"Investiții" externe, de Centenar

Ciprian Rus
O știre cât se poate de serioasă a blo­cat, acum câteva zile, sporovăiala atât de frivolă din emisiunile noastre de sport.

Viktor Orban și guvernul de la Budapesta și-au băgat coada în fot­ba­lul românesc. Sepsi Sfân­tu Gheorghe promovase, pes­te noapte, în Liga 1, în vre­me ce o altă echipă din zo­nă, Csikszereda, din Liga a III-a, și-a dezvoltat, tot pes­te noapte, o bază sportivă care rivali­zea­ză cu a multora dintre cluburile noas­tre-ve­detă. Unde mai pui că tocmai a eli­mi­nat-o din Cupa României pe Dinamo Bucu­rești!
Fost fotbalist în tinerețe și mare ama­tor de fotbal în zilele noastre, Orban a pus la punct un sistem de finanțare a fotba­lu­lui maghiar cum nici nu visează Federația sau cluburile de fotbal din România. A împânzit Ungaria de academii de fotbal pe modelul - singular și nesprijinit de ni­meni la noi - al Academiei "Gică Hagi". Dacă ne vom mira peste ani că Ungaria va reveni în glorie în fotbalul internațional, ne vom mira degeaba, pentru că totul se întâmplă acum, sub ochii noștri!
Întrebat de jurnaliștii români dacă sunt adevărate zvonurile că finanțează cluburi de fotbal din țara noastră, Guvernul ma­ghiar a răspuns prompt și sigur pe el că "da". A invocat o lege din 2016, aprobată de Budapesta, și a pus pe masă și cifrele: pes­te 3 milioane de euro, pentru fiecare din cele două cluburi din România, bani pen­­tru investiții în dezvoltare și infra­struc­­­tură. Inutil de spus că sumele sunt co­losale, chiar și pentru echipele de top din Liga 1. În ritmul ăsta, dacă Orban își pune în cap, nu e decât o chestiune de timp ca unul dintre aceste cluburi, care își des­chid meciurile intonând imnul se­cuiesc și fluturând steagurile secuiești și maghiare, să câștige Liga 1 sau - ce iro­nie! - Cupa României... Ajutorul dat de sta­­tul maghiar e doar o parte din finan­ța­rea de care se bucu­ră cele două echipe din secuime. Pen­­tru că sponsorii lui Sepsi, de exemplu, reprezintă și ei afaceri cu capital maghiar: MOL, OTP, Gyermelyi sau Dioszegi.
Iar ce se întâmplă acum în fotbal e doar vârful aisbergului intervențio­nis­mu­lui maghiar în Transilvania. Tot presa de in­vestigație a descoperit implicarea unor înalți oficiali de la Budapesta în pro­mo­varea unei mărci locale de bere de la Ciuc. Și în cultură, și în alte domenii, e la fel. În vreme ce UDMR face, perfid, jocurile PSD-ului și adoarme vigilența (?!) Bucu­reștiului, Budapesta pompează masiv bani în Transilvania, în anul Centenarului Ma­rii Uniri.
Despre previzibilele urmări ale acestei politici vom avea timp să vorbim. Până atunci, că tot suntem în Anul Marii Uniri, în timp ce ne contrariem de acțiunile lui Orban, n-ar strica să ne gândim și invers: care e influența și prezența economică a Ro­­­mâniei în Republica Moldova? Ce mari firme, ce mari bănci românești sunt acolo? Avem un proiect cu Moldova așa cum Orban are cu Transilvania? Ne dor "loviturile" date de Orban în Ardeal, dar parcă și mai rău ne doare indolența celor care au ajuns să ne conducă la Centenar. Pentru asta au luptat, pentru asta au suferit în închisori Maniu și generația sa?