Tratamente cu murături

Ilie Tudor
Castraveții murați - diabet și digestie

* Digestie dificilă, dispepsie - tripsina, o enzimă conținută în coaja castraveților murați, ajută organismul să digere și să asimileze cu ușurință pro­tei­­nele. Apoi, bacteriile prietenoase din aceste mu­rături normalizează flora tu­bului digestiv, preve­nind indigestiile, balo­na­rea, disconfortul ab­dominal după masă. Persoanele ca­re în­tâmpină pro­ble­me în asimilarea mân­­că­rurilor bo­ga­te în pro­teine sau gră­simi, precum și cele care au frec­vent indi­gestii ori probleme bi­liare, ar trebui să con­sume la mesele prin­ci­pale castraveți mu­rați.
* Diabet za­ha­rat - castraveții murați în apă cu sa­re conțin o can­ti­ta­te infimă de za­ha­ruri, dar în schimb au în componență sub­stanțe stimulatoare ale acti­vității pancreasului, precum și din cele care mă­resc receptivitatea organismului la insulină. Con­su­mul lor este un adevărat tratament pentru preve­nirea și tra­tarea diabetului, ei putând fi mâncați fără niciun fel de restricție cantitativă.
* Colesterol și trigliceride mărite - fibrele alimentare și stimulatorii activității hepatice din cas­traveții murați sunt adevărați inamici ai grăsimilor și colesterolului în exces din sânge. Consumați con­stant vreme de măcar trei luni (minimum 300 de grame pe zi), ei vor scădea valorile trigliceridelor și ale coles­te­rolului și vor proteja vasele de sânge de depunerea acestora.


Gogonelele murate - anticancerigene

* Hepatită virală - un studiu german a de­mon­­strat că în gogonele sunt secretate substanțe (nu­mite alcaloizi) care împiedică replicarea viru­șilor he­pati­tici, blocând în special prolifera­rea virusului C. Go­go­nelele sunt atât de active tera­peutic încât, în com­bina­ție cu frunzele de vâsc, sunt administrate cu suc­ces persoanelor care nu au răspuns la cele mai avan­sate tratamente pe bază de interferon.
* Boală canceroa­să - o cercetare făcută în Coreea de Sud a arătat că tomatele verzi conțin ci­tostatice naturale, care deter­mină autodistrugerea anumitor formațiuni tu­morale. Cele mai re­ceptive la acest trata­ment s-au dovedit a fi cancerele pulmonare, precum și cancerul de col uterin.
* Efort fizic - gogonelele sunt prin­tre cei mai buni sus­ți­nători de efort. Ele cresc rezistența la miș­care fizică pre­lungită, dar ajută și la creș­terea masei mus­culare, fiind mult mai sănătoase și eficiente pe termen lung decât steroizii (sub­stan­țe hor­mo­na­le toxice) folo­siți de ama­torii de cul­turism. Ele sunt utile și pentru copiii sau ado­les­cenții cu o dezvoltare fizică întârziată, cu o con­stituție firavă.


Conopida murată - hormoni și nervi

* Chisturi ova­rie­ne, dismenoree, tul­burări de menopau­ză - conopida murată este un excelent reglator al activității ovarelor, fiind din acest punct de vedere un ajutor natural mult mai eficient decât multe din medi­camentele hormonale de sinteză. Se con­sumă în cure de lungă durată, alternativ cu varza mu­rată, cu care este înru­dită și care are proprietăți tera­peu­tice similare. Consumul a­ces­tor două legume din familia cru­ci­fe­relor înlătură durerile menstrua­le, pre­vine fenomenele extreme de la intrarea în me­no­pauză și prote­jează organismul în timpul meno­pauzei.
* Prevenire Alzheimer, Par­­kinson, boli nervoase de­generative - principiile active din conopidă sunt un veritabil protec­tor al siste­mului nervos în fața proceselor dege­nerative. Persoanele care consumă mari cantități de cono­pidă sau broccoli murate se bucură, la vârsta a treia, de o me­morie și de o coordonare neuro­motorie mai bună. De asemenea, ele au un tonus psihic mai bun, pu­tând rămâne active mental și fizic până la vârste foarte înaintate.
* Boli cardiovasculare - co­nopida con­ține mari cantități de potasiu, mineral care reglează rit­mul cardiac și tensiu­nea arterială. Pe ur­mă, această legu­mă murată împiedică oxidarea grăsimilor și coles­terolului pe artere, prevenind ischemia car­diacă și tulbu­rările circulatorii cere­brale. Nu în ultimul rând, conopida murată previne formarea și migrarea chea­gurilor de sânge (trombilor), fiind un fluidi­fiant san­guin.


