MIRCEA BOCAN: "Aici se vede inteligența naturii. Argila acționează unde este nevoie. Vindecă o mulțime de boli"

Florentin Popa
Recapitulări necesare: ARGILA

"Aducem argila de la hotarele Chinei"

- După mii de vindecări și de mulțumiri, multe publicate și în paginile revistei "Formula AS", argila ALGO nu mai are nevoie de pre­zen­tare. Ră­mâne o singură întrebare: cum se explică proprie­tățile ei curative, miraculoasa ei forță de a tă­mădui? Dvs., ca inginer chimist, la ce con­clu­zie ați ajuns?

- Toți specialiștii recunosc că efectele argilei Algo sunt cu mult mai impresionante decât arată sim­pla ei compoziție, din care s-ar pu­tea deduce rolul curativ. Adu­cem argila de la peste 6000 km, de la ho­tarele Chinei. Con­form re­zultatelor stu­dii­lor unui laborator ca­na­dian, în compoziția ei se gă­sesc nu doar doze optime de minerale na­turale, ci și unele substan­țe nutri­tive re­zul­tate din des­com­­pu­nerea al­gelor marine, ceea ce in­di­că faptul că odini­oară mun­te­le Tibet era un fund de ma­re! N-am mai găsit nicăieri în lume o argilă cu atâtea pro­prietăți curative, de aceea fa­cem eforturi fi­nanciare mari pentru a o aduce în Ro­mâ­nia.

- Care este mecanismul ei de acțiune, cum de e "bu­nă la toate"?

- Vă spun sincer că nici eu nu pot să-mi dau seama. În 20 de ani, de când comercia­lizăm argila ALGO, am avut numai surprize plăcute. Regretata d-nă Prof. dr. Mariana Godeanu a studiat efectul argilei în elimi­narea metalelor gre­le (nu știam pe atunci), a comunicat rezultatele, apoi foarte multe persoa­ne m-au sunat să-mi spună că au reu­șit să elimine metalele grele din corp - un lucru ex­traor­dinar, pentru că niciun com­pus medicamentos nu poate să facă asta. E doar un exemplu, din sutele de efec­te pozitive pe care argila le are asupra orga­nismului uman. Cele­brul medic Jean Valnet scria că "argila are inteli­gența naturii și este în armonie perfectă cu organis­mul uman". Acest lucru se poate observa și la trata­rea apelor de izvor. Apa tratată cu argilă este o "apă vie", curată și plină de minerale naturale. Probabil aceasta este inteligența naturii, pentru că nici acest lucru nu se poate ex­plica... Ori­ce tratament chimic distruge nedi­fe­ren­țiat, neselec­tiv, tot ce este în apă; apa tratată chimic este o apă moartă. În plus, apa tratată chimic con­ține și com­puși chimici reziduali folosiți la tratare, deci dife­rența este uriașă.

"Pe primul loc în topul afecțiunilor tratate cu ajutorul argilei ALGO se situează bolile tubului digestiv"

- Putem facem o recapitulare a afecțiunilor în care argila și-a dovedit eficiența terapeutică, pen­tru cititorii noștri care încă nu-i cunosc efec­tele? Știm din scrisorile sosite pe adresa redacției că, în primul rând, bolile digestive se vindecă specta­culos...

