Ce facem cu un stomac supărat?

Iulia Vlad
Sfârșitul anului aduce, pe lângă clipe fru­moase, și destule necazuri.

De piatră să fii, și nu poți rezista meselor de Crăciun și de Anul Nou, gata să se scufunde, precum Tita­nicul, de mulțimea bunătăților întinse pe ele. Plus băuturile! Cel mai afectat este, firește, sto­macul, care se supără și reacționează adesea vio­lent, antre­nând întregul sistem digestiv. Greață, vomă, diaree, constipație, balonare, dureri, gust amar, migrenă, amețeli - sunt doar câteva dintre urmările exageră­rilor culinare cărora le cădem victime. Din fericire, ele nu sunt întotdeauna motive de îngri­jorare și pot fi tratate ușor cu remedii naturale.

Beți apă suficientă

Pentru cei cu probleme digestive, este impor­tant să rămână hidratați. Deshidratarea poate crește probabilitatea unei digestii defectuoase. Organis­mul are nevoie de apă pentru a digera și absorbi substanțele nutritive din alimente și băuturi. De asemenea, vărsăturile și diareea pot duce la deshi­dratare foarte repede, astfel încât persoanele care suferă de aceste simptome tre­buie să înlocuiască apa pierdută.
În general, medicii recomandă:
* femeile ar trebui să bea aproximativ 2,7 litri de apă pe zi
* bărbații ar trebui să bea aproximativ 3,7 litri de apă pe zi
Aproximativ 20% din aceste cantități vor veni din mâncare, restul vin din băuturi: apă pla­tă sau minerală, ceaiuri din plante, cafea, sucuri. Pentru majoritatea oamenilor, o cifră ideală este de 8 pahare de apă pe zi. Copiii mici au nevoie de ceva mai puțină apă decât adulții.

Evitați poziția orizontală

Când corpul este poziționat orizontal, acidul din stomac este mai probabil să se miște în sus, ceea ce poate intensifica arsurile la stomac.
Persoanele cu arsuri la stomac ar trebui să evite să stea întinse în pat sau să meargă la cul­care după câteva ore, până trece criza. Cine vrea totuși să se întindă ar trebui să-și ridice capul, gâtul și pieptul cu perne, în mod ideal la un unghi de 30 de grade.

Aplicați căldură

Căldura relaxează mușchii tensionați și faci­litează digestia, așa că o baie caldă poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei indigestii. Ar pu­tea fi de asemenea de folos să se aplice o pun­gă cu apă caldă (se găsește în magazinele cu elec­tro­casnice) sau o sticlă cu apă caldă, în zona dure­roasă, la nivelul stomacului sau al abdome­nului, timp de 20 de minute sau până se răcește.

Dietă specială

Medicii recomandă o dietă specială persoa­nelor cu diaree. Ea este compusă din banane (bine coap­te), orez fiert, simplu, pâine prăjită, sos de mere (mere tăiate bucăți și fierte în foarte puțină apă, date prin blender și amestecate în apa în care au fiert). Aceste alimente pot scă­dea nu­mărul de scaune, ajută la refacerea mucoaselor in­testinale și stomacale iritate.

Opriți fumatul și consumul de alcool

Fumatul poate irita gâtul, crescând pro­ba­bilitatea unui stomac deranjat. În cazul în care persoana a vărsat, fumatul poate agre­sa ulterior țesutul deja iritat de acizii gas­trici. De asemenea, fiind toxic, alcoolul este greu de digerat și poate provoca leziuni ale ficatului și mu­coasei stomacale. Persoa­nele cu afec­țiuni digestive trebuie să evite să fu­meze și să bea alcool până se simt mai bine.

Prietenii digestiei

Pe prietenii digestiei îi găsiți pe rafturile ma­gazinelor naturiste, pla­farurilor, supermarketuri­lor și vă ajută să reglementați micile probleme în cel mai eficient, natural și sănătos mod.

