vente, au dimensiuni re­duse și de obicei nu repre­zintă o amenințare la adre­sa sănătății, însă dacă de­pășesc 1 cm în diametru, ar trebui îndepărtați și exa­minați, cu scopul de a vă asigura că nu sunt maligni. Polipii adenomatoși (ade­noamele) sunt, de ase­me­nea, destul de frecvenți.  Tubulari, viloși sau tubulo-viloși, acești polipi au potențial pentru a se transforma în formațiuni maligne, pe măsură ce își măresc dimensiunile și, de aceea, ar trebui îndepărtați. De cele mai multe ori, îndepărtarea se face prin colonoscopie.
Polipii inflamatori se consideră ca sunt produși în urma leziunilor sau în urma inflamației inveli­șului intern al colonului, cum se întâmplă, de exem­plu, în colita ulcerativă. Cu toate acestea, incidența lor este scăzută și nu reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate. Despre polipii juve­nili și despre polipoza adenomatoasă familială (PAP) nu este necesar să aduc lămuriri, deoarece, cu siguranță, soția dvs. nu se încadrează în aceste forme de polipoză colonică.
În concluzie, trebuie să înțelegeți că polipii ade­nomatoși au întotdeauna potențial malign, deoa­rece majoritatea, dacă nu chiar toate cancerele colorectale se dezvoltă din adenoame. Mai mult, uneori, polipii colonici pot produce probleme de tipul sângerării și obstrucției lumenului intestinal. Așa cum aminteam, mulți polipi sunt îndepărtați în momentul în care sunt detectați, eliminând astfel riscul ca ei să se malignizeze vreodată. De cele mai multe ori, îndepărtarea lor este o procedură relativ simplă, concomitentă cu efectuarea colonoscopiei. Dacă nu pot fi îndepărtați în timpul colonoscopiei, chirurgia minim invazivă poate fi necesară. Chiar și așa, procedura minim invazivă nu reprezintă o intervenție care ar trebui să vă sperie, însă numai în măsura în care soția dvs. se pretează la o astfel de procedură, din punct de vedere al stării generale de sănătate și ținând cont de patologiile preexis­tente.
Sper ca nelămuririle dvs. cu privire la abor­darea terapeutică a polipilor colonici să se clarifice cu ajutorul amănuntelor descrise anterior. În caz contrar, mă puteți contacta telefonic, ținând cont și de faptul că există și metode alternative de abor­dare terapeutică a polipilor colonici.
Să auzim numai de bine!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic MF, competență Ultrasonografie generală, mamară și tiroidiană - Clinica MEDICALES București, tel. 0723/51.07.37

"Sufăr de mastoză fibrochistică multiplă"
(Răspuns pentru ROXANA M., F. AS nr. 1336)


Mastoza displazică sau fibrochistică reprezintă o patologie benignă, des întâlnită la femei. Cauzele apariției acestei displazii sunt multi­ple. În primul rând, este vorba despre factorul de predispoziție genetică, factor ce poate fi combătut printr-o dietă scăzută în estrogeni. Acest factor se datorează unei dereglări în axul hormonal. De aceea este util să fie urmărită și tiroida, pe lângă țesu­tul mamar. Rezul­tate foarte bune se obțin cu supli­mente ce conțin crucifere, care au în compoziție  indol-carbinol și genesteină. Acestea au rolul de a bloca excesul de estrogeni, astfel încât țesutul ma­mar să nu mai fie bombardat hormonal, iar chis­turile să poată să înceapă resorbția.
Un alt remediu deosebit este obținut din plante medicinale care ajută la creș­terea nive­lului de progesteron, prin creș­terea se­cre­ției proprii, cu un răspuns mult mai eficient decât unguentele pe bază de pro­gesteron.
Foarte importantă este, de asemenea, combaterea cauzelor care duc la creș­terea nivelului de estrogen și al oxidării. Estrogenii oxidați au o acțiune mult mai agresivă, urmarea fiind apariția de chis­turi ovariene și mamare. În acest caz, dieta  are un rol esențial.
Dieta optimă, pentru a evita infla­mațiile ce duc la oxidare, trebuie să țină seama de următoarele recomandări:
* alimente integrale;
* mâncăruri și salate cu: broccoli, varză, ridiche, țelină, semințe de muștar;
* mâncare gătită prospăt, din ingrediente na­turale (fără conservanți, aditivi etc.) care să înlo­cuiască alimentele semi-preparate sau prefabricate.
Evitarea excitantelor: cafea, dulciuri concen­tra­te, alcool.
Alt aspect care trebuie luat în considerare este reglarea greutății. Un procent crescut de țesut gras pre­zent în organism conduce la creș­terea secreției de estro­geni. Dis­plazia mamară este pericu­loasă, în mod special, prin evo­lu­ția ei. Dacă nu este tratată co­res­punzător, per­mite acu­mu­la­rea de factori cu po­tențial cancerigen care pot con­duce la dez­voltarea de celule tumo­rale.


