Chinul cel de toate zilele și toate nopțile - COXARTROZA

Elena Josan
Tratamentul coxartrozei trebuie pornit de la refacerea articulației șoldului, atât pe cale internă, cât și externă. Unguentele care produc senzație de încălzire fac starea pa­cientului mult mai ușoară, deoarece potolesc spas­mele, dar tratamentul complet presupune și admi­nistrarea de remedii interne, unele dintre ele moș­tenite de pe vremea bunicii.

Tratamente interne

Ceai din patru plante
Tăiați cu foarfeca și amestecați câte 25 g frun­ze de urzică, scoarță de salcie, frun­ze de mestea­căn și iarbă de trei-frați-pătați. Opăriți a­mes­tecul cu 750 ml de apă clocotită și țineți-l în termos timp de 10-15 minute. După răcire se stre­coară și se bea câte o jumătate de pahar (125 ml), de 4 ori pe zi, între mese.

Marmeladă de măceșe
Cumpărați măceșe curățate și sfărâmați-le în bucăți mici. Puneți pe foc un litru de apă împreună cu 150-200 g de măceșe. Se lasă să fiarbă o oră și 30 de minute, după primul clocot, pe un foc foarte mic, vasul fiind acoperit cu capac. * Luați un pa­har cu fiertură, puțin răcită, 150 g de gelatină și puneți-le în mixer, la viteză mică. Adăugați 2,5 g de vitamina C pisată și a­mes­tecați încă o dată. Turnați preparatul într-un vas și adăugați decoctul de măceșe rămas, peste amestecul cu gelatină. Soluția se pune în frigider. Se obține o marmeladă din măceșe, care se taie în bucăți de 10-15 g și se consumă ca desert după masă. (Măceșele rămase puteți să le mai fierbeți încă de 2-3 ori, până se colorează lichidul în roșu, și să-l beți în loc de apă sau să-l adăugați în sucuri de fructe.)

Țelină și usturoi
Mixați în robotul de bucătărie 250 g rădăcină de țelină, 120 g usturoi și 3 lămâi cură­țate de coa­jă. Puneți mixtura într-un borcan de 3 kg și turnați deasupra apă clocotită. Acoperiți gura bor­canului și lăsați-l peste noapte în­velit în plapumă. Prepa­ratul se consumă dimineața, pe nemâncate, câte o jumătate de cană. O cură du­rează 3 luni, timp în care se consumă 3 borcane cu lichid.

Gelatină din oase de vită
Un kg de oase lungi, de la picioare de vită, se taie bucăți mici, se fierb timp de 3-4 ore, în 2 litri de apă, cu 3-4 bucăți de ceapă spălată, dar necu­rățată. Puteți adăuga puțină sare și condi­mentele preferate. Supa se bea caldă, câte 200 ml, cu 30 minute înainte de masă.

Tinctură de liliac
Se culege jumătate de pahar cu flori de li­liac, se amestecă cu 100 ml de țuică de calitate, și se pun într-o sticlă de culoare închisă (sau se învelește în pânză nea­gră). Se lasă la macerat 7-10 zile. Se bea câte o lingură cu preparat, de 2 ori pe zi, timp de două săptămâni. Se diluează în ceai.


Tratamente externe

Inflamație în zona articulației
Se pisează cretă albă, naturală. Pulberea fină se amestecă cu 300 ml de lapte bătut, ca să obțineți o pastă mai groa­să decât smântâna. Se întinde pe o bu­cată de țesătură de bumbac decupată după mărimea articulației, se aplică pe locul du­reros, se acoperă cu celofan și se pansează cu fașă elastică. Se lasă pe corp timp de 4-5 ore.

Pierderea mobilității articulației
Se fierb 15 minute, în 500 ml de ulei, câte 3 linguri cu pulbere obținută din flori de hamei și de sunătoare. Se adaugă o lingură cu muștar și una cu mie­re zaharisită și se ține pe foc mic, ames­tecând încontinuu, pâ­nă se îngroașă. Dacă pre­pa­ratul este subțire, puteți să mai adău­gați, în ploaie, 2-3 linguri cu făină. După răcire se păstrează în borcan, la rece. Înainte de aplicarea compresei, locul afectat se unge cu iod. Procedura durează cel puțin o oră.