Mușețelul
Uleiurile volatile conținute de mușețel rela­xea­ză, dezinfectează și dezinflamează. Este un reme­diu apreciat încă din antichitate pentru diverse pro­bleme de digestie, cum ar fi spasme și colici intestinale, diaree, gastrită, enterocolită. Mușețelul poate calma și a­me­liora greața, durerea și dis­con­fortul abdominal. De ase­menea, este protector și rege­nerant al ficatului.
Utilizare: Mușețelul sub formă de infuzie este cea mai eficientă opțiune pentru a calma rapid o tulburare digestivă. Adăugați o lingură cu flori de mușețel la o cană cu apă clocotită. Lăsați la infuzat 5 minute, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi.
Mușețelul este binefăcător și sub formă de tinc­tură sau ulei.

Menta
Menta este un redutabil anti­in­flamator, dezin­fectant hepatic, biliar și intestinal, și are darul de a potoli vărsă­turile, greața, balonarea, dia­reea.
Utilizare: o lingură cu frun­ze de mentă proas­pătă sau uscată se opărește cu o cană cu apă cloco­tită. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Beți 3 căni pe zi. Menta este eficientă și sub for­mă de ulei esențial sau tinctură.

Ghimbirul
Proprietățile sale ajută la reducerea balonării și a simptomelor de greață, vărsături, dia­ree.
Utilizare: Adău­gați o lingură cu ghim­­bir ras, într-o cană cu apă pusă pe foc. Lăsați să fiarbă 3 mi­nute, apoi să stea 5 mi­nute. Stre­curați și adău­gați o lin­guriță cu miere. Beți ceaiul înainte să se ră­cească. Se bea câte o cană înainte de mese.
Mestecați câteva bu­cățele de ghimbir proas­păt, între mese, sau luați de trei ori pe zi câte o jumă­tate de linguriță cu pulbere de ghimbir uscat. Ghimbirul este dis­po­ni­bil și sub formă de tinctură sau extract.

Coriandrul
Este un remediu pentru tul­burări digestive, folosit și apre­ciat pe scară largă în țările arabe, din vechime și până azi. Efectele antispastice și car­minative, de stimulare a secrețiilor gastro-intes­tinale, ale semințelor de coriandru ajută la vinde­carea unui sto­mac deran­jat și facilitează di­gestia, combat ba­lonarea și chiar durerile ab­do­minale.
Utilizare: Adăugați o lin­gu­riță cu semințe de corian­dru măcinate într-o cană cu apă care fier­be, stingeți focul și lăsați la infuzat 5 minute. Stre­curați și adăugați miere. Se beau 2-3 căni pe zi, după mesele principale.
Coriandrul se folosește cu succes și sub for­mă de tinctură sau ulei esențial.

Cuișoarele
Conțin substanțe care pot ajuta la reducerea balonării și la creșterea secrețiilor gastrice. Cui­șoarele pot combate greața, vărsăturile, diareea, indigestia, arsurile la stomac.
Utilizare: consumați două-trei cuișoare măci­nate, ames­te­cate cu o linguriță cu miere, sea­ra, înainte de culcare.
O altă rețetă eficientă este infuzia preparată din una-două cuișoare pisate, peste care se toar­nă o cană cu apă clocotită; se lasă acoperit 5 minute, se stre­coară și se bea câte o cană, înainte sau după mese, de 2 ori pe zi.

Orezul
Poate ușura durerea și crampele și poate cal­ma și reface mucoasele di­ges­tive. De asemenea, este de ajutor prin efectul său de normalizare a scau­nului și prin puterea sa de a absorbi toxinele.
Utilizare: În caz de văr­să­turi sau dureri de sto­mac, mâncați, încet, o jumătate de cană cu orez simplu, bine fiert, fără adaos de grăsimi sau con­dimente, doar cu un praf de sare. Cel mai bine este să așteptați până la cel puțin câteva ore după ulti­mul episod de vărsături. Continuați să consumați de două ori pe zi câte o cană cu orez fiert, până la dispariția simptomelor.