RadiRo - Aura Urziceanu, cap de afiș al Festivalului Orchestrelor Radio

Dana Ene
RadiRo este unicul festival din lume dedi­cat orchestrelor radio, organizat o dată la doi ani de către Radio România. Un eveniment important pentru iubito­rii muzicii simfonice de la noi și care, anul acesta, va avea, în pre­mieră, și o secțiune de jazz. Am­biție maximă, care trebuie onorată la cel mai înalt nivel.

Oferta este promițătoare: un nume de marcă al jazzului româ­nesc - Aura Urziceanu plus trei formații de bun renume european: Danish Radio Big Band (Dane­marca), Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația) - una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume - și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la "Cerbul de Aur". Evenimentul mu­zical se va desfășura în Sala Au­ditorium a Muzeului Național de Artă al Ro­mâniei (MNAR), vreme de patru zile. Iată calenda­rul manifestărilor:
Miercuri, 21 noiembrie, în deschiderea festiva­lului, va cânta Aura Urziceanu (ab­sentă de multă vreme de pe scenele româ­nești). Nu este deci de mi­rare că biletele s-au epuizat rapid. Și pentru că solicitările melomanilor au fost cu mult peste capa­ci­tatea sălii, organizatorii au hotărât să reia con­certul Aurei Urziceanu sâmbătă, pe 24 noiem­brie.

"Vreau să cânt și eu la televizor"

Aura Urziceanu (71 de ani) și-a cucerit pu­blicul prin interpretări de excepție datorate unei voci imposibil de confundat, prin forța și expresivitatea ei. A în­ceput să cânte de mică la vioară, sub îndru­ma­rea tatălui ei, violonistul Nelu Urziceanu. Dar marea pa­siune pentru muzică și-a descope­rit-o cu adevărat atunci când și-a dat seama că vocea îi lasă perplecși pe cei care o ascultau. A debutat vocal la Ra­diodifuziunea Română, la 17 ani, cu piesa "Vreau să cânt și eu la televizor". A lansat pri­mul disc în 1972, la Elec­trecord, intitulat "Aura". Foarte repede scena româ­nească s-a do­vedit a fi prea mică pentru talentul ei. La 25 de ani, Aura sem­nase deja un con­tract pentru șase ani, cu Duke Ellington. Marele maestru al jazzului american fusese vrăjit de vocea tinerei ro­mânce, pe care a auzit-o cântând într-un club de jazz, așa că i-a propus să cânte alături de formația lui. Curând, Aura Urzicea­nu avea să devină mai cu­noscută peste hotare decât acasă.
Adevărat star interna­țio­nal, Aura a câștigat dis­tincții și premii peste tot pe unde a participat și a obținut cronici superlative în Statele Unite și Canada, în publicații precum "New York Times", "Toronto Life", "New Yorker", "Ca­nadian Compo­ser". Aura Urziceanu a sus­ținut tur­nee în SUA, Brazilia, Japo­nia, Australia și Eu­ropa, și a cântat în compa­nia unor mari muzi­cieni și instru­men­tiști pre­cum Duke Elling­ton, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Le­wis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Sil­ver, Clark Terry, Stan Gets. A cântat cu Ella Fitz­ge­rald, Sarah Vaughn, Dionne War­wick, Joe Williams și Jack Jones.
?n bogata ei ca­rieră, pe lângă jazz, Aura a cântat și mu­zică ușoară, folclor, îmbinând, adeseori, genurile muzicale în­tre ele. Până azi, a lansat nu mai puțin de 12 discuri, ultimul fiind "Dor De Via­ță", scos în 2001.
La Festivalul Ra­diRo, Aura Urziceanu va cânta alături de Big Band-ul Radio, condus de Ionel Tu­dor, un compozitor, dirijor și orchestrator extrem de apreciat.

Croații - tari nu doar la fotbal, ci și la jazz

Joi, pe 22 noiembrie va avea loc concertul Orches­trei de Jazz a Radiotele­vi­ziunii din Croația. Este una dintre cele mai vechi or­chestre big band din lume, fiind extrem de apreciată, atât în Croația, cât și pe plan internațional. Este for­mată din muzicieni de jazz cunoscuți, mulți dintre ei fiind în același timp compozitori și aranjori.
Din 2015, dirijor-șef al orchestrei este Andreas Marinello, însă starul formației prezent și pe scena bucureșteană este Miron Hauser, pe care îl puteți admira în triplă ipostază (solist trombon, dirijor și compozitor).

Danemarca, cu accent japonez

Vineri, pe 23 noiembrie, va fi rândul trupei Da­nish Radio Big Band să se întâlnească cu publicul de jazz din România. Formația daneză va fi însoțită, în premieră, de o cunoscută compozitoare și percu­ționistă danezo-americană, Marilyn Mazur, o figură cunoscută atât în țara natală, cât și în lumea largă a jazzului. (A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek și Wayne Shorter.)
La pupitrul formației daneze se va afla dirijoa­rea japoneză Miho Hazama, o celebră "dresoare" de partituri muzicale "puternice".
Concertele festivalului sunt transmise live, de Radio România, și vor fi difuzate și de toate radio­difuziunile membre ale Uniunii Europe­ne de Radio. La rândul ei, Televiziunea Română va înregis­tra și difuza ulterior toate concertele.
(Bilete se găsesc online, pe bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio)