Vești bune despre România - Excepțiile care ne dau speranță

Ciprian Rus
Nu e săptămână să nu "taxăm", în pa­gina a doua a revistei noastre, lu­cruri care merg prost în România.

Nu o dată am scris despre necazurile oamenilor din agricultură, a căror muncă nu e plătită cum s-ar cuveni. Nu o dată am scris despre proasta absorb­ție a fondurilor europene. Nu o dată am scris, în ultimul an, despre populis­mul de epocă Ceaușes­cu: al spectacolelor care celebrează centenarul Marii Uniri. Nu o dată ne-am plâns despre cali­tatea serviciilor din România. Nu o dată am scris despre problemele din educație și din sistemul medical. Ei bine, cu atât mai mare e bucuria noastră, ca jurnaliști, atunci când lucrurile aces­tea sunt contrazise. În foarte multe privințe, Ro­mânia face excepție de la imaginea ei de sperie­toare a Europei. Există români de top, români de excepție care schimbă realitatea "cea neagră", dându-ne speranțe și satisfacție. Puse la un loc, toate aceste performanțe impun o con­cluzie între­mătoare: dincolo de imoralitatea și pu­treziciunea politică de la vârf, România profundă e sănătoa­să, puternică și se află pe drumul cel bun. Totul e să vrei să îi vezi părțile luminoase și să te bucuri că țara nu piere, că se sprijină, încă, pe umerii unor oameni care știu să facă să crească iarba, acolo unde prostia toarnă asfalt.

REGHIN
Tagro, un nou tractor 100% românesc!


La ani buni după ce platforma Tractorul Brașov a încetat să mai producă și a fost transformată într-un mall, România revine în forță pe piața utilajelor agri­cole. După 5 ani de muncă pasionantă, a unui grup de 50 de ingineri, și după o investiție de peste 4 milioane de euro, la Reghin a luat naștere un nou tractor 100% românesc! Tractorul Tagro a fost realizat în Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Utilaje Agricole și Forestiere care funcționează la Reghin, centru unic în Europa, înființat de un grup de firme, în incinta vechii fabrici IRUM. "Am ur­mărit să scoatem un tractor la un preț competitiv, să poată fi ac­ce­sibil tuturor fer­mierilor, dar în special celor mici și medii. Am pus un accent foarte mare pe partea de identitate vizuală și în acest sens am investit foarte mult în design. Cel mai important lucru: am urmărit să creăm un tractor care să poată fi exportat în întreaga lume și să reprezinte cu brio industria ro­mânească", spun reprezentanții IRUM Reghin. Produc­ția în serie a acestui tractor va începe în aprilie 2019, iar conducerea IRUM Reghin estimează că în primul an vor fi produse și vândute 200 de tractoare, în 2020 va fi depășit pragul de 300 de tractoare, iar în 2021 vor urma alte 500 de tractoare Tagro. Tagro va costa în jur de 35.000 de euro, spre deosebire de tractoarele pro­duse afară, care costă aproximativ 50.000 de euro.

BUCUREȘTI
Marion Cotillard, pe scena Festivalului "Enescu"


Peste 2.500 dintre cei mai valoroși artiști ai lumii vor prezenta la București 84 de concerte și recitaluri, timp de 23 de zile, în ca­drul ediției viitoare a Festivalului George Enescu. Ediția 2019 (31 august-22 septembrie) va aduce publicului mai multe premiere, atât din perspectiva prezențelor artistice, cât și din cea a specta­colelor propuse. Printre noii artiști care completează o mare galerie de vedete internaționale, se află actrița franceză de Oscar Marion Cotillard, care o va aduce pe legendara Jeanne d'Arc pe scena Ate­neului Român, în opera omonimă, sub bagheta dirijorului Ale­xandre Bloch. În plus, cele mai mari orchestre ale lumii revin la ediția 2019 a Festivalului: London Symphony Orchestra, Orchestra Națională a Franței, State Academic Symphony Orchestra of Russia, Oslo Philharmonic Orchestra, Sankt Petersburgh Symphony Or­ches­tra, precum și prestigioasa Royal Concertgebouw Amsterdam.

