"Știe cineva cum se prepară huștea pentru borș?"

Cititor Formula AS
(Răspuns pentru Mariana - Galați, F. AS nr. 793)

Cunosc două metode de preparare a huștei (huștelor): pentru prima este nevoie de borș; pe cea de-a doua o găsiți și în "Povețele Maicii Sofronia" de Alexander Reinhardt, Editura L.V.B., 1997.
* Tărâțele de grâu și mălaiul necernut (câte o jumătate de kilogram din fiecare) se umezesc cu un litru de borș. Separat se fierb circa 6 litri de apă, apoi se varsă peste tărâțele umezite. Se lasă să se răcorească până amestecul devine călduț, apoi se adaugă 2-3 felii groase de pâine neagră, interme­diară sau graham. Dacă în bucătărie este cald, bor­șul este gata în 24 de ore; dacă nu, se mai așteaptă (când este gata, la suprafață se formează o peliculă albicioasă). Se strecoară, iar drojdia care rămâne - adică huștele - se păstrează la rece, în borcane în­chise. Peste huștele proaspete se mai poate pune o data circa 6 litri apă caldă, pentru o nouă serie de borș. Se strecoară și se păstrează două borcane de 820 ml cu huște pentru mai târziu (tot pentru 6-7 litri de borș).
* Dacă nu aveți borș, opăriți un pumn de tărâțe cu puțină apă. Lăsați-le la căldură trei zile, ca să înceapă fermentația. Apoi procedați ca mai sus (tărâțe + mălai, apă caldă, pâine și două pahare din tărâțele fermentate).
Floarea - Brașov

"Tușesc tot timpul, până vomit"
(Răspuns pentru MARIA - Râmnicu-Sărat, F. AS nr. 861)


Pentru bronșiectazie, M. Messegue recomanda următoarea infuzie: 80 g căței de usturoi pisați se opăresc cu o cană de apă clocotită (250 ml). Vasul se lasă acoperit 30 de minute, se strecoară și se iau opt linguri, repartizate egal pe parcursul unei zile. La preparare, este de dorit să se folosească usten­sile și vase emailate neciobite sau din ceramică, sticlă, inclusiv sită pentru strecurat (nu plastic sau aluminiu). Deși simple, tratamentele propuse de renumitul fitoterapeut francez dau rezultate deo­sebite. Cu puțină răbdare și multă credință, am convingerea că vă puteți vindeca. Multă sănătate!
ELENA V. - București

"Ce să fac? Băiatul meu slăbește întruna"
(Răspuns pentru MARIA F., F. AS nr. 871)


Presupunând că fiul dvs. și-a făcut analizele medicale și cauza slăbitului nu este o boală anume, vă recomand o rețetă simplă, bazată pe drojdie de bere, cu bune rezultate în tratarea anemiilor și a combaterii anorexiei.
Lapte fortifiant - Într-un vas de sticlă sau într-un mixer se pun următoarele alimente: 1/2 litru de lapte, 4 linguri de drojdie de bere, o ceașcă de lapte praf degresat, o lingură de miere de albine. Se amestecă bine până ce se dizolvă mie­rea complet. Atunci se mai adaugă o jumătate de litru de lapte proaspăt, con­tinuând să amestecăm. Se bea un pahar între mese și un pahar seara, la culcare. (Drojdia să fie mereu proaspătă.)
ADELA - București

"Am multe probleme, dar de actualitate sunt negii și chisturile de pe limbă"
(Răspuns pentru LEONTINA - Târgu Jiu, F. AS nr. 949)


Vă propun o rețetă pe care am experimentat-o chiar eu. Cu zece ani în urmă, mi-a apărut pe mucoasa bucală o formațiune celulară, un papi­lom, care creștea încet. De frica operației, nu i-am acordat atenție, nu mă jena prea mult. În toamna anului trecut, a crescut însă mare, cam de 2 cm diametru și 1 cm înălțime și parcă mă jena și obra­zul. Eram sigură ca voi ajunge la cuțit. Cineva m-a sfătuit să fac un tratament cu ulei de ricin. De două ori pe zi țin ulei de ricin în gură, pe partea cu papilomul, cam 45-60 de minute. Ca să suport mai ușor tratamentul, în acest timp mă uit la TV sau citesc ceva. După 30 de zile, papilomul parcă s-a topit. După 70 de zile, a ajuns de mărimea unui bob de linte. Voi continua tratamentul până la dis­pariția totală. Sunt sigură că puteți beneficia și dvs. de acest tratament. Fiți atentă doar să nu înghițiți prea mult ulei (în timp ce-l țineți în gură), de­oarece este un purgativ destul de drastic. Cu spe­ranță și cre­dință în Dum­nezeu, veți scăpa de acest calvar.
TATIANA H. - Constanța

"Simt că-mi ard mâinile și picioarele"
(Răspuns pentru ANIȘOARA, F. AS nr. 1009)