Varza murată - imunitate și obezitate

* Infecții res­piratorii, trata­men­te cu anti­bio­tice - un studiu fă­cut în Coreea de Sud a arătat că animalele de experiență hrănite cu varză murată, du­pă ce au fost infec­tate cu celebrul și te­mutul virus al gri­pei aviare (H5N1), au supraviețuit într-o pro­porție mult mai mare decât cele tra­tate prin metode alopate. Cum este posibil acest lucru? Prin calitățile imunostimulatoare ale verzei, date de conținutul de vitamina C și complexul B, dar și de bacteriile prie­tenoase pe care le conține. Acestea din urmă sunt un ajutor prețios și în timpul trata­men­telor cu anti­biotice, deoarece previn instalarea ciupercii can­dida și defi­ciențele imunitare care apar frec­vent după această terapie medica­men­toasă.
* Astm, alergii cutanate - per­soa­nelor cu sensibilitate alergică puternică, tradusă prin astm bronșic sau urticarie, li se recomandă zilnic salata din varză murată, preparată cu ceapă și hrean. În curele de lungă durată, varza murată reglează reacțiile siste­mului imunitar, dimi­nuând inten­sitatea proceselor alergice și ame­lio­­rând, gradat, bolile produse sau po­tențate de acestea.
* Supragreutate, obezitate - două cas­troane mari cu salată de var­ză acră conțin mai puține calorii decât o felie de pâine cu unt sau câteva pă­trățele de ciocolată. Mai mult, varza are o cantitate impresio­nantă de fibre alimentare - substanțe nedigerabile, care con­stituie o adevărată capcană pentru grăsimile și zaharurile din ali­mente. Nicio persoană cu supra­greu­tate sau obezitate nu ar trebui să ig­nore varza murată în timpul sezonului rece, când hrana este mai bogată în calorii și săracă în legume și fructe proas­pete. Pen­tru cei care nu suportă varza murată sau care vor o variație în dietă se re­comandă și folosirea cas­trave­ților, gogonelelor și a pepenelui murat.


Varza roșie murată - energizant și anticancerigen

* Boală canceroasă - varza roșie murată este o adevărată pavăză contra cancerului pentru întreg traiectul digestiv. Ea previne și ajută în tra­ta­mentul cancerului bucal, esofagian, de colon și de rect. Zea­ma sa (moarea de varză roșie) este un adjuvant în cazul cancerului hepatic, pulmonar și de prostată. Trebuie știut și faptul că antioxi­danții pe care îi con­ține ajută la neutra­lizarea, chiar și la mai mult timp după inge­rare, a unor agenți can­ce­rigeni puternici, cum ar fi aditivii sin­tetici din mezeluri, pes­tici­dele din legu­me și din apă, ori gu­droanele din fu­mul de țigară.
* Boli auto­imu­ne - pot fi ameliorate prin cure de mini­mum trei luni cu var­ză roșie murată. Con­ținutul uriaș de vita­mi­na C și pigmenții din această legumă aju­tă sistemul imuni­tar să se auto-re­gleze, diminuând in­ten­sita­tea proceselor auto-distructive.
* Parodontoză - se tra­tează cu salată de varză roșie murată, tăiată foarte fin, așa încât să nu solicite suplimentar dentiția. De asemenea, se fac clătiri ale gurii, de trei ori pe zi, cu moare de varză roșie. Clă­tirea se va face vreme de câteva minute, plimbând cu presiune moarea prin toată gura, după care zeama de varză se înghite. Tratamentul durează 6-12 luni, iar efectele sale sunt de multe ori surprinzător de puter­nice în această afecțiune, altfel, aproape imposibil de tratat.

Precauții

Toate studiile făcute până în prezent arată că efec­tele adverse la consumul de murături sunt foarte rare și reduse ca intensitate, fiind cel mai adesea deran­ja­mente digestive: diaree, balonare, ușoare colici abdo­minale. Pentru cei care au con­traindicat aportul de sare, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afecțiuni renale, se recomandă de­sărarea prealabilă, în multă apă, a murăturilor.