Amenințările sezonului rece - Angina pectorală

Rodica Demian
Este o durere toracică ce poate iradia înspre gât și brațe și este cauzată de o proastă iri­gare a inimii. În afara tratamentului cu medica­men­te, ce are drept scop atenuarea sen­zației de apăsare, mărind volumul de sânge și de oxigen retrimis că­tre ini­mă, există și alte mijloace naturale de ate­nuare a crizelor, de reducere a frec­venței acestora sau, pur și simplu, de prevenire a lor.

Măsuri imediate

* Dacă criza survine când sunteți în picioare, așezați-vă și odihniți-vă câteva clipe.
* Dacă sunteți culcați când se de­clanșează criza, ridicați-vă în capul oa­selor sau așezați-vă pe un scaun, pen­tru a atenua presiu­nea asupra ner­vilor cardiaci aflați la originea dure­rii, și chemați ime­diat un medic sau - și mai bine - salvarea, deoarece o du­rere toracică puternică pe timp de re­paus poate fi un semn premer­gător in­farctului. Și fiecare minut contează!
* Dacă atunci când se produc cri­ze sunteți agitați sau speriați, încer­cați să vă calmați. Stresul spo­rește nevoia de oxigen a ini­mii. Și pentru ori­ce eventualitate inițiați-vă în yoga, me­ditație sau în orice altă metodă de relaxare.

Alimentația și suplimentele alimentare

* Acizii grași Omega-3 prote­jea­ză inima și vasele de sânge. Peștele gras (macrou, somon, sardină) este o sursă foarte bună de Omega-3: este recomandabil să-l consumați de două ori pe săptămână. Dar puteți să luați și pilule cu untură de pește. Dacă nu aveți contraindicații, luați zilnic circa 300 mg de untură de pește.
* Mai multe studii au arătat fap­tul că usturoiul contribuie la scăderea ușoară a nivelului de coles­terol și la ameliorarea fluidității sân­gelui. Pen­tru o eficiență maximă, el trebuie mân­cat crud (un cățel pe zi), de pildă în sosurile pentru salate. Dacă nu vă place gustul, optați pen­tru gelule cu praf de usturoi, care po­sedă aceleași proprietăți.
* Acidul folic (sau vitamina B9) și vitamina B12 limitează creșterea ni­velului de homocisteină din sânge, un aminoacid care - în concentrație mare - deteriorează pereții arterelor.
Unele studii pun la îndoială pro­prietățile su­plimentelor și recomandă căutarea acestor vitami­ne în alimen­tație mai degrabă. Carnea, peștele și ouăle sunt bogate în vitamina B12, în timp ce legu­mele verzi, leguminoa­sele și citricele sunt surse excelente de acid folic. Există, însă, și studii ca­re - dimpotrivă - au constatat in­flu­ența benefică a suplimentelor asu­pra bolilor cardiace, recoman­dând o doză zilnică de 400 mg de acid folic și de 0,5 mg de vita­mina B12.

Mai bine să preveniți, decât să vindecați

* Întocmiți împreună cu medicul dvs. un pro­gram de exerciții fizice. Ac­ti­vitatea fizică regulată poa­te re­duce riscul de an­gină pecto­rală.
* Încetați să mai fumați. Nicotina îngustează vasele de sânge, agravând angina pectorală. Evitați spațiile cu fum.
* După o masă copioasă, odihni­ți-vă sau rezu­mați-vă la o activitate li­niștită. Digestia mobili­zează un vo­lum important de sânge și inima pri­mește mai puțin oxigen, ceea ce sporește riscul an­ginei pectorale.
* Când e frig, evitați să stați prea mult afară. Frigul stimu­lează refle­xele muscu­la­re aflate la ori­gi­nea anginei pectorale.
* Evitați efortul fi­zic brusc, de pildă aler­gatul după un au­tobuz sau ridicarea unui obiect greu.
* Dați jos din ki­lo­grame, dacă e ne­cesar. Con­sumați 5 porții de legu­me și fruc­te pe zi, cereale com­plete și glucide lente (cartofi, paste făinoase, orez). Redu­ceți alimentele grase (pră­jeli, prăjituri, biscuiți să­rați, ciocolată...). Prefe­rați lap­tele se­mi­degresat sau de­gre­sat, carnea slabă, și con­sumați peș­te de mini­mum două ori pe săp­tă­mâ­nă. Re­du­ceți grăsi­mile fo­losite la prepararea bu­ca­telor și la asezonarea sala­telor și va­riați-le, op­tând pentru ule­iul de măs­line (la salate) și margarina cu fi­to­ste­rol (la tartine). Un consum mo­de­­rat de vin roșu se poate dovedi bene­fic.