Vâscul influențează pozitiv funcționarea între­gului sistem glandular și a metabolismului. Oame­nii care suferă de tulburări cronice de metabolism ar trebui să facă încercarea de a bea regulat, timp de cel puțin o jumătate de an, ceai de vâsc. Ceaiul de vâsc se prepară doar ca extract rece: se pune peste noapte la macerat o linguriță de plantă în­tr-un sfert de litru de apă, dimineața se încălzește ușor și se filtrează. Dacă este necesară o cantitate mai mare, ceaiul se va păstra într-un termos clătit în prealabil cu apă fierbinte sau va fi încălzit pe baie de aburi. Pentru tulburări hormonale, se pre­scriu minimum două cești pe zi, una dimineața și alta seara. Vâscul este leacul cel mai stimulant al funcției cardiace și circulatorii.
Vă doresc sănătate!
ALEXANDRINA D. - Galați

"Băiețelul meu are un testicul ascuns"
(Răspuns pentru IULIANA, F. AS nr. 1066)


Fiul meu, acum în vârstă de 26 de ani, a avut ambele testicule as­cunse. La indicația medicului, am recurs la injecțiile cu Pregnyl, un medicament olandez. După numai o cutie, rezultatul a fost excep­țional. Problema s-a rezolvat fără operație! Nu știu dacă se mai gă­sește acum, dar merită să încercați. Vă doresc sănătate!
CARMEN P. - București

"Am scaune cu sângerări"
(Răspuns pentru MARIN, F. AS nr. 1104)


Am avut și eu această neplăcere și m-am vindecat singură, anali­zându-mi și controlându-mi tabie­turile și excesele. Prin simpla re­ducere a consumului de cafea, de la 3-4 cești la 1-2 pe zi, sângerările au dispărut complet. Cafeaua este purgativă și provoacă suprasolicitarea orga­nelor respective, prin scaune succesive. Analizați-vă obiceiurile alimentare, faceți schimbări și așteptați efectele. Satisfacția de a găsi singur so­luția este foarte mare. Poate fi un caz similar cu al meu.
ROZALIA C. - Sibiu

"Am o excrescență între dinți"
(Răspuns pentru LIVIU, F. AS nr. 1267)


Soția mea a avut o asemenea excrescență de carne, care după părerea medicilor trebuia operată. Nu s-a operat, dar s-a vindecat folosind următorul tratament: în fiecare dimineață, pe stomacul gol, lua câte o lingură de ulei de floarea-soarelui, pe care îl sugea ca pe o bomboană, fără să fie înghițit, până ce devenea sub­ți­re și de culoare lăptoasă. Îl scuipa, apoi își clătea gura cu apă. Trata­men­tul poate fi repetat și seara, după masă.
O. ION - jud. Brașov

"Știe cineva cum se combate iradierea?"
(Răspuns pentru L. D. - Vaslui, F. AS nr. 1285)


Doi cercetători japonezi (Teijdi Ugai și Enzi Hayashi) au observat că, după bombardamentul nuclear asupra orașului Hiroshima, locuitorii din acest oraș, care s-au refugiat în loca­litatea Udji (reputată pentru plan­tațiile și con­sumul de ceai), au suportat mai bine efectele iradierii. Cercetările ulterioare ale celor doi japonezi au confirmat rolul protector și anihilator al ceaiului în organismele vii iradiate experimen­tal. Probabil că una sau mai multe substanțe din cele circa 130 pe care le conține ceaiul are acest efect protector contra radiațiilor. Concret: Se pre­feră ceaiul verde în locul ceaiului negru. Se păs­trea­ză în vase închise, dar nu de metal. Peste două lingurițe de ceai verde, puse într-o cană de cera­mică, sticlă, vas smălțuit (nu metal, nu plastic) se toarnă circa 250-300 ml apă clocotită, după care se acoperă vasul 15 minute și apoi se dă gustul preferat cu miere de albine, lămâie, oțet de mere și miere și se consumă cu înghițituri mici și rare. Conform principiului că în toate trebuie să existe o măsură, nu se vor con­suma decât două căni pe zi și nu mai târziu de două ore înainte de culcare, deoarece produce insomnii.
Se recomandă a fi consumat ca înlocuitor al cafelei, de către toate persoanele care lucrează sau locuiesc în mediu cu radiații, inclusiv personalul medical din secțiile de radiologie, radioterapie etc.
ENCIU N. - Cluj-Napoca

"«Prolia» și tratamentele naturiste sunt benefice în osteoporoză?"
(Răspuns pentru V. N. - București, F. AS nr. 1308)


Preparați în casă o soluție compusă din 1/2 l alcool medicinal + 50 de aspirine pisate + 2 linguri de sare de lămâie. Se lasă la macerat, agitând-o de câteva ori pe zi, până se dizolvă complet. Cu acest preparat vă ungeți seara locurile dureroase. Este foarte bun și pentru reumatism.
RUXANDRA F. - Suceava

"Tălpile - când fierbinți, când prea reci - îl chinuie pe tata"
(Răspuns pentru ELISA, F. AS nr. 1316)


Acum doi ani, soțul meu suferea seara - și mai ales în timpul nopții - din cauza tălpilor care-l ar­deau cumplit. Am încercat un tratament naturist care a dat rezultate spectaculoase. Se iau cantități egale de pelin și de mentă (să conțină împreună 40 de grame). Se pun doi litri de apă pe foc și când clocotește se toarnă peste amestecul de plante. Pes­te 15 minute se stre­coară, se pune într-un li­ghean și se țin picioarele în această infuzie câte o oră pe seară, vreme de cinci seri la rând. Soțul meu, după trei ședințe consecutive, s-a vindecat. Cu stimă și respect,
TINA - București