- Categoric, pe primul loc în topul afecțiunilor tratate cu ajutorul argilei ALGO se situează bolile tu­bului digestiv, care se vindecă 100%: colite, gas­trite, enterocolite, ulcere, melene, rectocolite hemo­ragice și alte boli ale colonului. Noi deja cuanti­ficăm diferența dintre ger­me­nii patogeni de acum 33 de ani (când soția mea și-a tratat forma severă a unei gas­trite, cu doar o cană de ar­gilă, luată dimi­neața, și s-a vindecat în câteva săp­tă­mâni) și cei din prezent. Acum e nevoie să folosim obligatoriu doze de șoc: câte 200 g argilă pe zi. Explicația e dată de folosirea abu­zivă a antibio­ticelor, prezente in­clu­siv în alimentele puilor de cres­cătorie, ale porci­lor aba­tori­zați și ale peștilor de ac­va­cultură, ceea ce face ca toți ger­menii pato­geni să capete rezistență la trata­ment. Norocul nostru este că argila, în orice cantități este con­su­mată, nu are niciun efect secundar. Eventual, poa­te să inducă o ușoară constipație, dar nu obligatoriu.
De curând, am fost vizitat de o familie din Statele Unite. Băiatul lor, la 14 ani, suferea de rec­to­colită hemora­gică. Profesorii erau obligați să-l lase la toaletă în timpul orelor, pentru că avea în­continuu scaune diareice cu sân­ge. S-a vindecat cu argilă și m-au căutat când au venit în România, să-mi mulțu­meas­că. Urmase zeci de trata­mente me­dicamentoase în spi­­ta­lele din S.U.A., dar de­gea­ba! Argila l-a vindecat, prin puternicul ei efect bac­tericid, care distruge germenii patogeni. Medicina alopată le dă bolna­vilor pansamente gastrice și tratamente antibiotice, dar tratamentul alopat e poarta spre cer­cul vicios: mărește rezistența ger­me­nilor patogeni la antibio­tice și distruge flora in­testinală. Mare atenție la antibiotice, mai ales în Ro­mânia, unde se consumă "după ureche"! Din păcate, încă există acces liber la antibiotice, le putem cumpăra din farmacii fără rețetă, chiar dacă "problema" se pare că a fost regle­mentată legal. Lumea le folosește fără discernă­mânt, chiar și în infecțiile virale, unde n-au niciun efect! Mai mult, nu prea se folosesc pro­biotice când se impun tratamente cu antibiotice - ceea ce este obligatoriu, mai ales în dozele uriașe recomandate de me­dici. Alexander Fleming, care în 1929 a des­coperit pe­nicilina, vindeca o pneumo­nie cu 300 de unități, iar acum se folosesc milioane de uni­tăți de anti­biotic de sinteză chimică. Cu antibioti­cele nu e de joacă!

"Au fost pacienți care s-au încăpățânat să consume argilă pentru ciroze și s-au vindecat absolut spectaculos"

- O altă categorie de boli care beneficiază de efectele terapeutice ale argilei sunt cele hepatice...

- Inițial, recomandam argila în hepatite care se vindecau destul de ușor, dar au fost pacienți care s-au încăpățânat să consume argilă pentru ciroze și s-au vindecat absolut spectaculos. După ce a fost publicat în "Formula AS" un articol despre o astfel de vindecare, m-au căutat mulți bolnavi de ciroză. Sărmanii oameni erau la pat, mulți netrans­por­tabili, externați din spitale cu salvarea, cu perfuzii în braț și speranțe de viață de doar câteva săp­tămâni... iar în trei luni erau com­plet vindecați! În­curajat de aceste succese, am cău­tat-o pe șefa Cli­nicii de Gas­troenterologie din Cluj-Napoca, i-am pus pe birou dosarul medical al unui bolnav de ciroză cu spe­ranță de viață de doar câteva săptă­mâni, și analizele pe care le-a făcut omul la trei luni distanță, după cura cu argilă. Dosarul fusese întocmit chiar de medicii clinicii, nu de altcineva. Când l-au văzut după trei luni vindecat, i-au spus: "E imposibil ca tu să fii pe picioarele tale!". O descoperire care ar merita premiul Nobel pentru medicină! Gândiți-vă câte astfel de cazuri sunt în lume! Gândiți-vă la Dinu Patriciu, care a făcut transplant hepatic și a mu­rit de la o viroză, într-un spital din Londra! Dacă medicina alopată ar dori într-adevăr binele bolna­vilor, ar trebui să fie mai "open mind", să-și depă­șească rigiditatea și aro­ganța când e vorba de lea­curi naturale sau popu­lare, pentru că uneori poate fi ultima soluție de salvare a unei vieți! S-o refuzi din îngâmfare? Am găsit înțelegere la șefa de cate­dră, știa că există bolnavi vindecați cu argilă de ciroză în fază finală, însă a refuzat orice colabo­rare, pe motivul că ei au un cod deontologic și tre­buie să aplice strict procedurile medicale clasice, altfel își pot pierde dreptul de profesare. Ce să-i mai spun?