Dureri care coboară de la șold până la genunchi, apoi mai jos, la călcâi
Pe toată lungimea nervului bolnav se freacă pielea cu suc proaspăt stors de hrean sau de ridi­che neagră, apoi se aplică săculeți calzi din tifon, umpluți cu semințe de in sau cu frunze de pelin, care se țin 15 minute în apă fierbinte, în prealabil.
Sucul de hrean se stoarce greu, de aceea se procedează astfel: se rade rădăcina pe răză­toa­rea cu orificii mici, se pune terciul pe treisfer­turi în borcan, se umple cu apă călduță și se lasă la macerat peste noapte, închis ermetic. Dimineața se strecoară, se stoarce bine prin pânză topită sau printr-un ciorap de nailon.

Amestec de iod și suc de lămâie
Se unge coloana vertebrală, de la omoplați până la coccis, cu un amestec din părți egale de iod și suc de lămâie (pe o lățime de 4-5 cm). Se­pa­rat, articulația bolnavă se unge cu osânză de porc, frecată cu sare sau cu un amestec din iod, gli­cerină și miere de albine. Se acoperă cu celo­fan, și peste el, se leagă cu un fular de lână. Pan­samentul se ține toată noaptea. Durata procedurii este de două săptămâni, cu pauză de o lună.

Rețete cu argilă

Eu recomand pentru obținerea unor rezultate mai bune să amestecați argila cu infuzii din plante. Vă propun două combinații.
1. Într-un litru de apă se pun câte 2 linguri cu flori de mușețel, mentă, arnică, frunze de podbal. Apa cu plante se pune pe foc, se aduce până la fierbere și se infuzează o oră învelită în plapumă.
2. O altă combinație de plante este următoarea: ace de pin sau de brad, rădăcină de tătăneasă to­cată mărunt, rozmarin. Se prepară la fel, folosind can­tități egale.
Argila se amestecă cu infuzia caldă, se unge un strat de 3-4 mm pe o bucată de mușama și se aplică pe articulația afectată. Deasupra se leagă cu un pro­sop flaușat. Se scoate peste 3-5 ore. Tratamentul durează 7-10 zile. Argila se aplică de 2 ori pe săp­tămână.


Dietă alimentară

Săptămâna 1
De 4 ori pe zi, se consumă câte 100 g brânză de vaci proaspătă, în care se adaugă ceapă verde, mărar, pătrunjel după gust și 2 lingurițe cu tărâță opărită timp de 20 de minute, cu apă clocotită. Dimi­neața și seara, se bea câte un pahar cu zer sau lapte bătut, cu o linguriță cu miere de albine și o curmală sau un miez de nucă.

Săptămâna 2
Se beau 2 l de chefir sau lapte bătut, împărțit în 6 reprize. În fiecare porție se adaugă o lingură cu morcov ras și prăjit ușor cu unt.

Săptămâna 3
De 5 ori pe zi se consumă câte 100 g de pește fiert, fără sare, cu legume la alegere (varză, dovlecei, vinete sau păstăi). De 3 ori pe zi, se bea câte 250 ml de ceai din plante. Se face un amestec din părți egale (câte o lingură) de coajă de ceapă uscată, măceșe, ace de conifere sau de ienupăr. De dimineață se infuzează ames­tecul într-un litru de apă clocotită, în termos sau învelit în plapumă, timp de 2 ore.

Săptămâna 4
Se mănâncă 2 kg de mere autohtone, rase pe răzătoare, în 5 reprize, la intervale de timp egale. Semințele nu se aruncă, se mănâncă câte 5-7 la fiecare masă. De 3 ori pe zi, se bea suc de țelină sau de morcov, care poate fi amestecat cu suc de sfeclă.

Săptămâna 5
Se fierb fără sare, 400 g de carne macră. Se împarte în 4 porții. Fiecare porție se mănâncă cu 200 g de legume, în afară de cartofi sau fasole. Dimineața și seara, se bea câte un pahar cu apă, cu o lingură de sirop de măceșe.

Săptămâna 6
Se împart 2 l de lapte de vacă sau de capră, în 8 porții. Se beau cu înghițituri mici, ținându-se cât mai mult în gură. Cei care refuză laptele, pot bea zer sau lapte de soia.
În zilele când nu țineți dietă, beți infuzii din plante. Amestecați câte 10 lingurițe flori de găl­be­nele, 5 lingurițe rădăcină de păpădie zdrobită mărunt, 3 lingurițe cu pelin, o linguriță foi de da­fin tocate mărunt. Seara se pun în termos 2 linguri cu amestec, se toarnă 250 ml de apă clo­cotită, se închide ermetic și se lasă până dimi­neață. Se bea ceaiul strecurat, câte 2 linguri, cu 5 minute înainte de masă și înainte de culcare.