O mieluță prea drăguță

Cititor Formula AS
Era primăvară.

O răceală puternică mă țin­tui­se la pat câteva săptămâni. Și, în timp ce în jurul meu era numai tristețe, dintr-odată, o mare bucurie avea să risipească totul. Unei ru­de îndepărtate, dintr-un sat vecin, îi venise ideea - o idee care nu avea nicio legătură cu boala mea - să-mi trimită în dar o jucărie vie - cea mai frumoasă ju­cărie pe care am pri­mit-o vreodată: o mieluță bru­mărie, cu o fundă mare, roz, la gât. Am luat-o în bra­țe, m-am în­călzit la blănița ei moale. Ea m-a privit cu blân­dețe, și cu botișorul catifelat și umed mi-a atins fața palidă de suferință, în semn de sărut. Ca prin far­mec, m-am făcut sănătoasă tun. De-atunci, nu s-a mai dezlipit de mine de­cât noap­tea, când era obligată să doarmă afară. I-am spus Mica. Îi plăcea s-o chem, să mer­gem îm­preună în grădina casei, să pască iarbă ver­de, proaspătă, să bea apă din izvor, să zburde, să aler­găm împreună până la pierderea respi­ra­ției. Așa era Mica, draga mea mieluță.
Mergeam împreună peste tot. Mă trimitea ma­ma să cumpăr ceva de la magazin, Mica era cu mine. Când mă pierdea pentru puțină vre­me, zbiera de nu se mai înțelegea nimeni cu ea.
A venit toamna, a început școala. Ce să fac, mie­lu­ța nu mă părăsea o clipă?! Părinții erau necăjiți, în­ce­puse să-i deranjeze dependența totală a mieluței de mine. În prima zi de școa­lă, Mica a stat în­chi­să într-o încăpere, unde, deși avea cele trebuincioase tra­iu­lui, n-a pus gura pe nimic. O ținea într-un zbie­rat con­­tinuu de dorul meu. Am hotărât s-o iau și pe ea la școală. Să fi văzut atunci bucurie! Toți copiii, care mai de care, voiau să o ia în brațe, s-o mângâie, să-și li­pească obrazul de blana ei, să alerge îm­pre­u­nă, să se ascundă și s-o deter­mine pe Mica să-i caute. Dar ea dorea mai mult prezența mea. Când intra domnul în­­vă­țător în clasă, Mica stătea cuminte afară, până la ur­­mătoarea recreație. A venit vacanța! Se fă­cu­se ma­re; ca s-o obișnuiască cu modul ei de viață fi­resc și na­tural, părinții au hotărât să o dea la o stână să stea prin­tre oi. Numai că bia­ta mieluță, care - deși de­ve­ni­se mioară - con­tinua să poarte funda roz, era altfel cres­cută: cu mângâieri, cu alintări, cu dragoste. Așa că a fugit de la stâna de oi, unde fusese sur­ghiu­nită, la vreo 8 km de casă. A fugit o dată, de două ori, până când, în urma bătăilor primite de la ciobani, a în­țeles biata de ea că trebuie să rămână acolo. A stat până toamna târziu, până a venit bruma, apoi ză­pada. Cio­ba­nii au plecat cu turma la iernat, iar Mica a venit acasă. Credeam că m-a uitat. Da' de unde? În mo­men­tul când am ieșit din casă și mi-a auzit glasul, a venit lângă mine, s-a culcat la pi­cioarele mele și nu mă lăsa să plec de lângă ea. Am mângâiat-o, am să­ru­­tat-o pe cap, pe botișorul ei frumos. M-a privit în ochi, dar privirea ei nu mai era cea de altădată. Părea re­­semnată, împăcată cu noua ei situație. La plecarea la școală, mă conducea doar cu o uitătură tristă, me­lan­­­colică. Așa ne despărțeam zi de zi, fără să bă­nu­iesc cât de mare era du­rerea care o cuprinsese.
În primăvară, până să dea colțul ierbii, Mica s-a îm­bolnăvit. Nu se mai bucura așa de mult când ne re­ve­deam, iar la despărțire, părea indiferentă. N-am să uit niciodată ziua aceea, când am venit de la școală acasă și Mica, cul­cată pe un mal de iarbă, mi-a arun­cat acea pri­vire tristă, ultima, în semn de rămas bun.

MARIANA B. - București (Antologie AS)