Astmul bronșic

Redactia
- Este cea mai chinuitoare boală a sezonului rece. Produce crize de sufocare și senzația de moarte iminentă. Un stil potrivit de viață și tratamentele interne și externe cu plante sunt de mare ajutor -

În sezoanele reci (iarna, început de primă­vară și sfârșit de toamnă), multe persoane, indiferent de vârstă (îndeosebi copiii peste 2 ani și vârstnicii de peste 65 de ani), acuză o stare patologică gravă, cu inflamații ale căilor respira­torii și crize spon­tane care determină dificultăți în inspirarea și eva­cuarea aerului din plămâni (disp­nee). Acesta este astmul bronșic, o boală pul­mo­nară în care bron­hiile se contractă, se îngus­tează treptat și nu permit accesul în plămâni a unei can­tități suficiente de aer și de oxigen.
Boala afectează, în prezent, circa 100 milioane de persoane la nivel mondial și peste 1 milion în România. În țara noastră, numărul co­piilor afectați de astm bronșic este de circa 400.000, mai mulți bă­ieți decât fete. Aceștia nu mai pot practica exer­ciții fizice, nu pot face sport și sunt afectați din punct de ve­dere psihic.

Cauzele astmului

Principalii factori de­­clanșatori ai astmului bron­­șic sunt: condițiile agresive de climă (frig, cea­ță, vânt, aerul rece de iarnă), pătrunderea în plă­mâni a unor agenți alergici (pra­ful de casă, mu­cegaiuri, fulgi, pene, puf, mătreața și părul ani­male­lor, insecte, fibre de bumbac și lână, pul­beri, detergenți), precum și infecțiile cronice, ca urmare a pătrunderii în căile respiratorii superioare (sinu­suri nazale) și în plămâni, a unor bacterii și viru­suri care întrețin inflamațiile bronșice.
În ultimul timp s-a stabilit că cei mai periculoși declanșatori ai astmului sunt acarienii, rude mi­croscopice ale păianjenilor, care se găsesc în pra­ful din casă și se hrănesc cu resturile minuscule de epidermă umană. Asemenea acarieni există, în nu­măr de milioane, chiar și în cele mai curate lo­cuințe, fiind localizați în covoare, saltele, perne și pilote.
Nu sunt de neglijat gazele de eșapament, po­luarea aerului, fumul industrial, pesticidele, deter­genții, parfumurile, substanțele chimice, consumul unor fructe nespălate, pește conservat și ouă în­vechite, precum și unele medicamente de sinteză chimică (ibuprofen, aspirină), inclusiv penicili­nele, care pot duce la un atac astmatic violent. Un loc de frunte îl ocupă fumul de țigară,dăunător la orice vârstă, mai ales la copii și la femei gravide, întrucât crește riscul apariției wheezing-ului (șuie­ratul respirator).
La acești factori declanșatori se mai adaugă eforturile fizice prea mari la alergări în spațiul li­ber, ascensiuni și sporturi de performanță, stresul, traume psihice, certuri, emoții puternice, oboseală. Un rol important îl au și unele afecțiuni, ca polipii, rinita alergică, sinuzita, amigdalita, bronșitele, tuberculoza, deviația de sept, infecțiile dentare și paraziții intestinali. Se vor lua în considerație și factorii ereditari, știind că persoanele care au rude bolnave de astm sunt mai predispuse la îm­bol­năvire.
Există unele profesii care pot favoriza apariția astmului bronșic: lucrători în industria de deter­genți, în fabrici de mase plastice, îngrijitori de ani­male, veterinari, tâmplari, brutari, profesori, per­so­­nal medical.

