Cură de sănătate și de slăbit: Sucurile de legume și fructe

Rodica Demian
- Vitaminele se depun, kilogramele se topesc -

Marele târg al toamnei se apropie de sfârșit. Piețele sunt mai pline ca ni­cio­dată de legume și fructe coapte. Lu­mea se grăbește să-și facă pro­vizii de iarnă, să le pună la adăpost în cămări ori în magazii. Graba lor ne face să uităm că organismul nostru se pregătește și el să intre în iarnă, că are mare nevoie de vita­minele naturale, care atunci vor lipsi. Un proverb chi­nezesc spune: "Tot ce băgați crud în oală băgați mai întâi în stomac". Într-adevăr, cu foarte puține excepții, toate legumele toamnei pot și trebuie să fie mâncate crude, pentru ca zăcămân­tul lor de vi­ta­mine să intre ne­transformat prin fierbere ori pră­jire în organism. Iar cea mai rapidă absorbție se face când ele sunt transformate în sucuri. Astfel ca sto­macul și apoi sângele să le preia imediat după îngur­gitare, fără perioada îndelungată a digestiei. De câtva timp, cercetătorii au ajuns la concluzia că sucurile de zar­za­vaturi, în anu­mite do­zaje, combi­nate și cu unele plante medi­cinale, vindecă multe boli și, pe deasupra, ajută și la slăbit. Cine are pu­terea să bea o zi întreagă nu­mai sucuri de legume combinate cu infuzii de plan­te va sări foarte repede pes­te găurile curelei.
În funcție de greutatea dorită, cura cu sucuri de legume se poate face minimum o dată pe săptă­mâ­nă, dar cel mai bine de trei ori.

SUCURI DE LEGUME

Sucul de morcovi
Conține protovitamina A (be­taca­roten), foarte importantă pen­­tru piele. Adău­gați întotdea­una în suc o lin­guriță de smân­tână sau ulei de floarea-soa­relui. Pentru o porție de suc de mor­covi e ne­voie de 9-10 morcovi mijlocii. (Nu cum­­­părați legume prea mari, țe­sutul lor este lemnos.)

Sucul de roșii
Are pe lângă vitamina C, în can­titate mare, și mult potasiu. Sti­mu­lează metabolismul, de­zinto­xică, gră­bește arderile. (La o porție, folo­siți 6 roșii coap­te.)

Sucul de varză acră
Conține mult acid lactic na­tural, care stimulează meta­bolismul și digestia. E foarte indicat în seden­tarism și când ne simțim prea sătui. E bogat în vitaminele K și C.

Sucul de broccoli
Pe lângă acțiunea sa de sto­pare a cancerului și de întârziere a os­teo­porozei, "fra­tele" conopi­dei și al sparan­ghe­lului are și mari calități de epu­rare a orga­nismului și de re­­­du­cere a grăsimilor. Se bagă legu­ma crudă, foar­te bine spălată, în centrifugă, iar sucul obținut, di­luat cu puțină apă și stropit cu lămâie, se consumă de trei ori pe zi.

Sucul de sfeclă roșie
Conține mult potasiu și magneziu. Ambele accelerează metabolismul și întă­resc musculatura. În plus, sfecla conține acid folic (hrănește sân­gele) și vitamina C. Pentru o porție de suc de sfe­clă a­jung 3 rădăcini lunguiețe.

Sucul de castraveți
Mult apreciat pentru însușirile lui culinare și ca fac­tor de frumusețe, castravetele ajută și la slăbit. Efec­­tului de reg­lare a tranzitului intestinal i se adau­gă și acela de eliminare a apei re­ținute în țe­su­turi. O sub­stanță pe care o conține, asemă­nătoare cu insu­lina, îl recomandă și diabeticilor. Sucul de cas­tra­veți se obține în cen­trifugă (după deco­jire) sau dat pe răză­toare și stors. Fiindcă gustul lui nu es­te prea plăcut, se poate combina cu suc de roșii sau mere.

