Călirea de toamnă: Periajul total

Andrei Cheran
- Masajul cu peria pe epiderma uscată este un mijloc inegalabil de activare a circulației limfei și sângelui. Practicat consecvent, reface energia și ne întărește în lupta cu "avariile" sezonului rece -

Care sunt binefacerile acestui ritual?

În general, se știe că frecarea pielii cu peria are o acțiune benefică asupra ei, netezind-o și sporindu-i fermitatea. Ceea ce se știe mai puțin este că acționează și în profunzime, activând circulația sanguină și limfatică. Periajul pielii ajută la reactivarea circulației, de multe ori le­neșe, a limfei, extrem de importantă pentru să­nătate. Acest circuit, care funcționează în paralel cu circulația sângelui, asigură evacuarea deșeu­rilor din organism. Când drenajul limfatic nu se mai face corect, se pot acumula anumite depu­neri. Cel mai bun exemplu sunt resturile de gră­sime care se adună pe corpul nostru sub formă de celulită. Stimulând sistemul limfatic, accelerăm cură­țarea reziduurilor interne. Iar când el funcționează bine, pune în miș­care și sistemul imunitar. O mul­țime de avantaje obținute cu o simplă perie.

Cum trebuie procedat?

Nu trebuie să vă luați după avertismentele care spun că tre­buie neapărat să începeți cu picioarele și apoi să canalizați masajul către ini­mă. Pentru un efect cât mai bun asupra siste­mului limfatic, se respectă parcursul limfei. Pe­rierea are loc înainte de duș sau de baie, pe pielea goală și complet uscată.

Care este momentul potrivit?

Dimineața, masajul cu perie are ca efect trezirea (înviorarea) organismului. Seara, acest masaj produce relaxare și o stare de bine. El permite chiar o adormire mai rapidă și un somn mai profund. Iarna, masajul ne încălzește corpul, mai ales atunci când avem tendința să ne fie frig la mâini și la picioare.
În cazul când recurgem la o detoxifiere țintită a corpului, inclusiv pe cale internă, periajul pielii permite eliminarea a și mai multe reziduuri din corp.
Înaintea unei activități sportive, puteți folosi acest ritual pentru a vă încălzi muș­chii, iar după un antrenament, pentru a elimina crampele. În sfârșit, în timpul unei călătorii cu avionul, dacă vi se umflă picioa­rele și nu aveți ciorapi de compre­sie, picioarele pot fi masate chiar și peste pantaloni.

Masajul trebuie făcut în fiecare zi?

Sunt suficiente doar zece minute pe zi pentru a resimți binefacerile aces­tei rutine corporale. Ea poate fi practicată cotidian, asemenea unui tratament, sau de două ori pe săptămână. Dacă vreți doar să vă mențineți în formă, un masaj săptămânal este su­ficient. Atenție! Este mult mai indicat să faceți mai multe alunecări blânde pe piele cu peria, decât una singură și dură. Nu trebuie să apăsați prea tare pe perie. Senzația trebuie să fie plăcută, iar nu un chin.
La primul periaj este posibil să doară puțin, pentru că epiderma nu este obișnuită. Dar după două-trei reprize, pielea se va obișnui.

Ce perie trebuie folosită?

Cea mai bună este una cu păr natural. Există și perii confecționate din fibre vegetale. O perie bună rezistă mult timp și nu necesită nici un pro­dus de întreținere. Prin urmare, nu costă mult. Perii ei trebuie să ofere un compromis între duri­tate, pentru a se realiza frecarea, și fi­nețe, pentru a nu vă irita pielea.

Stare de bine absolută

Periajul creează un stimulent foarte puternic pentru corp, mai ales când este frig. Practicându-l consecvent, este posibil să deve­niți chiar "dependenți" de acest "ritual". Pielea se înroșește ușor și devine mai fină încă de la pri­mele frecături, care elimină celu­lele moarte și celelalte rugo­zități. În plus, veți scăpa și de problema perilor care cresc sub piele.

Există vreun risc?

Periajul nu trebuie făcut prea puternic. Pielea trebuie să devină roz, nu roșu-intens. Dacă aveți pro­bleme cu varicele, cel mai bine este să cereți sfatul medicului, în prea­labil, pentru a nu le agrava. După periat, pielea trebuie hidratată sis­tematic, cu o cremă bună. Astfel va deveni mai suplă și mai frumoasă.



Cum se face periajul complet

În primul rând, trebuie urmărit circuitul limfei, care trebuie respectat, pentru a obține efecte pozitive.
Începeți prin a "deschide" porțile de intrare (zonele ganglionilor limfatici), situați la subțiori, în zona gâtului, sub mandibulă, și în pliul inghinal, purtând foarte delicat peria în aceste zone, pentru că pielea este foarte fragilă. Mișcarea se repetă de 3-4 ori, pentru a activa glandele.
Treceți apoi la laba unui picior, urcând în sus, mai întâi în față, până la genunchi, apoi pe dosul piciorului. Urmează coapsele. Repetați mișcarea cu peria, de 3-4 ori.
Și în cazul brațelor, procedați la fel. Începeți cu palmele și continuați spre subțiori, repetând exercițiul de trei ori pentru fiecare dintre ele.
Terminați cu spatele și cu bustul. Începeți cu mijlocul spatelui, folosind o perie cu mâner lung, pe care o purtați de-a lungul coloanei, în sus și în jos.
Urmează fesele, care trebuie periate cu mișcări circulare.
Periați apoi zona coastelor, trecând spre abdomen.
Masați ușor pântecul, în mișcări circulare.
Urcați spre sâni. Ei nu trebuie masați. Schimbați direcția în sus, către subsuori.
Aparent greoi, la lectură, masajul este în realitate extrem de simplu, iar odată efectuat, apare sentimentul de energizare și întinerire. Mergeți mai drept, păsiți mai ușor, iar frigul și intemperiile nu mai au putere asupra dvs.
Schimbările de climă care se anunță pentru anii ce vin (deja au și început) cer o adaptare a organismului pentru care nu există medicamente. Va trebui să învățăm singuri să ne apărăm. "Călirea", un cuvânt aproape uitat, are din nou viitor. Când se spălau dimineața cu apă rece, până la brâu, bătrânii noștri știau ce fac. Iar în loc de perie, foloseau prosoape aspre, de cânepă, cu care se frecau pe tot corpul. Încet-încet, trecutul ne va deveni lecție pentru viitor.