Un gând la 100 de ani

Ciprian Rus
Suntem obișnuiți să ne raportăm la istorie mai cu seamă când e vorba despre greșelile din care (a devenit de mult clișeu) nu învățăm mai nimic.

Iar când privim spre marile fapte din tre­cut și spre marile per­so­na­je care ne însuflețesc is­toria, cădem, inevitabil, într-o nostalgie dezar­man­tă. Citind despre Ma­rea Unire, am dat zilele tre­cu­te peste o fotografie emblematică a ace­lor vremuri. 15 bărbați eleganți, așe­­­zați pe două rânduri, pozau pentru is­torie: prima fotografie de grup a Con­siliului Dirigent al Transilvaniei, Banatului și teritoriilor românești din Ungaria, așa cum s-a numit, de fapt, pri­mul guvern românesc care a con­dus zona intracarpatică până la unirea de facto, consfințită de tratatele inter­na­ționale la 1920. Condus de Iuliu Ma­niu, marele artizan al Unirii, gu­vernul ar­delean are nume unul și unul: Dr. Alexandru Vaida-Voevod, Dr. Ște­fan C. Pop, Vasile Goldiș, Dr. Aurel Vlad, Dr. Morariu, Iosif Jumanca, Dr. Ro­mul Boilă, Dr. Ioan Suciu, Dr. Vic­tor Bon­tescu, Ștefan Haliță, Dr. Laurențiu Oa­nea, Dr. Aurel Lazăr, Dr. Emil Hațegan și Ion Flueraș. Orice comparație cu cla­sa politică de azi - nu mai vorbim des­pre componența guvernelor din ultimii 2 ani - e absolut dureroasă. Du­pă cum dureroasă e, pentru tot mai mulți dintre tinerii dinamici ai Ro­mâ­niei de azi, direcția tot mai confuză în care a luat-o țara, sub conducerea lui Liviu Dragnea și a oamenilor săi din coaliția aflată la guvernare. Dezastru! Nouă români pleacă din țară în fiecare oră, îngroșând rândurile milioanelor care vor sărbători centenarul Marii Uniri departe de bătrânii lor părinți, rămași singuri prin satele și cartierele sărace ale țării, departe de copiii pe care-i văd doar seara, pe Internet. În vreme ce Serbia își face cadou de Cen­tenar o autostradă de peste 500 de kilo­metri, care o va străbate de la un capăt la altul, iar Finlanda își face cadou o bibliotecă uriașă, de 100 de milioane de euro, România așteaptă aniversarea sutei de ani de la alipirea Transilvaniei fără nici un proiect de anvergură care să strângă în jurul său, cum s-ar cuveni de Unire, pe toată lumea. Forța civică din ultimii ani, care a pus România pe prima pagină a presei internaționale, pare să fi fost înghițită, și ea, de derizo­riul din jur.
Iminența depresiei pare mai mare ca oricând în aceste zile, care ne pun față în față cu entuziasmul și energia de acum 100 de ani. Tocmai de aceea sunt mai actuale ca oricând vorbele pe care unul dintre oamenii din eșalonul al doilea al Consiliului Dirigent din Transilvania, marele profesor Onisifor Ghibu, ni le-a lăsat ca testament peste timp. "Dacă la un moment dat veți întâlni în calea voastră piedici, fie din partea străinilor, fie din partea fiilor rătăciți și orbiți de răutate din sânul vostru chiar, aduceți-vă aminte că îna­intașii voștri, care au trăit, au luptat și au murit sub stăpâniri străine, au în­tâlnit în calea lor obstacole și mai mari și că ei totuși nu s-au speriat de ele, ci crezând puternic în dreptatea ca­u­zei lor, și-au împlinit datoria cu o per­sistență și mai mare, până la de­plina biruință!". Atât de invocată zi­lele acestea, istoria nu trebuie să fie doar despre greșeli și nici doar despre com­parații. Istoria trebuie să fie și des­pre puterea de a merge mai departe, în ciuda barierelor de orice fel. Asta e, de fapt, lecția cea mai frumoasă pe care generația celor 15 bărbați eleganți din Consiliul Diligent ne-a oferit-o acum 100 și ceva de ani, când Marea Unire nu părea decât un vis îndepărtat...