Reparații de iarnă

Iulia Vlad
Expuse vântului, frigului, ume­zelii sau uscăciunii excesive, corpul și tenul au mult de suferit. Iată câteva rețete din ingrediente naturale, menite să ne redea frumusețea.

Buze crăpate

Ulei de jojoba
Masați câteva picături de ulei de jojoba pe buze. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți.
Efect: uleiul de jojoba are un pu­ternic efect reparator. Pe termen lung, este bun pentru a păstra buzele fără urme de "veștejeală".

Unt
Luați puțin unt proaspăt și ma­sați-l pe buze. Lăsați să acționeze 15-20 de minute, apoi ștergeți cu un tam­pon de vată înmuiat în apă caldă. Re­petați procedeul în fiecare zi.
Efect: untul are un conținut ridicat de grăsime. Ea este bine absorbită de piele, ceea ce duce la o hidratare na­turală a buzelor. Ideal, pentru buze uscate sau îmbătrânite.

Ten și corp cu piele uscată, solzoasă, palidă

Cremă cu unt de cacao, ulei de cătină și de migdale
Ingrediente: o lingură ceară de al­bine, o lingură unt de cacao, 10 pi­cături de ulei de cătină, o lingură cu ulei de migdale.
Mod de preparare: se to­peș­te cea­ra pe bain marie, se adau­gă untul de cacao, se a­mestecă până la omo­ge­ni­za­re, se ia de pe foc, apoi se adaugă uleiurile. Se apli­că cre­ma pe corp sau pe față, prin masaj ușor, spă­late, sea­ra, la culcare.
Efect: untul de cacao și uleiul de migdale hrănesc și hidratează în pro­funzime pielea, iar uleiul de cătină este puternic vitaminizant și rege­ne­rant. Epiderma devine elastică, su­plă, catifelată, cu o culoare sănătoa­să.

Ulei de cocos
Masați câteva picături de ulei de cocos pe corp, în zonele afectate de uscăciune. Este solid, dar în contact cu pielea se topește. Repetați de mai multe ori pe zi.
Efect: uleiul de cocos este una din­tre cele mai bune "creme" natura­le pentru pielea noastră, pe care o fe­rește de uscăciune și îi păstrează as­pec­tul tânăr.

Mâini uscate

Mască pentru mâini, cu ulei de măsline și ulei de migdale

Ingrediente: ulei de măsline și ulei de migdale, în părți egale.
Amestecați uleiul de măsline cu uleiul de migdale. Cu preparatul re­zul­tat ma­sați-vă mâinile și unghiile câteva minute, lăsați să ac­ționeze 30 de minute, apoi clătiți-vă cu apă cal­dă. Se aplică o dată pe zi, mai multe zile consecutiv, până ce pielea își re­vine.
Efect: lasă pielea catifelată și moa­le.

Nas, urechi, care se înroșesc (excesiv) la frig

Mască cu bobițe de vâsc

Ingrediente: bobițe proaspete de vâsc.
Zdrobiți bobițele de vâsc într-o ceș­cuță și amestecați-le, până se trans­­formă în­tr-un fel de "terci". Apli­ca­ți-le în strat subțire pe nas sau pe lobul urechilor. Se lasă să acționeze cel puțin 2 ore.
Efect: aplicat o dată pe zi, câteva zile, vâscul duce la vindecarea înro­șirii excesive sau a învinețirii pielii la frig.