MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ - Probleme intestinale

Gilda Fildan
- constipația, durerile de stomac, diareea -

Chinezii "personalizează" organismul. Organele sunt pentru ei ființe vii, cu în­sușiri diferite, la fel ca oamenii. O lume complexă, cu personalități diferite. De pildă, intes­tinul gros preferă deprinderile stabile, ritmicitatea și nu agreează emoțiile. Îi plac alimentele calde, însă nu fierbinți, cele răcorite la temperatura ca­merei, în niciun caz abia scoase din frigider. Nu prea uscate, însă nici șiroind de zeamă. Când ceva îl deranjează, intră instantaneu în grevă și e nevoie de tratamente complicate, cu medicamente, pentru a fi convins să-și reia activitatea normală. Se știe că, în cazul constipației, de exemplu, administrarea permanentă a laxativelor nu reprezintă o alterna­tivă cu șanse de reușită. Ele creează dependență și, în plus, își pierd cu timpul eficacitatea. Constatarea este valabilă inclusiv pentru preparatele pe bază de plante. Medicina alternativă recomandă ca trata­ment mai ales alimente care, odată ajunse în intes­tin, își măresc volumul. Printre acestea se numără, de exemplu, prunele uscate, smochinele și tărâțele de grâu. Desigur, fibrele sunt indispensabile pentru sănătatea intestinului. Dar în momentul când acti­vitatea lui a devenit deficitară, remediile care ac­țio­nează prin creșterea de volum nu fac decât să agraveze simptomele, deoarece pacienții suferă deja de balonări atât de chinuitoare, încât unii dintre ei mărturisesc că se simt ca "o gâscă îndo­pată". Chinezii folosesc de obicei laptele acru, care nu dă rezultate la fel de bune la occidentali. În schimb, aceștia izbutesc de multe ori să-și rezolve problemele cu kefir sau varză murată.

Sucul de cartofi
Ingrediente: cartofi cruzi, din care veți obține în storcător două căni de suc.
* Beți dimineața o cană cu suc de cartofi pe sto­ma­cul gol, iar pe cea de-a doua înainte de masa de prânz.
* Efecte: amelio­rează constipația însoțită de hi­peraciditate gastrică.

Cura de roșii
Ingrediente: 4 roșii ținute la frigider.
* Mâncați dimineața, pe stomacul gol, 4 roșii ținute la frigider. Mestecați-le bine.
* În China, roșiile nu se sărează, ci sunt pre­sărate cu zahăr, ceea ce le accentuează efectul răco­ritor. Roșiile îndulcite astfel au o aromă fruc­tată și un gust delicios.
* Efecte: ajută contra constipației dublate de gust amar în gură și uscăciune pronunțată a tegu­mentelor și mucoaselor.


Uscăciunea intestinului

Când suferă de uscăciune, in­testinul lasă impresia că a încetat să funcționeze. Chiar și fără a avea dureri abdominale sau alte simptome supărătoare, pacienții ajung câteodată să-și golească intestinul numai o dată pe săptămână, iar volumul scaunului este adesea destul de mic. Defecarea de­curge anevoios și provoacă dureri. Această tul­burare provine din deficitul de energie și de fluide interne, de pildă după o naștere, o hemoragie pu­ternică sau - cel mai frecvent - din uzura inevita­bilă a organismului la o vârstă înaintată.

Modalități de umidificare a intestinului
* În cazuri acute, de exemplu după o naștere sau o operație, beți dimineața, pe stomacul gol, o cană de apă călduță, în care ați dizolvat puțină sare.
* Pentru o umidificare mai eficientă: albușu­rile de la 3 ouă crude, puse într-o cană cu apă rece și băute dimineața pe stomacul gol.
* Puteți încerca și cu o lingură cu miere, ames­tecată într-o cană cu apă călduță și luată pe sto­macul gol.

Spanac și ulei de susan
Ingrediente: 250 g spa­­nac, 4 linguri ulei de su­san, sare.
* Spanacul se fierbe înăbușit 1 minut, în apă cu puțină sare, apoi se ase­zonează cu uleiul de susan și un praf de sare. Timp de câteva zile, începeți masa de prânz cu acest mic antreu.
* Efecte: umidifică din interior un intes­tin uscat.

Ceai din trei semințe
Ingrediente (cantitatea zilnică): 8 g sâmburi de piersică, 8 g sâmburi de caise, 8 g semințe de cânepă, 6 g rădăcină de angelică.
* Fierbeți toate ingredientele 10 minute în 1/2 l apă la foc mic și beți ceaiul cald, pe stomacul gol.
* Cura trebuie să dureze între 3 și 5 zile.
* Semințele de cânepă pot fi înlocuite cu susan. Dacă nu aveți la dispoziție rădăcină de angelică, folosiți-o pe cea de revent.
* Efecte: ajută împotriva constipației rebele provocate de uscăciunea intestinului. Ceaiul nu este un laxativ și nu creează de­pendență, ci elimină cauza.

