Tăiatul unghiilor pentru un copil cu autism

Redactia
Pentru majoritatea persoanelor, tăiatul unghiilor este un gest cât se poate de normal. Nu la fel este pentru un copil cu autism.

Dificultățile senzoriale pot face acest lucru imposibil. Sunt părinți care "rezolvă" situația în somn. Este și aceasta o soluție, dar temporară. Copilul nu reușește să-și învingă teama sau disconfortul și nici nu va reuși să facă această operațiune singur, la maturitate. Părinții își vor ajuta copilul să înțeleagă faptul că tăiatul unghiilor nu este periculos sau dureros. Prin tolerarea acestei operațiuni se înregistrează încă un succes notabil în viața lui - drumul spre independență.

Unghiera sau forfecuța?

Fiecare copil este diferit. Ca atare, nu putem ști ce preferă. Totuși, din mărtu­riile părinților și chiar ale copiilor, forfecuța este mult mai bine tolerată: nu pune presiune pe un­ghie și nu este atât de zgomotoasă. În cazul ambelor in­stru­mente, încercați să achiziționați une­le cât mai priete­noase, cu desene.

Reușita programului în 4 pași
(Carmen Hotar, psiholog clinician specialist)


Pasul 1. Dat fiind faptul că este vorba de desensibilizare, copilul trebuie să vadă unghiera sau forfecuța în apropierea lui. Nu încercați să-l obligați să o atingă de prima dată. O țineți în mână și îi explicați ce reprezintă (de exemplu: "Aceasta este o forfecuță. O pun aici pe ma­să".). Numai după ce copilul s-a obișnuit cu prezența ei, o putem apropia fizic de el, dar nu într-atât încât să o țină în mână sau să o atingă.
Pasul 2. Îndată ce copilul se obișnuiește cu instrumentul și îl acceptă (fără protest) în apro­pierea lui, puteți trece la următorul pas. Luați forfecuța într-o mână și în cealaltă țineți mâna copilului. Încercați să o apropiați din ce în ce mai mult, până reușiți să îi atingeți unghie­ra/forfecuța de umăr sau cot. În cazul în care copilul acceptă această apropiere, puteți încerca să-i atingeți mâna sau să-i puneți în palmă obiectul.
Pasul 3. După atingerea mâinii sau a pal­mei, încercați să îi atingeți degetele sau un­ghiile, fără să începeți tăierea lor.
Pasul 4. Încercați să tăiați o singură unghie și, dacă vă reușește, puteți trece și la celelalte degete.

Foarte important!
Fiecare etapă poate dura câteva zile sau săptămâni în unele cazuri. Aveți răbdare și nu grăbiți copilul dacă el nu este pregătit de urmă­torul pas. Cel mai important este succesul obți­nut într-o manieră pozitivă și perseverentă! Re­compensați copilul pentru fiecare pas câștigat, încurajați-l și aveți încredere în el.

ANCA IUREA