Ce trebuie să știți

Durerea puternică și apăsătoare re­simțită în torace în momentul unei cri­ze de angină pectorală este semna­lul că inima primește sânge insufi­cient oxi­ge­nat. Cauza cea mai frec­ventă a acestei ano­malii o re­prezintă diminua­rea calibrului uneia sau mai multor ar­tere care irigă inima, dere­glare le­gată - în general - de prezența plăcilor li­pi­di­ce (ateroame) pe pereții arterelor. Du­rerea provocată de o angină pec­to­ra­lă începe, de obicei, la nivelul coas­telor, după care ira­diază spre umeri, brațe (mai ales cel stâng) și ma­xilar. Ea este însoțită uneori de o respirație saca­dată, de amețeli, de greață, de arit­mie cardiacă și de un sentiment de angoasă.


Tusea, bronșita, mucozitățile...

Mai tare decât bronșita: lavanda
Uleiul aromat de lavandă este ideal pentru o compresă contra bron­șitei. Luați un tifon dublu, care să ajungă de la axile până la ultimele coaste, și petreceți-l pe după spate. Stropiți-l cu ulei aromat de la­vandă (în concentrație de 2%) și puneți deasupra o folie de plastic sau de alu­miniu. Deasupra puneți o buiotă cu apă fierbinte. Când com­presa se încălzește, se acoperă cu un șal de lână. Păstrați-o cât mai mult seara, când vă culcați.

Tusea, vindecată cu miere
Mierea vindecă tusea chinuitoare a copiilor mai bine decât orice medi­cament de la far­macie, afirmă medicii americani. În urma unui ex­pe­riment efectuat cu 3000 de co­pii, cărora li s-au adminis­trat, în pro­porție de 1:1, me­di­camente sau miere curată de albine, s-a observat că micuții ce fuseseră tratați cu medi­camente tușeau la fel de rău ca înainte, în vreme ce copiii tratați cu miere erau pe deplin vindecați. O prevedere e necesară: mierea nu trebuie să le fie administrată sugarilor. Uneori, ea conține bacterii care, în pri­mele 12 luni de viață, pot să declanșeze pa­ralizii. Pentru copiii mai mari și pentru adulți nu există niciun pericol.

Lipsa de fier - pericol pentru bronhii
Tusea cronică, în cazul femeilor, poate fi semnul unei grave lipse de fier. La concluzia aceasta au ajuns me­dicii de la Universitatea din To­rino. 160 de paciente care sufereau de luni de zile de tuse au fost tratate cu pilule de fier, după care s-au făcut sănătoase. Ca o urmare firească, ace­iași medici recomandă, mai ales în cazul femeilor, să se recurgă la o ana­liză de sânge, pentru ca nu cumva pri­cina bolii să fie lipsa de fier.

Respirație pe malul mării
Tusea și răceala nu sunt un motiv să nu vă duceți iarna la... mare. Dim­potrivă: un sfârșit de săptămână la Mamaia sau Eforie ar fi un tratament ideal. Clima marină - aer proaspăt, ioni negativi, raze ultraviolete, tempera­tură scăzută - întăresc sistemul imu­nitar. La tem­peraturi scăzute și umede respirăm mai liniștit și mai profund. Plămânii primesc o porție supli­men­tară de oxigen și aproape deloc aer poluat. Frigul și soarele la un loc produc mai mult cortizol, un hor­mon care combate strașnic infecțiile. Iar sarea din aer calmează iritarea căilor respi­ratorii și grăbește elimi­narea mucozităților. Atâtea bine­fa­ceri, cu un singur medica­ment na­­tural.

Deosebiți o tuse de... alta
Tusea are cauze diferite și e bine să știm să le deosebim. Tușitul uscat, care apare la debutul răcelii, se tratea­ză cu antitusive - pastile și siropuri naturale. El seamănă mai degrabă cu un lătrat răgușit, sufocant, și îi chinuie groaznic pe cei bolnavi. De cele mai multe ori pornește din gât și nu se lasă deloc dat afară. Tusea "bogată", "spartă" apare în faza finală a bolii și mucozitățile pot fi lesne eliminate din piept. În cazul acesta, se recomandă expec­to­ran­te care ajută la lichi­da­rea mai rapidă a bac­teriilor din gât. Important este ca an­ti­tu­sivele și expec­to­rantele să nu fie folosite conco­mitent, pentru că își anu­lează reci­proc efectul. Tu­sea trebuie întâi "spar­tă" și abia după aceea eli­minată.