Lapte din semințe de pin
Ingrediente: 100 g semințe de pin.
* Lăsați semințele de pin la înmuiat peste noapte în 1/2 l de apă. Dimineața, dați-le într-un clocot cu apa în care care le-ați înmuiat, apoi puneți-le în­tr-un blender și transfor­mați-le într-un lapte cre­mos.
* Laptele din semințe de pin se bea fierbinte, di­mineața, pe stomacul gol. Continuați cel puțin o săp­tămână.
* În locul semințelor de pin, puteți întrebuința migdale sau o combinație din amândouă.
* Efecte: combate uscăciunea intestinului.

Nectar de nuci
Ingrediente: 150 g nuci, 100 g miere.
* Pisați nucile și amestecați-le cu un strop de ulei de susan și întreaga cantitate de mie­re.
* Dați-le prin­tr-un blen­der, pentru a ob­ține un lapte cremos. Împărțiți-l în trei por­ții, pe care le veți bea seara, înainte de a merge la culcare.
* Efecte: ajută la umidificarea intestinului, fie după o naștere, fie pentru combaterea unor stări neplăcute ale vârstnicilor, care au frecvent senzația de frig ori se simt epuizați.

Ceai din semințe de ridichi
Ingrediente: 10 g semințe de ridichi.
* Fierbeți semințele de ridichi 10 minute, la foc mic, strecurați ceaiul și îl beți cald. La nevoie, repetați procedura.
* La o masă consistentă, cu multă grăsime, utilizați drept condiment câteva linguri de muștar iute, pentru a preveni neplă­cerile enumerate mai sus. Un efect similar îl au hrea­nul proaspăt și se­min­țele de năsturel.
* Important: în con­textul dat, laxa­ti­vele întrebuințate cu­rent accentuează sen­zația de greață, fără a facilita defecarea. Conținutul intestinului pare "încleiat".
* Efecte: este de folos la deranjamentele sto­macale și staționarea alimentelor în tubul digestiv, cu senzații de greață și vomă, constipație și de­puneri albicioase pe limbă. Aceste simptome sunt cauzate de obicei de mesele neregulate sau de mo­dificarea deprinderilor alimentare, uneori și de consumul excesiv (așa cum se întâmplă, de pildă, de sărbători). Persoanele afectate se trezesc încă de dimineață cu impresia că stomacul le este plin până la refuz, ca și cum ar fi mâncat cu o clipă îna­inte. Au senzația că "mâncarea le stă în gât".

Gem de dude
Ingrediente: 1 kg dude proaspete sau 500 g dude uscate, 300 g miere.
* Fructele uscate se spală și apoi se pun la înmuiat în apă călduță pentru câteva ore. După care se prepară la fel ca fructele proaspete.
* Dudele se dau de două ori în clocot, cu o cană de apă. Fiertura se lasă pentru un timp pe foc mic, ca să se mai îngroașe, iar după aceea se adaugă mierea.
* Luați câte 2 linguri de gem pe zi.
* Efecte: folositor contra uscăciunii intesti­nului, a bufeurilor, transpirațiilor nocturne, a părului uscat și încărunțit, cu tendință de cădere.


Dureri de stomac

Când durerile de stomac devin chinuitoare, avem deseori senzația că purtăm înăuntrul lui o piatră rece. Pentru a-l relaxa și încălzi, me­dicina chineză ne vine în ajutor cu rețete care au nu numai o eficiență dovedită, dar și un gust foarte plăcut.

Ceai de mandarine și lemn-dulce
Ingrediente: 10 g coajă uscată de man­darine, 5 g lemn-dulce mărunțit.
* Încălziți 2 căni cu apă, iar când începe să fiarbă, introduceți în vas coaja de manda­rine și lemnul-dulce. Fierbeți-le 10 minute la foc mic.
* Strecurați decoctul și puneți-l într-un termos. Se bea cald, repartizat pe toată durata zilei.
* Cu același mod de preparare, dar numai 5 g coajă de mandarine, veți obține un ceai cu gust mi­nu­nat, băut cu plăcere de copiii care se plâng frec­vent de dureri difuze în abdomen ori "nu se simt bine", fără să poată preciza sau localiza senzația.
* În cazul unor suferințe gastrice persistente, veți avea totuși nevoie de opinia unui specialist cu experiență. Dacă observați că simptomele dvs. nu cedează, adresați-vă unui medic.
* Efecte: acest ceai dulceag calmează durerile, elimină senzația de apăsare și preaplin sau hi­per­aciditatea gastrică. Băut cu regularitate, poate preveni apariția unui ulcer.
(În privința lem­nului-dulce se reco­man­dă o anumită pru­dență: administrat pe o perioadă mai în­delungată, el poate ridica nivelul tensiu­nii arteriale.)