CONSTANȚA
Bani europeni pentru Castrul Roman din Ovidiu


N-a trecut săptămână în ultima vreme, ca Guvernul Dăncilă să nu fie urecheat, din țară sau de la Bruxelles, pentru că nu e în stare să cheltuiască banii europeni pentru infra­structură. Primăriile din țară sunt însă mult mai active pe această zonă. Ultimul exemplu vine de la Ovidiu, jud. Con­stanța, unde primăria orașului a obținut o finanțare euro­peană de 3 milioane de euro, pentru reconstruirea și punerea în valoare a Castrului Roman. Amplasat pe malul Lacului Siutghiol, fost golf al Mării Negre, în apropierea "Insulei lui Ovidiu'', obiectivul - monument de însem­nătate națională - este compus dintr-un castru, o bazilică paleo­creștină, o așe­zare romană și un apeduct.

STANFORD
Premiu de prestigiu pentru un tânăr cercetător român


Sergiu Pașca, cercetător și profesor asistent de Psi­hiatrie și Ști­ințe Comporta­mentale la Uni­ver­si­tatea Stan­ford, a primit Pre­miul Early Career Life Sci­entist Award, din partea Inter­na­tional Forum for Cell Biology. Pre­miul, extrem de prestigios, este acordat spe­cialiștilor care au derulat activități de cercetare pentru o perioadă de cel puțin șapte ani. Născut la Aiud și absolvent de Medicină în România, Sergiu Pașca a dezvoltat o tehnologie 3D inovatoare, pentru a obține țesut cerebral uman, pornind de la celule stem pluri­po­tente. Laboratorul lui Pașca a demonstrat în ulti­mii ani cum să ghideze in vitro specificațiile structu­rilor 3D asemănătoare țesuturilor și a folosit această plat­formă pentru a descifra biologia celulară a cre­ie­rului uman.

PARIS
Patiseria românească, pe prima pagină în Franța


"Pain Plaisir", una dintre bou­lan­geriile la modă în București, este ve­deta ultimei ediții a faimoasei re­viste "Arti­sans" din Fran­ța, a că­rei temă de nu­măr este căuta­rea patiseriei fran­țuzești peste tot prin lume. "Versatil prin ex­ce­len­ță" este titlul articolului despre Tom Rees, "chef"-ul de la "Pain Plai­sir". Francezii se declară încântați de calitatea serviciilor de patiserie din România, ca și de ca­pacitatea lui Tom de a deriva bou­lan­geria franceză în produse locale, precum cozonacul sau pasca.

BRAȘOV
Unirea dă puterea


Iată că tocmai din Brașov ne vine o știre "de bine", despre un grup de fermieri care au izbutit să se impună pe piața dură a laptelui. Cooperativa agricolă Bio Carpa­thia din Brașov, formată din 52 de fermieri care livrează preponderent lapte bio procesatorilor Napolact și Cova­lact, a făcut anul acesta pasul de la producție la procesare, creându-și pro­priul brand de lactate Bio Carpa­thia, produs pe care îl vinde în țară prin rețeaua Carrefour. Bio Car­pathia colectează de la membrii săi circa 30.000 de litri de lapte pe zi, prin care asigură integral materia primă pentru gama de produse lactate bio a Covalact și jumătate din laptele bio folosit de Napolact. Dar, tot la două zile, cooperativa procesează alți 10.000 de litri de lapte pentru producția proprie de lactate. "Am bene­ficiat de o finanțare de 50.000 de euro din fonduri europene și am avut ingeniozitatea de a coopta un procesator de lactate în cooperativă, fabrica de lactate Milkom care produce mai multe tipuri de brânzeturi, cașcaval cu diverse condi­mente și unt sub brandul "Bio Carpathia". De acolo, întreaga producție merge spre Carre­four", spune Aurel Blaj, președintele cooperativei. Pe viitor, Bio Carpathia vrea să își înființeze propriul magazin de produse bio, în Brașov, căci printre membrii cooperativei se numără și producători de legume, carne de mânzat, sucuri naturale și fructe de pădure.