Simptomele astmului

Ca manifestare, există mai multe tipuri de astm (bronșic, cardiac, dispeptic, profesional, alergic, infecțios etc.), cel mai răspândit fiind astmul bron­șic. Simptomele pot fi ușoare sau severe, uneori lipsind cu desăvârșire. Debutează încă din copilă­rie sau din primii ani ai adolescenței și pot con­tinua de-a lungul întregii vieți. Cel mai adesea este blocată trecerea aerului în plămâni, iar pacientul simte o apăsare violentă la nivelul pieptului, cu crize de sufocare și nevoie de mai mult aer proas­păt și, adesea, intră într-o stare de anxietate, cu pa­nică, la ideea morții imediate, prin asfixiere. Acce­sele reversi­bile de sufocare, cu senza­ția lipsei de aer, au o du­rată de la câ­teva minute până la câteva ore, fiind mai frecvente în timpul somnului. Din a­ceastă cauză se de­clan­șează tu­sea cu expecto­rație, hi­per­secreție, ede­me și spasme ale mus­cula­turii netede din bron­hiole. In­spi­rația este lentă și dificilă (dispnee), chiar dacă se face cu gura deschisă, iar expirația este mai greoaie, pre­lun­gită și șuierătoare (wheezing). Cri­zele ast­ma­tice se pot repeta de câteva ori pe zi, după care urmează o perioadă de calm relativ, cu respi­rație aproape normală, adesea înșelătoare. Pot in­ter­veni și stări per­ma­nente de tuse, cu expec­torație și disp­nee. Când crizele de su­focare se prelungesc sau se repetă la intervale scurte, apar trans­pirații reci, ciano­zarea pielii din lipsă de aer, tahi­cardie, anxietate și chiar deces, prin insufi­ciență respira­torie sau cardiacă.
La copiii școlari și sub vârsta șco­lară, astmul bronșic se asociază cu rinita alergică (curge nasul), ambele afecțiuni se amplifică reciproc, ca un fac­tor agravant pentru evoluția bolii. Astmul infantil se vindecă la adoles­cență, dar cel apărut la adoles­cență poate să persiste toată viața. Din ne­fericire, diagnosticarea precisă a bolii la copii este dificilă, deoarece aceleași simptome pot fi cauzate de unele ră­celi puternice, cu strănut, tuse și respirație difici­lă. Ca urmare, copilul simte o apăsare violen­tă la nivelul pieptului, nu are aer suficient, nasul este înfun­dat, ochii iritați, tușește și strănută în timpul nopții, la joacă și la urcarea scărilor. În for­mele acute, la copii apar cianoze ușoare, febră de 38-39°C, secre­ții nazale abundente, deformații tora­­cice, unghii sticloase, alergii, fotofobie, lăcri­mare, dermatită atopică, emfizem și insuficiență car­diacă.

Tratamente cu plante

Se fac atât pentru crizele spontane, cât și pentru vindecări de fond. Aceste tratamente vor asigura creș­terea rezistenței organismului, suprimarea cri­zelor astmatice prin dilatarea bronhiilor, flui­di­ficarea secrețiilor cu expectorație și vasodilatația co­ronariană, care scade presiunea sângelui și creează un echilibru în organism.
Rețete pentru uz intern
* Infuzie din muguri de brad, pin, plop negru sau mesteacăn. Au acțiune antiinflamatoare, anti­septică și de restabilire a elasticității țesutului pul­monar.
* Infuzie din flori de coada-șoricelului, mu­șețel sau roiniță. Au proprietăți antispastice, bron­ho­dilatatoare și calmante în timpul crizelor.
* Infuzie din flori de lumânărică, busuioc, salcâm, sulfină și petale roșii de trandafir, îndul­cite cu miere. Au proprietăți emoliente, expecto­rante și spasmolitice în calmarea crizelor.
* Infuzii din flori de podbal, patlagină, soc sau mac roșu, gălbenele și lavandă. Au acțiune emo­lientă și expectorantă.
* Infuzie din isop, sunătoare și trei-frați-pă­tați. Are efecte expectorante și bron­hodilatatoare.
* Decoct din fructe de feni­cul, anason sau chi­mion (câte 2 linguri cu amestec, fierte în 250 ml lapte), în cure de 7 zile consecutive. Au efecte ex­pectorante.
* Decoct din ceapă roșie sau usturoi (25 g fierte în 200 ml lapte, timp de 15 minute) din care se bea câte o cană pe zi, într-o cură de 10 zile.