Sirop de ghimbir
Ingrediente: 250 g rădăcină proaspătă de ghimbir, aproximativ 250 g zahăr brun.
* Curățați ghimbirul de coajă, tăiați-l în bucăți nu mai mari de 2 cm și extrageți-i sucul cu un stor­cător (sau dați-l pe răzătoarea fină sau zdrobiți-l într-un mojar).
* Încălziți sucul sau ghimbirul mărunțit, însă cu prudență, ca să nu ajungeți la temperatura de fier­bere și dizolvați în el atâta zahăr cât este posibil. Lăsați siropul să se răcească și păstrați-l la fri­gider.
* Pentru administrare, amestecați de fiecare dată o optime din cantitatea totală de sirop cu 1 cană de apă fierbinte. Se bea astfel timp de 4 zile, după micul dejun și masa de seară.
* Important: senzația de răceală din stomac se va agrava dacă ingerați ali­mente cu energie rece. Alte simp­tome care pot apărea sunt: mâini și pi­cioare reci, salivă abundentă și scaune apoase. În această situație, nimic nu vă ajută mai bine decât ghimbirul proas­păt.
* Efecte: oferă stomacului căldura de care el are nevoie și calmează dure­rile.


Diaree

Diareea nu ucide decât în cazuri extreme. Există destui oameni care trăiesc de ani de zile având scaune moi, uneori chiar apoase. În astfel de situații, este necesară căldura, în primul rând cea interumană. Fiindcă toc­mai oamenii sensibili și afectuoși sunt de multe ori priviți cu indife­rență și neglijați de apropiații lor. Și se pare că nu e nimic de făcut, întrucât cei dintâi, cu nevoia lor permanentă de bună înțelegere și armonie, au oroare de schimbări radicale și vor ezita mereu să pună piciorul în prag. Ei vor face în continuare concesii, compensându-și frustrarea cu vin roșu și ciocolată. Dar organismul somatizează senti­mentele negative. Pielea și țesutul conjunctiv își pierd elasticitatea, apar oboseala cronică, trezirea anevoioasă dimineața și dificultățile de concentrare, proasta dispoziție și lipsa de chef. Metabolismul devine lent și, cu toată diareea, oamenii iau în greutate în loc să slăbească. Simt dureri în tot corpul, mai ales în articulații, iar dacă au ghinion, primesc diagnosticul greșit de reuma­tism și sunt tratați ca atare. Deseori intervin diverse intoleranțe alimentare, care nu pot fi ținute sub control decât cu diete complicate.
Acești suferinzi trebuie să se gândească, în cele din urmă, și la persoana și nevoile lor. Să-și asigure trei mese calde, luate la ore fixe, pentru a-și încălzi și reface abdomenul devastat. Să-și impună dreptul la libertate de mișcare și respect. La un timp rezer­vat doar pentru sine. Și, dincolo de toate acestea, se pot ajuta și cu câteva leacuri tradiționale chine­zești.

Căldură cu piper
Ingrediente: 1 lingură cu piper negru, proas­păt măcinat sau zdrobit în mojar.
* Pregătiți o buiotă cu apă caldă. Întindeți-vă pe pat, presă­rați-vă piperul pe ombilic, aco­periți-l cu un șervet umed și puneți deasupra buiota. Așteptați să acțio­neze 10 minute, după care înde­părtați pi­perul, clătindu-vă cu apă.

Ceai de ridichi și mentă
Ingrediente: 100 g frunze de ridichi, tăiate mărunt, 30 g mentă uscată.
* Opăriți ingredientele cu 2 căni cu apă clocotită, puneți-le pe foc și dați-le într-un clocot. Stre­curați ceaiul, păstrați-l într-un termos și consumați-l porționat, pe parcursul zilei. Dacă simțiți ne­voia, repetați procedura.
* În acest caz, diareea este o reacție de curățare a organismului și de aceea n-ar trebui stopată. Renunțați temporar la ali­mentele de origine animală și beți multă apă caldă.
* Efecte: contribuie la detoxifiere, atunci când aveți o diaree cu scaune puternic mirositoare, de exemplu după ce ați mâncat alimente alterate sau ați luat de undeva o viroză gastrointes­ti­nală.

Fiertură cu păducel și ghimbir
Ingrediente: 15 g semințe de muș­tar, 20 g fructe de păducel, 3 rondele de ghimbir proaspăt, curățat de coajă, 1 lingură cu zahăr brun.
* Fierbeți toate ingredien­tele într-un litru de apă, 30 de minute, la foc mic.
* Decoctul se strecoară, se ține într-un termos și se bea cald, până la sfârșitul zilei.
* Variantă: puneți în ceaiul strecurat 1/2 cană cu orez alb tailandez și fierbeți-l, până faceți din el un terci subțire. Astfel, substanțele active vor fi mai puțin agresive și vor rămâne mai mult timp în intestin.
* Încălziți dimineața, la prânz și seara câte o treime din terciul de orez și mâncați-l fierbinte, înaintea meselor respective.
* Continuați procedura pe durata a 5 zile.
* Efecte: combate asimilarea deficitară a ali­mentelor ingerate, scaunul gras, diareea provocată de stres și epuizare, stările generale de oboseală.