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"Cum se tratează osteoporoza, cu semințe de susan negru?"
(Răspuns pentru IONUȚ - Craiova, F. AS nr 1334)


Osteoporoza este o afecțiune osoasă cronică, progresivă, caracterizată prin reducere de masă osoasă și demineralizare, o boală în care oasele devin fragile, se rup mai ușor, uneori apărând frac­turi doar la simpla ridicare de pe pat sau fotoliu. În marea majoritate a cazurilor, este asimptomatică, pacientul descoperind, uneori prea târziu, aceasta afecțiune. În rândul celor afectați de osteoporoză, cel mai mare procent este deținut de femei, în spe­cial după vârsta de 50 de ani, asociat perioadei de menopauză, când se produce o scădere bruscă a hor­monilor estrogeni și o pierdere accelerată a mi­ne­ralelor din oase. Și bărbații suferă de osteo­po­roză, cu un interval de aproximativ 10 ani diferență, în cazul lor densitatea minerală osoasă fiind mai mare. Factorii care contribuie la apariția osteopo­rozei sunt multipli: consum excesiv de cafea (mai mult de 2-3 căni/zi), tutun, alcool, aportul scăzut al nutrienților din hrană, lipsa mișcării, deficitul hormonal, boli endocrine, afecțiuni gastrointes­tinale, unele boli autoimune, medicamente asociate (corticoizi, diuretice), expunerea in­suficientă la soare, lipsa unor vita­mine și minerale care să întărească structura osoasă. Diabetul și stresul pot contribui și ele la apariția osteo­porozei. În ultimii zece ani, numărul fracturilor osteoporotice s-a dublat, 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați pre­zentând risc de fractură în osteo­po­roză. Tocmai de aceea, este esențială prevenția, dar și tratamentul, printr-un regim alimentar echi­librat, exerciții fizice regulate, evitarea factorilor favori­zanți, tratarea corectă a afecțiunilor asociate etc. Se­mințele de susan negru de care amintiți dvs, au un conținut bogat în calciu și pot fi introduse în ali­mentație, pentru caracterul preventiv al bolii, dar nu este suficient. Deficiențele în organism se pot co­rec­ta cu ajutorul suplimentelor naturale, iar acest lu­cru îl puteți face cu OSTEOeffectTM, o for­mulă brevetată, care asigură absorbție rapidă a mi­nerale­lor din sursă marină. OSTEO­effectTM are un rol important și în con­strucția osoasă. OSTEOeffectTM este reco­mandat atât în prevenția cât și în tratamentul osteopo­rozei, men­ține densitatea mi­nerală osoasă și reduce riscul de apariție a fracturilor, fiind un real su­port, mai cu seamă pen­tru fe­meile aflate la perioada de me­nopau­ză.
Multă sănătate!