"Indiferent de natura lor, dacă sunt cu oxalați sau cu urați, calculii renali se «topesc» sub acțiunea argilei"

- Să vorbim și despre efectele argilei în afec­țiu­nile renale - unde chiar dvs. ați fost "bene­fi­ciarul" unei vindecări miraculoase.

- Problemele renale se vindecă la fel de ușor ca acum 33 de ani, când eu m-am vindecat de insu­fi­ciență renală. Avem surprize plăcute: persoane care erau pregătite pentru dializă și au scăpat, inclusiv o persoană care a purtat doi ani fistula (cu toate că avea creatinina 0,7 - deci analize de avia­tor), iar medicii au refuzat să creadă că-i adevărat, i-au spus că sigur va reveni la dializă. După doi ani s-au dat bătuți și au acceptat să-i scoată fistula... Vă amintiți scrisoarea de mulțumire publicată în Formula AS, expediată de un român din SUA? Un caz specta­culos! După un an de dializă, ajun­sese să fie dus pe brațe până la mașina care-l ducea spre spital... A ținut omul cura cu argilă exact cum l-am sfătuit și s-a vindecat! Și acolo au fost ace­leași discuții: fiind complet vindecat, cu ana­lizele în parametri, medicii au refuzat să-l scoată de pe dia­liză, ca să nu scoată fistula! A fost obligat să continue dializa un an întreg; dacă refuza o singură ședință, își pierdea asigurarea medicală din Statele Unite. Și în cazul lui, după vreun an, medicii s-au dat bătuți. Au spus că așa ceva încă n-au mai văzut!
Tot la bolile renale vreau să amintesc efectele argilei asupra calculilor renali: indiferent de natura lor, dacă sunt cu oxalați sau cu urați, calculii renali se "topesc" sub acțiunea argilei. Cura durează 2-3 luni. Argila îi dizolvă, ajută organismul să-i eli­mine și are marele avantaj că, ulterior, boala nu re­cidi­vează, nu se mai produc calculi. Acest lucru are o explicație din chimie: argila face un schimb ionic, având un electron liber care "desface" struc­tura cal­culului renal format.

- Și unii noduli tiroidieni sunt tratați cu succes de argilă...

- Într-adevăr. N-am știut despre acest efect al argilei, ne-a fost comunicat de câteva doamne care urma­seră cura pentru alte proble­me. Am urmărit mai multe cazuri și acum știm că o gușă polino­du­lară, cu noduli mici, se rezolvă în 2-3 luni, doar cu cura internă; dacă nodulii sunt mari, de 3-4 cm, trata­mentul cu argilă poate să du­reze 6 luni sau un an. Când nodulii sunt deja palpabili, trebuie aplicate și cataplasme cu argilă pe zona tiroidei. Merită încercat, decât să se ajungă la operație, pen­tru că încet, încet, no­dulii scad în dimensiu­ne. Argila reușește să echilibreze glanda tiroi­dă în circa trei luni, in­diferent că este în hipo- sau hiperfuncție, ceea ce e miraculos. De fapt, ar­gila are puterea să echi­libreze între­gul me­ta­bolism. Vreau să le atrag atenția cititorilor dvs. să con­sume sare nerafinată și neio­dată. Sarea rafinată și iodată este principalul dușman al tiroi­dei!
Argila acționează și asupra ve­zicii biliare, dar nu așa spec­taculos. Dacă există o dis­func­ție, ajută. S-ar putea să răs­co­lească vezica la început, dar se poate face așa-numită "vomă te­rapeutică", pentru a se curăța conținutul vezicii biliare. Din pă­cate, argila n-are absolut ni­ciun efect asupra calculilor bi­lia­ri, însă funcționarea vezicii bi­liare se îmbu­nătățește cu 25-30%.

- Dar în diabet?

