RODICA CULCER despre... Președintele iese la atac

Redactia
- Remanierea unor miniștri ai Cabinetului Dăn­cilă este blocată de președintele Iohannis. Ce rost are aceas­tă opoziție a șefului statului și ce consecințe antici­pa­bile?

- În perspectiva anului electoral 2019, președintele Iohannis trebuie să recupereze capitalul de imagine pier­­dut, prin numirea fără nici o obiecție, a Vioricăi Dăn­­cilă, în fruntea guvernului, și să demonstreze că îi poate pune bețe în roate lui Liviu Dragnea. Astfel, Klaus Iohannis a reușit să blocheze un dezastru la ministerul dezvoltării, unde Dragnea dorea să-l numească pe Ilan Laufer, același pe care nu demult tot el îl ejectase de la ministerul pentru IMM-uri și al cărui profil public îl recomandă mai degrabă pentru emisiuni mondene decât pentru funcția de vicepremier. Totodată, șeful statului i-a redus lui Liviu Dragnea posibilitatea de a folosi ne­stingherit guvernul pentru a-și ține sub control partidul, așa cum a făcut până acum, abuzând de schimbări de gu­vern și de remanieri. În plus, i-a încurcat serios soco­telile, punându-l în situația de a o propune pe doamna Vasilescu, potențială concu­rentă la conducerea PSD, la dezvoltare regională, adică în fruntea resurselor gene­ra­toare de putere politică, deși el o trimisese la trans­por­turi, minister ce urma să piardă un miliard, la recti­fi­carea bugetară, și care nu reușește să rea­lizeze pro­iec­tele de infrastructură pe care toată popu­lația le așteaptă. Liviu Dragnea nu poate decât să spere că domnul Iohannis o va respinge și îi va rezolva o pro­blemă ma­joră, ceea ce nu este imposibil, pentru că pre­ședintele a fost foarte abil. Astfel, din punct de vedere ju­ridic, el o poate foarte bine refuza pe Olguța Vasilesc la dezvoltare regională, pentru că ar fi prima propunere la acest mi­nis­ter. Propunerea anterioară, pentru ministerul trans­por­turilor, nu a fost luată în considerare, deoarece pre­­ședintele a refuzat să-l revoce pe ministrul Șova. În con­cluzie, jucându-și cărțile inteligent, Klaus Iohannis îi poa­te știrbi lui Liviu Dragnea aura de invincibilitate și își poate reface propria imagine ca reper al electo­ra­tului, sătul și îngrozit de PSD. Cu o singură condiție, vi­tală: aceea de a continua să joace politic inteligent și cu curaj pe tot parcursul anului 2019.

- Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, se vede obligată de Curtea de Apel București să des­fiin­țeze cele 22 de companii cărora dorea să le încre­din­țeze toa­te lucrările edilitare și o seamă de servicii. Con­­se­­cin­țe­le sociale, economice și politice ale unei ase­me­nea de­ci­zii vor fi însă importante. De ce s-a ajuns în acest im­pas?

- Răspunsul este foarte simplu: pentru că doamna Fi­rea și majoritatea PSD-ALDE au înființat cele 22 de com­panii cu votul majorității simple și nu al unei ma­jo­rități de două treimi din membrii CGMB, cum cerea le­gea. USR a atacat hotărârile CGMB în instanță, ime­diat după adoptarea lor, în 2017, deci doamna Firea știa foarte bine la ce riscuri îi expune pe bucureșteni. În loc să aștep­te însă verdictul justiției, Primarul General și ma­joritatea PSD-ALDE au mers înainte, au alocat mili­arde de lei aces­tor companii, care au angajat în jur de 8.000 de oa­meni. Cheltuielile salariale au atins suma uria­șă de 70 de milioane de euro. În paralel, CGMB a de­cis desființarea a patru administrații ale Primăriei, in­clusiv administrația străzilor, și a delegat către compa­niile nou create servi­ciile esențiale - asfaltarea străzilor, semafoare, marcaje ru­­­tiere, managementul traficului, ad­ministrarea parcă­ri­lor, iluminatul public și adminis­tra­rea cimitirelor. Pe par­­cursul anului, opoziția a sem­nalat faptul că numirile la con­ducerea acestor companii au fost făcute pe criterii exclusiv clientelare și nici­decum profesionale. Lipsa de trans­parență a caracterizat atât criteriile de selecție cât și chel­tuirea banilor, despre care nu se știe aproape nimic. Toto­dată, nu știm nici astăzi, de ce era în interesul cetă­țenilor să se înființeze aceste companii, fără nici o ga­ran­ție de calitate și efi­ciență financiară, și nu se puteau, în schimb, organiza licitații corecte. Mai grav este că nici acum doamna Firea și majoritatea PSD-ALDE nu își pro­pun să respecte legea și să găsească soluții realiste, ci pre­feră să pună orașul pe butuci, pentru că, în momentul în care companiile Primăriei vor fi lichidate, cum cere legea și cum cer deja în instanță USR și PNL, practic nu va mai avea cine să presteze serviciile. Dacă mai exista vreun dubiu că PSD și ALDE acționează strict în interesul pro­priei clientele și nu în interesul cetățenilor, în curând și acesta va fi spulberat. Pe bună dreptate.