SUCURI DE FRUCTE

Sucul de mere
Este un regulator exce­lent al tranzitului intestinal, având, pe lângă o benefică funcție de elimi­nare a toxi­nelor, și un rapid efect de eli­minare a kilogramelor. Su­cul se prepară din mere necojite, spă­late bine, tăiate în bucăți și stoarse în cen­trifugă sau rase și presate într-un tifon. Două-trei lingurițe de suc de lămâie adăugate la un pahar de zeamă de mere radicalizează efectul curei.

Sucul de grepfruit
Numit și "mărul raiului", grep­fruitul are, pe lângă cantități uriașe de vitamina C, și o enzimă care di­namizează metabolismul și diges­tia, fiind un aliment de bază în curele de slăbit. Sucul se bea ca atare sau îndoit cu puțină apă, pri­mul pahar dimineața, pe stomacul gol, iar alte două pahare înainte de mesele princi­pale cu o jumătate de oră. Sărace în calorii, grep­fruiturile cu miezul roz sunt mai blânde și mai pu­țin amare. Sucul se obține prin stoarcerea fructelor tăiate în două. (Atenție la cumpărat! Fruc­tele sănă­toase au coaja lucioasă și nepătată.)

Sucul de lămâie
Prin cantitatea mare de vitamina C care le curge prin "vine", lămâile accelerează înnoirea ce­lulelor și protejează inima. În Ayurveda, me­dicina popu­lară a indienilor, sucul de lămâie reprezintă un întăritor al întregului organism, dar și un leac ex­celent de slăbit. Se beau cinci pahare de apă pe zi, punându-se în fiecare din ele 2 lingurițe de suc proaspăt stors de lămâie. Primul pahar se bea di­mineața, pe stomacul gol, două pahare între mesele principale, iar alte două după masa de prânz și cină, compuse, obligatoriu, din salată de fructe și salată de crudități.
Apa de lămâie: pre­parați o infuzie dintr-un litru de apă în care puneți să dea 2-3 clocote coaja de la trei lămâi. Acoperiți vasul, lăsați lichidul să se ră­cească, apoi beți-l în loc de apă. În fie­care pahar adău­gați și 2-3 picături de lă­mâie proas­pătă. (Lă­mâia este un ele­ment bazic. Fo­losită curent, ea nu produce aciditate.)

Sucul de portocale și lămâi
Într-un litru de apă, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale și 6 lămâi tăiate felii. Se adau­gă 4 linguri de miere și se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoară și se lasă să se ră­cească. Se beau 5 pahare pe zi, în care se adaugă câte o lin­guriță de suc de lămâie proaspăt.


Graficul curei

Graficul pe care vi-l propunem repre­zintă o va­riantă. Pe durata unei zile se poate bea, la alegere, un singur suc.
Legumele se curăță de coajă, se rad și se presează într-un tifon sau, mult mai simplu, se pun în cen­trifugă. Pentru a le da sucurilor un gust mai plă­cut, adăugați din belșug verdețuri proaspete (pă­trun­jel, țelină, mărar).
* După trezire: 1-2 cești ceai de roz­marin (sti­mu­lează tensiunea scăzută).
* Ora 9: 250 ml suc de morcovi amestecat cu o lin­guriță de ulei de măsline sau floarea-soarelui.
* Ora 11: 250 ml suc de varză murată peste care presărați leuștean tocat, mărar sau pătrunjel.
* Ora 12: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 13: 250 ml suc de sfeclă roșie ameste­cată cu o lingură de tărâțe de grâu.
* Ora 16: o ceașcă de ceai de măceșe (lăsați mă­ceșele două-trei ore în apă rece, apoi puneți-le să dea un clocot).
* Ora 17: 250 ml suc de morcovi, presărat cu frun­zulițe de busuioc și amestecat cu o lin­guriță de smântână.
* Ora 18: un pahar mare cu apă minerală.
* Ora 19: 250 ml suc de roșii presărat cu foi de țelină uscată.
* Ora 20: o ceașcă de ceai din flori de tei sau ia­somie (calmează).
În total: doar 320 de calorii pe zi!

Important:
* Pregătiți-vă sucul singuri!
* Folosiți doar legume sănătoase!
* Beți sucul imediat după preparare!
* În ceaiuri nu puneți nici zahăr, nici miere. În cel mai rău caz, zaharină.