- În principiu, argila poate să rezolve diabetul de tip 2 în 4-6 luni, dar nu e o regulă. Am avut sur­prize plăcute de la pacienții dia­betici care fac insulină, și în prezent putem ga­ranta că argila repară efectele secundare ale insu­linei, în primul rând insuficiența renală. Pie­lo­ne­frita, o boală renală cauzată de insulina sintetică, se poate evita prin cura cu argilă. Am rămas sur­prins când unii diabetici mi-au spus că s-au încăpățânat să folo­sească argila 8-9 luni și, pe lângă faptul că și-au reparat organele afectate de insulină, medicii curanți le-au scăzut și doza de insulină injectabilă. Au fost și persoane - mai puține, ce-i drept - care după un an, un an și jumătate, n-au mai avut nevoie de insulină, pentru că li s-a "reparat" pancreasul! Eu astfel de cazuri nu le pot explica...

"Argila îi ferește pe bolnavii de cancer de efectele secundare ale chimioterapiei"

- Efectele tratamentelor cu argilă ajung și în zona bolilor incurabile?

- Argila are efecte foarte bune în multe alte probleme: flebită, circulație periferică deficitară, ulcer varicos (pentru ulcerul varicos se ține cură internă, dar se aplică și cataplasme cu argilă). Cât despre efectul ei detoxifiant, îi ferește pe bolnavii de cancer de efectele secundare ale chimioterapiei - un tratament foarte agresiv, care distruge ne­selectiv celulele din întregul organism, nu doar celulele cancerigene. Pentru a contracara acest "de­zastru", trebuie consumate doze mari de argilă! Bolna­vii care au luat argilă în timpul chimio­terapiei s-au simțit bine, de parcă n-ar fi trecut prin acest tratament brutal. În plus, avem probe din clinici universitare, că argila elimină celulele canceroase proaspăt formate, dar în niciun caz n-are efect asupra metastazelor! Am fost anunțat de un pacient operat de cancer (cetățean canadian, medic de profesie, venit în România la rude) că a urmat cura cu argilă câteva luni, pentru diabet, iar cancerul de colon de care suferea fără să știe i-a fost pus în evidență foarte timpuriu. Cât a luat argilă pentru diabet, a eliminat mucus maro în scaun și s-a dus la control, la Spitalul Fundeni. După control și ana­lize, i s-a propus operația, pe care a acceptat-o pe loc. După intervenție, chirurgii l-a în­trebat ce tratament puternic anticancer a folosit, pentru că tumora malignă a fost perfect localizată și ușor de extir­pat, nefiind nevoie să rejecteze prea mult din colon. Le-a spus că n-a luat nimic. După doi ani și-a dat seama că argila îl aju­tase și m-a sunat să-mi po­vestească... Se pen­sio­nase între timp, mi-a zis că e perfect sănătos și n-a avut recidive. Din salonul lui (a ținut legă­tura cu bolnavii întâlniți la Fundeni), toți au mai trăit între 1 și 2 ani. De aici trag concluzia că e bine să consu­măm argilă și preventiv, pentru că scade posi­bi­litatea de a ajunge la boli cance­roase, sau ele sunt descoperite în stadiu incipient. Spun acest lucru pentru că, de multe ori, argila este și un bun diag­nos­tician. Există persoane care nu știu că au anu­mite afecțiuni, iau argilă pentru o boală și reali­zea­ză în timpul curei că au mai multe probleme, pen­tru că apar dureri. Din fericire, unele se vindecă în paralel. Aici se vede încă o dată in­te­ligența na­turii: argila acționează aco­lo unde este nevoie!
De sărbători, ar­gi­la n-ar trebui să lip­sească din "tru­sa de prim aju­tor", altfel se poate ajunge la in­ter­nare, spălături gastri­ce, remineralizare și ni­meni nu-și dorește așa ce­va de sărbători!

- Pentru că săr­bă­torile de iarnă se apro­pie, vreau să rea­mintim mi­cile pro­ble­me diges­ti­ve și toxiin­fecțiile ali­men­­­ta­re, unde argila face mi­nuni...

