Mari festivaluri de muzică clasică

Iulian Ignat
Anul acesta, melancoliile lui Noiembrie sunt risipite de vești cât se poate de bune, din do­meniul muzicii clasice.

•  După ce, în luna Sep­tembrie, Concursul "Geor­ge Enescu" a fost un succes, consolidându-și statutul de im­por­tantă competiție inter­națională a tinerilor inter­preți, în Octombrie, direc­torul artistic al Festivalului Enescu, Vladimir Ju­row­ski, a declarat: "Ediția 2019 a Festivalului Enescu rele­vă, cu certitu­dine, puterea originalității și a ar­moniei. Artiști din întreaga lume vin în cadrul Festivalului cu un singur țel: acela de a face muzică. Am reușit să convingem o mulțime dintre invitați să fie prezenți cu lucrări compuse de ei - astfel, vom avea o permanentă alternan­ță între muzica clasică și cea contemporană, în cadrul aceluiași concert".

• În cifre, Festivalul George Enescu 2019 va însuma peste 2.500 dintre cei mai valoroși ar­tiști ai lumii, având 50 de naționalități, ce vor pre­zenta la București 84 de concerte și reci­taluri, timp de 23 de zile.
Alte 7 orașe din țară vor găzdui concerte. Vor fi interpretate 32 de lucrări ale lui George Enes­cu, între care Simfonia a III a, în două in­terpretări, cea a Orchestrei Radio din Berlin și a Orchestrei Maggio Musicale Fiorentino. Poe­mul "Vox Maris" va fi prezentat de "Lon­don Symphony Orchestra", ce a introdus lucrarea lui Enescu în repertoriul său de concurs, ceea ce reprezintă un succes remarcabil al Festivalului.

• Artiști îndrăgiți, din afara muzicii clasice, precum compozitorul Michael Nyman sau ac­trița Marion Cotillard sunt de asemenea aș­tep­tați la București. Pe 31 august 2019, startul unei noi ediții a Festivalului Enescu va fi dat de Or­chestra Filarmonicii din Berlin, considerată în acest moment cea mai bună orchestră din lume. Iar faptul că ea revine aici după prestația din 2015 spune multe despre prestigiul de care se bucură Festivalul în lume.


• Între 18 și 25 noiembrie are loc Fes­ti­va­­lul Orchestrelor Radio la București, cel mai im­portant eveniment al toamnei muzicale 2018. Singurul festival din lume dedicat or­ches­trelor radio. "RadiRo" propune în pre­mie­­ră, la această a IV-a ediție, o serie de 4 con­­cer­te de jazz la Muzeul Național de Artă, sala Au­ditorium, ce se vor adăuga celor 8 de mu­zică clasică de la Sala Radio. Una din ra­rele pre­zențe ale Aurei Urziceanu pe sce­nele româ­nești a fost deja salutată cu en­tuziasm de pu­blic, astfel încât concertul său, alături de Big Band-ul Radio, are demult bi­le­tele vân­dute. Festivalul se va deschide cu Rapsodia I, de Geor­ge Enes­cu, în inter­pre­tarea Or­ches­trei Na­ționale Radio, ce a ser­bat de cu­rând 90 de ani de la înființare. Alături de a­ceas­ta și de cea mai veche orchestră radio europeană - MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, pe scena Sălii Radio vor mai concerta în pre­mie­ră BBC Philharmonic (Marea Brita­nie), Or­ches­tra de la Svizzera italiana - Lugano (El­ve­ția) și RTÉ National Symphony Orchestra (Irlanda).