Răspuns pentru ALEXANDRA - București, F. AS nr. 1336 - "Am virusul papiloma cu risc înalt oncogen"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Fără îndoială, cea mai severă consecință a infecției HPV (Hu­man Papiloma Virus) este neo­plasmul de col uterin, fiind toto­dată cea mai întâlnită infecție a aparatului reproducător, atât la bărbați, cât și la femei. Mai mult, infecția cu o anumită tulpină virală (ex. 16, 18, 32, 34, 51, 52 etc.) cu risc oncogen crescut (ca în cazul dvs.) reprezintă cauza princi­pală pentru aproape toate tipurile de cancer de col uterin. Cu toate acestea, în unele cazuri, virusul poate dispărea în timp, în măsura în care sistemul imunitar este sufi­cient de puternic și poate lupta îm­potriva acestuia. Așa stând lucru­rile, cred că în cazul dvs. se impune abordarea unui tratament indivi­dua­lizat, luând în calcul faptul că tratamentele efec­tuate până în pre­zent nu au evidențiat rezultate cu­rative cla­re. În acest context, vă su­gerez să încercați cel mai recent vaccin anti HPV care conferă imu­nitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus (tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 54, 58), tulpini care sunt răs­pun­zătoare pentru majoritatea leziunilor precan­ce­roase, relevante pentru cancerul de col uterin. Vac­cinul se poate face până la 45 de ani, studii recente arătând eficacitatea acestuia.
Sigur, în cazul leziunilor cervicale cu grad înalt, se mai poate practica îndepărtarea țesutului anormal, rezecția cu ansa distemică (ERAD), va­porizarea cu laser sau chirurgia directă (coni­zație).
Totodată, consider ca este necesară și o abor­dare terapeutică naturistă, asociată tratamentului alopat, care să conțină remedii capabile să neu­tra­lizeze infecția HPV și să prevină consecințele induse de virus, traduse prin leziuni precance­ri­gene și instalarea displaziei de col uterin.
În acest sens, puteți folosi remedii naturale precum Coriolus, Onconovical, Graviola, Cer­vugid (ovule), instilații vaginale cu decoct de Mărul-lupului și alcoolatură de Tuia, Astra­galus, Zeosilicic, ulei esențial de Boswellia (tă­mâie) și altele.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă telefonic!
Să auzim numai de bine!
 

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"De patru ani, soțul meu se scarpină întruna"
(Răspuns pentru FLOAREA NICULIȚĂ, F. AS nr. 1295)


Stimată doamnă,
În afară de vârsta soțului dvs. (78 ani), ne lip­sesc alte informații importante, cum ar fi, de exemplu, dacă s-a confruntat vreodată cu o erup­ție la nivel cutanat. Ar fi fost de folos în preci­zarea diagnosticului. Este posibil ca soțul dvs. să nu sufere de urticarie, ci de prurit. Ați menționat tratamentul cu Claritin, care face parte dintr-o clasă de medicamente numite antihistaminice, ce funcționează prin a bloca efectul substanței hista­mină, eliberată în procesul unor tipuri de urticarie și care provoacă senzația de mâncărime. Există mai multe tipuri de urticarie, nu toate funcțio­nează prin intermediul histaminei. Despre urti­carie am mai vorbit în edițiile revistei cu nume­rele 1083/2013 și 1326/2018. Pruritul se referă la senzația de mâncărime, care poate fi legată de urticarie sau nu. Adesea, el poate să facă parte dintr-o boală cutanată sau o boală sistemică.
Printre cauzele cutanate ale pruritului se nu­mără:
* Xeroza cutanată (pielea uscată) - este o cauză frecvent întâlnită a pruritului, mai ales la cei vârstnici. Poate fi și cazul soțului dumnea­voas­tră.
* Dermatita atopică - un sindrom de hiper­sensibilitate care are și pielea uscată drept com­ponentă caracteristică.
* Mastocitoza - o formă de cancer al celulei sângelui, care poate produce prurit și urticarie.
* Psoriazisul - se poate manifesta și cu prurit.
* Boli buloase - dermatită herpetiformă.
Printre cauzele sistemice se numără:
* Sarcină.
* Deficit sau exces de fier.
* Cancere (limfoame, leucemie, cancer de tract intestinal, de creier sau de plămân).
* Boli endocrinologice (diabet zaharat, boli tiroidiene).
* Boli autoimune (sclerodermie, derma­to­miozită, lupus erite­ma­tos).
* Infecții (hepatită C, HIV/SIDA, paraziți intestinali).
* Tulburări emo­țio­nale, cu încărcări emoționale puternice (an­xietate; fibromial­gie).
Din punct de vedere al medicinei naturiste, orientale, explicația trebuie căutată în prezența unui deficit la nivelul cutanat (care permite in­va­zia energiilor tip vânt) sau în slăbiciunea orga­nelor interne, în special ficat și plămâni, care duce la tulburări cutanate.
Posibile abordări naturiste:
* Este importantă tratarea bolii de fond, dacă aceasta este depistată.
* Hidratarea cutanată - cu creme emoliente. În mod ideal, aceste creme se aplică pe pielea ușor umedă, pentru a avea un efect mai bun.
* Duș călduț, nu fierbinte. Apa fierbinte agravează uscăciunea.
* Aplicați prosoape umede, căldicele, sau gheață peste zonele cu mâncărimi.
* Practici cum ar fi meditația și gimnastica, Tai Qi calmează stresul. De asemenea, rugă­ciunea ne poate oferi siguranță și forță, care înlătură orice anxietate.
* Pudră din fulgi de ovăz dizolvată în apă. Se prepară o pastă, care, pusă în apa din baie, poate calma pielea. Există și diverse creme emoliente care conțin și fulgi de ovăz.
* Același lucru poate fi făcut cu bicarbonat de sodiu alimentar.
* Calamina, un oxid de zinc com­binată cu aproximativ 0,5% oxid de fier, este bună pentru cal­ma­rea mâncărimii.
* Pudre sau loțiuni cu talc și mentă ajută la calmarea pielii.
* Acupunctura este excelentă pentru poto­lirea mâncărimii. Punctele cele mai bune se află pe meridianele Ficat, Plămân, Intestin gros, Ri­nichi, Vezică urinară.
* Homeopatia atinge sursa mâncărimilor și astfel ajută nu doar la dispariția simptomelor, dar și la bolile care stau la baza simptomelor. Pentru prurit, medicamente cum ar fi Apis melli­fica, Calcarea carbo­nica, Psorinum, Rhus toxicodendron, Sulphur pot fi de mare folos. Însă, ideal este un tra­tament individualizat.
Deoarece pruritul poate anunța boli gra­ve, este bine să vă con­sultați medicul dacă aveți asemenea simp­to­me.
Vă urez succes!