Scrisoare către fagul meu

Cititor Formula AS
Dragă revistă "Formula AS",

Mă adresez ție ca unui prieten aș­teptat cu nerăbdare, săptămână de săptă­mână. Citesc cu interes toa­te articolele, mai ales pe cele refe­ritoare la sănătate, spiritua­litate, cul­tură și lumea necuvân­tă­toa­re­lor. Am observat că sunt foar­te mulți iu­bitori de ani­male și plan­te, am citit multe ar­ticole scrise cu sensibilitate. Mi-am pe­trecut mult timp printre copaci, mă simt foarte atașată de pădure și, pentru că nu am mai citit nimic despre un copac, m-am gân­dit să scriu eu câteva rânduri. Merită și copacii să fie iu­biți. Avem nevoie de ei.
Te căutam de fiecare dată când bunica mă lua cu ea în pădure, adică aproape zil­nic. Când iarna își strângea ultimele petice de zăpadă, învinsă de primii ghiocei, mă între­bam de ce ei, atât de fragili, sunt totuși mai îndrăzneți decât tine. Ție nu-ți era frig, nu tremurai ca bieții ghio­cei, erai atât de si­gur de veșnicia ta. Și totuși, mugurii tăi abia se ghi­ceau, îi priveam zilnic și aștep­tam să se transforme. Lungă aștep­tare.
Te strângeam în brațele mele mici, îți dădeam din căldura mea, te rugam să te faci verde. Și, de Sfântul Gheor­ghe, mă răs­plă­­teai. Așa cum este tra­di­ția în satul nos­tru de munte, săr­bă­toa­rea Sfân­tu­lui Gheorghe tre­­buia să gă­sească fie­care poartă împo­do­bită cu crengi în­frunzite de fag. Te pri­veam și nu-mi venea să te las; erai verde, așa cum nu­mai tu pu­teai fi, ca și cum soarele, pă­mân­tul și vântul lu­a­seră forma frunzelor tale.
Apoi soarele se îndepărta puțin câte puțin, vântul devenea din ce în ce mai rece, frunzele se întristau. Nu te rugasem să te faci gal­ben-ruginiu și totuși erai așa de mă­reț în tristețea ta... și a mea.
Te-am văzut, și când erai alb-stră­lucitor, solitar și stăpân în îm­părăția ta. Ți-am lăsat din căldura mea ca să-ți ajungă până la primă­vară. Am luat și eu ceva din seva ta, une­ori nu mai știu dacă sunt eu sau tu, nu știu dacă tu mă chemi sau eu te caut.
Mi-e teamă în fiecare primă­vară că nu o să te mai găsesc, că nu o să te mai faci ver­de. Erau în jurul tău o pădure de fagi puter­nici, ne­în­vinși de crivăț, de ger și furtuni; păreau veș­nici, ca și tine. Și to­tuși, au dispărut, pe rând, sub loviturile topo­rului.
Mă rog să te gă­sesc la pri­mă­va­ră, să-mi regăsesc rădă­cinile, să în­frunzesc și să simt vântul și soa­re­le odih­nin­du-se pe frunzele me­le.

NINA P. - Câmpulung Muscel