AG WEINBERGER - "Credeți în voi și nu vă lăsați păcăliți de nimeni"

Dana Ene
- Un strop de blues -

AG Weinberger este, fără îndoială, un mare interpret de blues. Stăpân fără proble­me pe tehnica instrumentală, are și o voce plină de "vino-încoa". Fără "trăire" interioară, bluesul nu face doi bani. Și, de cum începe să cânte, Wein­ber­ger își mută ascultătorii în transă. În timp, el și-a creat grupuri de fani fideli, care îl urmăresc ori de câte ori au ocazia. Azi, după mai bine de 30 de ani petrecuți pe scenă, AG Weinberger este consi­derat de unii critici drept "Mr. Blues al României", iar legendarul B.B. King l-a onorat, proclamându-l "un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă". Și nu sunt singurele onoruri pe care le-a primit muzicia­nul orădean. El este singurul artist de blues și jazz din România selectat pentru nominalizările Pre­miilor Grammy din 2007 la șapte categorii, și este deținător al "Ordinului Cultural în grad de Ca­valer" din 2011.
Deși locuiește în București, AG Weinberger nu cântă des pe scenele Capitalei. De aceea, cu atât mai mare a fost bucuria fanilor lui de pe Dâm­bovița, când au aflat că toamna asta îl pot asculta nu o dată, ci chiar de două ori. A cântat, pe 20 oc­tombrie, la Clubul Țăranului, unde a interpretat în premieră câteva dintre noile lui compoziții, iar acum, la nici o lună distanță, a ales tot Capitala, pentru lansarea celui de-al 9-lea album din carieră - "ReBorn".
Orădean la origine, Weinberger (53 ani) este chi­tarist, vocalist, interpret la muzicuță, producător și realizator de emisiuni radio și TV. A învățat să cânte de unul singur la chitară la 11 ani și a cochetat mai întâi cu muzica rock, pe care a abandonat-o însă la jumătatea anilor '80, când s-a îndrăgostit iremediabil de profunzimile blues-ului.
În 1986, și-a început cariera de solist blues, în­ființând, laolaltă cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) și Cătălin Rotaru (chitară bas), pri­ma formație de blues din România - Transylvanian Blues Community. Erau niște rebeli, aflați în afara sferei culturale promovate de stat, iar lucrul acesta îi făcea și mai atrăgători în ochii tinerilor cu viziuni anti-sistem. Ignorând cenzura regimului comunist, ei au reușit să efectueze turnee în România acelor ani și să susțină concerte cu sălile pline până la re­fuz.
După Revoluție, când granițele țării s-au des­chis, AG Weinberger a plecat să cânte prin turnee în străinătate, rafinându-și stilul. În 1991, și-a în­ființat propria formație de blues - Weinberger Blues Machine, iar în 1996, a ajuns pentru prima oară în SUA, la Memphis, la Tennessee, în inima patriei blues-ului. Acesta este și anul în care lansează pri­mul lui disc, "Good Morning, Mr. Blues", un al­bum foarte bine primit pe piața muzicală româ­nească. A făcut o impresie atât de bună cu muzica lui, încât un an mai târziu, a fost invitat să cânte în Pia­ța Universității, cu ocazia vizitei președintelui SUA, Bill Clinton, un mare iu­bi­tor de blues. Iar preșe­din­tele american a fost plăcut impresionat și i-a mulțu­mit printr-o scri­soare pen­tru spectacolul oferit.
În 1997, AG Weinber­ger a lansat cel de-al doi­lea disc al său, "Standard Weinberger", un disc al cărui concert de promo­vare, de la Sala Radio, a fost televizat pe TVR1 și vizionat de 7 milioane de telespectatori. Albumul a obținut premiul pentru "Cel mai bun disc de jazz al anului '97", oferit de re­vista de specialitate "Ac­tualitatea Muzicală". Sus­ține concert după concert și, în paralel, are și două emisiuni săptămânale la radio, menite să deschidă apetitul românilor pentru blues - "Acadeaua", la Radio România Tineret, și "Delfinariu", la Radio Contact - produse și pre­zentate chiar de el în perioada 1996-2000.
În 2000, după trei discuri de succes, a plecat "în exil cultural în Statele Unite", unde a stat timp de patru ani. Și a muncit din greu ca să demonstreze că un chitarist din România poate reuși acolo unde a reușit cele­brul B. B. King. A cântat mai întâi prin cluburile din Chicago, apoi din New York și a co­lindat toată America, într-un turneu în care a fost însoțit de o cântăreață de country din Nash­ville. S-a stabilit în Las Vegas, unde a cântat o vreme prin cluburi și cazinouri și a predat lecții de chi­tară. Iată ce spunea chiar artistul despre perioada petrecută acolo: "În SUA am învățat să spun ceea ce gândesc. America îți dezvoltă sinele. Credeți în voi și nu vă lăsați păcăliți de nimeni! Indiferent că personalitatea voastră e mai bună sau mai rea, fiți mândri de ea. Tre­buie să fiți mândri de ea." 
Călătoria americană a lui Weinberger și-a pus am­pren­ta nu numai pe felul lui de-a fi, ci și pe muzica pe care o cântă. Așa a luat naștere "Nash­ville Calling" (2006), un album ce s-a vândut în peste 60.000 de exemplare, selectat pentru nomina­li­ză­rile Premiilor Grammy.
După întoarcerea acasă, a mai lansat alte patru discuri: "Guitar Man vol.1 & vol.2" (2008), EP-ul "Singular" - prima selecție de cântece în limba română, înregistrate integral acustic (2015) și "Mighty Business", primul disc de concert al artistului (2015). A cochetat o vreme cu televiziunea, producând și găzduind seria de emi­siuni "Interzis FM - vezi muzici ce nu auzi la radio" (2009) la TVR1, și "Aca­deaua" la TVR2 (2011).
Toamna aceasta, AG Weinberger le face o sur­priză iubitorilor de blues de la noi și lansează un nou album, "ReBorn". Discul conține 12 piese și a fost înregistrat la Budapesta, cu o echipă din Unga­ria. Pen­tru piesa "The Fool's Lucky Day", blues­man-ul român l-a avut ca invitat special pe legen­darul Bob Margolin - fostul chitarist al lui Muddy Waters. "Ne revedem în Sala Rapsodia din Bucu­rești, pe 9 noiembrie la AG Weinberger - lansare album ReBorn. Voi fi acompaniat atât de echipa din Ro­mânia, cât și de cea din Ungaria, alături de care am înregistrat albumul. Veniți ca invitați speciali. Va fi un concert cu două limbaje estetice și abor­dare muzicală ce nu se va repeta foarte curând", scria artistul pe pagina lui de FaceBook.
Pentru concertul de la București, puteți găsi bilete în rețeaua myticket la prețul de 50 lei. Apoi, la scurt timp după lansarea din Capitală, îl mai puteți asculta în concert la Ateneul din Iași, pe 22 noiembrie.