Cântec de Mare Unire - IOAN BOCȘA aduce cu el sărbătoarea

Dana Ene
Zăpezile nu s-au așternut încă peste tot și nici Moș Nicolae nu a ajuns pe la casele copiilor cu­minți, dar colindătorii cei harnici au și pornit la drum, să ducă vestea nașterii lui Hristos. Au drum lung de străbătut și multe case de urat. Printre primii colindători de anul acesta se nu­mără și cei din Ansamblul de Muzică Tra­di­țio­nală "Icoane", condus de marele solist de muzică populară Ioan Bocșa.

"Cântec de Mare Unire"

Ioan Bocșa s-a născut la Oarda de Jos, în județul Alba, și va împlini pe 13 decembrie, 71 de ani. O vârstă pe care o întâmpină "drept și frumos ca un brad", căci este plin de energie în ce face, ajuns la de­plină maturitate artistică, plin de entuziasm, ală­turi de elevii lui din Ansamblul de Muzică Tra­di­țională Românească "Icoane", cât și în proiectele personale.
Admiratorii clujeni ai maestrului Bocșa îl vor putea asculta joi, 29 no­iem­brie, de la ora 18, la Cinema "Flo­rin Piersic", unde sus­ține o conferință extraordinară, ală­turi de academicia­nul Ioan Aurel Pop - Pre­șe­din­tele Aca­demiei Române. În premieră na­țio­nală va fi prezentată și proiecția Poe­mu­lui cinematografic: "Su­flet Ro­mâ­nesc, atunci și acum. Des­pre muzica po­e­ziei și poezia muzicii", realizat chiar de el. Este un eveniment caritabil, dedicat elevilor basarabeni, aflați în număr mare în ca­pitala Ar­dea­lului, Cluj Na­poca. (Biletele vor putea fi procurate de la casa de bilete a Cine­matogra­fu­lui "Florin Piersic".)
Pe 1 decembrie, de Ziua Națio­nală, Ioan Bocșa va urca pe Scena din Piața Cetății din Alba Iulia, unde va interpreta cân­tece patriotice, în cadrul concertului "Cântec de Mare Unire", alături de alte nume mari ale folclo­rului ro­mânesc, precum: Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriș, Sava Negrean Brudașcu, Floarea Ca­lotă, Alexandru Pugna și Traian Jurchela, acompa­niat și de Ansamblul Fol­cloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. Va cânta și Corul bărbătesc din Finteușul Mare (cor cu mare tradiție, de-o vârstă cu Marea Unire, căci a luat ființă în 1918; primul con­cert l-au avut chiar pe 1 de­cembrie, în Șom­cuta Mare, unde erau strânși românii, aștep­tând cu înfrigurare un semn de la Alba Iulia. Când s-a primit vestea con­sfin­țirii Marii Uniri, din piepturile tuturora a răsunat cu în­frigurare "Pe-al nostru steag e scris unire!").
Chiar în Ajun de Moș Nicolae, Ioan Boc­șa va cânta pe scena Ateneului Român din București, alături de elevii lui din An­samblul de Muzică Tradițională Româ­nească "Icoa­ne", minunate colinde culese chiar de el, din inima Ardealului.

Concert de iarnă

Ansamblul de Muzică Tradițională Românească "Icoane" este format din studenți și absolvenți ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și este pregătit de prof. dr. univ. Ioan Bocșa și de lect. dr. univ. Alina Stan. A fost înființat în anul 1995, de către Ioan Bocșa, din dorința de a reînvia și promova valorile spirituale tradiționale româ­nești. Maestrul le-a insuflat elevilor lui aceeași pa­siune pentru neprețuita noastră moștenire folclo­rică, pe care o poartă și el în suflet și pe care o promo­vează de ani buni, pe marile scene ale lumii. Merită spus că Ioan Bocșa a bătut cu pi­ciorul o mulțime de sate ardelene pentru a cu­lege cântece vechi, comori populare, sal­vând peste 3.500 de melodii din județele Alba, Hunedoara și Sălaj.
?n Ansamblu își fac ucenicia no­ile ge­ne­rații de in­terpreți populari ar­de­leni - ti­neri pa­sio­nați de fol­clor. Re­pertoriul abor­dat aco­peră tot ciclul vieții, cu­prinzând cân­­tece rituale ce în­soțesc cele mai im­portante praguri: nașterea, cătănia, căsătoria, mun­ca și moartea. Ponderea cea mai mare în colecția lor de cântece o ocupă însă colinda, cel mai impor­tant gen muzical din cadrul Sărbătorilor de Crăciun. Grupul a debu­tat discografic în 1998, chiar cu un album de colin­de - "Colinde transilvane I", urmat în anii 2000, 2004 și 2011 de alte CD-uri cu Co­linde de pe aceleași meleaguri. Pe lângă aces­tea, au mai scos și 4 discuri ce sur­prind viața satului de acum peste 100 de ani, cel mai re­cent dintre acestea fiind - "Mu­zică tradițională din Munții Apu­seni" (2014).
"Colinda tradițională ro­mâ­neas­că reprezintă un adevărat uni­­­vers, de o frumusețe tulbură­toa­re, cu origini precreștine. Ini­țial, ea avea funcție rituală, de urare înaltă, întru rodire și fer­ti­litate, omul sperând că în această perioadă de tran­ziție, cum este în­ceputul de an, poate influența în bine, prin anumite practici, ciclul naturii și prin­cipalele evenimente ce vor urma. Personal, mi-am dedicat câțiva zeci de ani cercetării colindei: am cu­les din teren peste 2.000 de colinde; am coor­do­nat edi­ta­rea a două volume de Colinde Românești, cu­prinzând aproxi­mativ 1.500 de colinde, pentru care am primit Pre­miul Academiei Române; am editat împreună cu cer­cetătoarea Ileana Szenik do­uă volume cu carac­ter antologic, Colinda în Tran­sil­­vania - catalog tipologic muzical (ediție biling­vă, română - engle­ză), în care sunt ca­ta­lo­ga­te pes­te 7.500 de colinde; am editat volu­mele Mu­zică vocală tradițională din Să­laj și Muzică vocală tradițională din Mun­ții Apuseni, care, la rândul lor, cuprind aproa­pe 1.000 de co­lin­de. Toate acestea le consi­derăm ac­țiuni de restituire către cei de la ca­re am cu­les colindele și către publicul larg", declara Ioan Bocșa.
?mpreună cu talentații lui elevi, maes­trul ar­delean îi va purta pe spectatorii din Capi­ta­lă la ieslea din Vifleem, dar și prin nămeții amin­tirilor, pe la case luminate, pregătite du­pă ve­chile orânduieli, în aș­teptarea colin­dă­torilor.
(Biletele pentru concert sunt dispo­nibile online, pe entertix.ro, la Cărturești, sau la casa Biletfan, de la stația de metrou Unirii 1, și au prețuri cuprinse între 50 și 70 lei.)