- Argila are efecte foarte bune în dis­con­fortul produs de ali­men­tația de sezon - dureri abdo­mi­nale, balonări, grețuri, arsuri etc. Mai ales de Cră­ciun și Revelion, după o lungă perioadă în care ali­mentația a fost echilibrată, de tip omnivor, lumea se năpus­tește asupra preparatelor din carne de porc, ceea ce dă stomacul peste cap, pentru că nu poate digera carnea cu ușurință. Ar trebui să ră­mâ­nem "cu capul pe umeri" și să încercăm să ne hră­nim sănătos tot timpul anului, să nu facem excese, altfel ajungem la spital! Și toxiinfecțiile alimentare se rezolvă cu o doză mare de argilă, luată în câteva ore. Am avut de multe ori, în fa­milie, astfel de probleme... Copiii noștri, oriunde că­lă­toresc, au 4 kg de argilă la ei.

- Argila are și contraindicații? 

- Niciuna! Noi, în familie, de 33 de ani bem doar apă cu argilă, copiii noștri, la fel. Argila poate fi consumată perioade îndelungate, în orice can­tități, fără nicio teamă. Am ajuns să ne hrănim cu deșeuri chimice - atât de industrializată este hrana peste tot în lume, nu numai în România. Nimeni nu mai știe azi ce conține lista E-urilor din ali­men­te... Sute de substanțe chimice de sinteză, despre ca­re nu se știe ce efecte au în timp asupra or­ga­nismului, "invenții" care să ne facă hrana mai ară­toasă și mai gustoasă, dar total lipsită de substan­țele nutritive de care avem atâta nevoie... Nu mai vorbesc de hor­mo­nii și antibioticele din car­nea ani­malelor crescute industrial, care au efec­te devas­tatoare asupra orga­nismului! Ca dovadă stă numă­rul bolnavilor din România: ocupăm pri­mul loc în Europa, raportat la numărul de lo­cuitori! Dacă am lua permanent o sin­gură doză de argilă pe zi, am diminua mult din toxi­citatea ali­mentelor procesate pe care le consumăm!

- Cura cu argilă poate fi urmată în paralel cu alte tratamente, de exemplu medicația pentru boli cronice?

- Categoric. Mai ales în cazul bolnavilor cro­nici, care iau medicamente vasodilatatoare, hipo­ten­­sive, anticoagulante, tratamentele acestea sunt obli­gatorii. Dacă anumiți parametri se îmbună­tă­țesc în timpul curei, trebuie să ceară sfatul me­di­cului. În instrucțiunile noastre menționăm foarte clar acest lucru.

- Cât durează cura?

- Cura obișnuită, pentru detoxifierea organis­mului, durează 3 săptămâni. Se recomandă trei căni de argilă zilnic, timp de 3 săptămâni, apoi o cură de întreținere, cu doar o doză pe zi, până la ter­minarea celor 2 kg de argilă. Dar în cazul unei afec­țiuni se folosesc doze mult mai mari. Din ex­periența noastră de 33 de ani, știm ce boli vindecă argila și în cât timp, însă indicațiile de cură sunt în funcție de parti­cularitățile bolnavilor. Recoman­dăm să se înceapă cura cu doze de șoc: circa 200 g pe zi. Efectele apar, de regulă, după prima lună la toți bolnavii, indife­rent de ce suferă: afecțiuni di­gestive, ciroze, insufi­ciențe renale sau alte afec­țiuni. Îmbunătățirile sub­stanțiale se simt după vreo lună, iar analizele me­dicale pot confirma acest lucru.

- Este necesar și un regim alimentar în timpul curei cu argilă?

- Recomandăm hrana naturală, pe cât posibil. Grăsimile animale sunt interzise în timpul curei, pentru a nu îngreuna funcția hepatică (ficatul are foarte multă "treabă", argila mobilizând toate toxi­nele din organism, care apoi trebuie eliminate pe căi naturale), iar fumatul și consumul de alcool tre­buie evitate, fiind cunoscute ca toxice generale.

- Unde se găsește argila ALGO?

- Argila noastră se vinde în magazinele natu­riste din întreaga țară, dar poate fi comandată și direct, la tel. 0258.865.677. Pentru detalii des­pre cura cu argilă și alte indicații pot fi sunat de citi­torii dvs. la tel. 0788.233.873, dar numai la ore re­zonabile!