Despre riduri... adevăruri și prejudecăți

Redactia
- Că le acordăm importanță sau că ne facem că nu le vedem, ridurile ne irită și ne indispun. Măcar dacă ar exista vreo minune prin care să apară cât mai târziu... Ei bine, miracolul acesta depinde numai și numai de noi -

- Anumite femei sunt mai ridate decât altele...
- ADEVĂRAT
. Elastina și cola­ge­nul, cele două substanțe de care depinde fer­mitatea epidermei, nu se află distri­buite egal la toate femeile. Dar faptul acesta nu contează prea mult. Dacă vă protejați de soare, dacă evitați fumatul și alcoolul, dacă du­ceți o viață regulată, la vârsta adultă veți fi mai puțin ridată decât o femeie care s-a expus necon­di­ționat la soare.

- Trebuie să acorzi atenție tenului înainte de 30 de ani...
- ADEVĂRAT
. Ar putea părea bi­zar, pentru că atunci când ai obra­zul întins, nu-ți vine să crezi că într-o zi va îm­bă­trâni. Și to­tuși... Iată un sfat bun: pie­lea trebuie hi­dra­tată în­că din ado­les­cență, în fie­ca­re zi.

- Soarele acce­le­rează îmbă­trânirea epi­­dermei...
- ADEVĂRAT
. Iar prăpădul se pro­duce spre 40 de ani. O vârstă la care o altă femeie care a evitat sis­tematic ex­punerile pre­lun­gite la soa­re arată cu 10-15 ani mai tânără.

- Cremele antirid... o păcă­leală...
- FALS
. Datorită vitaminelor pe ca­re le conțin - A, C, și mai ales E, ele frâ­nează apariția ridurilor, opu­nându-se efec­tului nociv al radicali­lor li­beri. In­tro­­ducerea, re­cen­t, a re­tinolului în cre­­mele antirid a pro­dus, de asemenea, o revoluție în cosme­tică, pentru că stimu­lează puternic activitatea celulelor din pie­le.

- O față fără riduri pare mai tânără...
- FALS
. Sigur că o fată de 16 ani va avea un ten mai proaspăt decât o fe­meie de 50 de ani, dar absența ri­durilor nu de­notă întotdeauna tine­rețe. Femeile ca­re abuzează de lif­tinguri par tinere? Obrazul imo­bil le face să semene mai degrabă cu niște măști. Prospețimea și ex­pre­sia de tinerețe a obra­zu­lui țin de vo­lumele sale, de calitatea pie­lii (cati­fe­lată, suplă) și mai ales de ex­pre­sie. S-a spus nu o dată: tinerețea și fru­mu­sețea vin din suflet și se exprimă prin ochi și prin zâmbet. Asta nu se poate obține la me­dicul estetician.