Rețetele autorului

* Decoct din frunze de podbal, pătlagină, sal­vie, flori de coada-șoricelului, mușețel și lumâ­nărică, isop, cimbrișor și fructe de fenicul: 1 lin­gură cu amestec în părți egale, la 250 ml apă, se fierbe 2-3 minute, se infuzează în vas acoperit 10 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi într-o cură de durată.
* Tinctură din amestec de podbal, patlagină, valeriană, cimbrișor, dafin, plante puse la macerat în alcool de 40°. Se iau câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, între mese, timp de 2 luni pe trimestru.
* Vin tonic, din frunze de patlagină, dafin, su­nă­toare sau roiniță (câte o linguriță din fiecare, macerate 10 zile, în 1 litru vin alb). Se păstrează în sticle bine închise și se consumă câte 2 păhărele zilnic.
* Sirop din ceapă roșie (500 g bulbi se dau prin mașina de tocat și se fierb în 750 ml apă până scade la jumătate); se strecoară prin tifon, se adau­gă 200 g zahăr și se fierbe din nou până la consis­tența siropoasă. Se adaugă 2 linguri miere de al­bine. Se iau zilnic câte 3-5 linguri.

Tratamente externe

* Inhalație, înainte de culcare, cu infuzie de mușețel (2 linguri flori la 250 ml apă), amestec de salvie, flori de tei, coada-șoricelului și semințe de mărar, luate în cantități egale, sau cu uleiuri eterice de brad, pin, mo­lid, mentă, isop, salvie (5 picături, tur­nate în 250 ml apă clo­cotită). Au efecte an­ti­inflamatoare, antisep­tice și de degajare a bron­­hiilor.
* Comprese cu oțet și apă fierbinte aplicate seara la culcare.
* Cataplasme cal­de pe piept, cu făină de muștar sau de in, și pe spate, cu terci de ri­dichi negre rase, apli­ca­te seara, înainte de culcare.

Tratamente cu produse din miere

* Mielită făcută din miere de albine, hrean ras și zeamă de lămâie. Se ia câte o linguriță, de 2-3 ori pe zi, urmată la 15 minute de un ceai din fructe de fenicul.
* Mielită din muguri de conifere, rădăcini de tă­tăneasă și iarbă-mare, ma­ce­rate, în cantități egale, cu miere de albine. Se ia câte o linguriță, de 3 ori pe zi, cu 10 minute îna­inte de mese.
* Mielită cu amestec de ghimbir, ceapă roșie și tinc­tură de busuioc, consumată zilnic, timp de 3-4 săptă­mâni.
* Sirop englezesc pre­parat din 200 g miere de albine, cu o ceapă tăiată fe­lii. Se con­sumă câte 3-4 lin­guri pe zi (la adulți) și 3 lingurițe la copii, înainte de mese.
* Tinctură de pro­polis ames­tecată cu mie­re și lăptișor de mat­că. Se iau câte 2 linguri pe zi, di­mineața și seara. Are efecte în reducerea frecvenței ata­curilor de astm.

Regimul alimentar

Va consta dintr-un supliment de crudități, legu­me proaspete (mor­cov, țelină, spanac, hrean ras, salată, pătrunjel, varză albă și roșie, cimbru, ceapă fiartă în lapte, usturoi, hrean). O mențiune specială pentru ridichile albe, roșii și negre, bogate în vita­mine și în săruri minerale. Zilnic se vor consuma 50-100 g ridichi proaspete, tăiate în felii sau rase, macerate timp de 24 ore în zahăr sau miere de albine; din siropul rezultat se iau câte 4-6 linguri pe zi până la vindecarea ast­mului bronșic, a bron­șitei și tusei.
* Se recomandă: lapte acru, iaurt, brânză albă, pește, cartofi, pâine integrală, grâu încolțit, tărâțe de grâu cu miere și măr ras, fructe proaspete (me­re, struguri, afine), cură cu boabe de ienupăr (cu proprietăți balsamice) sau aloe. În perioadele de crize se indică a se lua zilnic câte 3 linguri cu ulei de măsline sau de porumb.
* Foarte eficientă este o cană cu lapte cald (250 ml) care se fierbe cu 1 linguriță semințe de fenicul, având efecte antibronșice, expectorante și anti­septice.
* Vinul roșu natural (un pahar de 125 ml zil­nic) este eficient în tratarea astmului alergic la vârst­­nici, întrucât provoacă formarea antihista­minei.
* Se evită: carnea de vită, porc și oaie, ouăle, conservele de carne sau pește, crustaceele, mâncă­ru­rile grase, căpșunile, ciocolata, aditivii alimen­tari (conservanți, aromatizanți, modificatori de gust etc).

Regimul de viață

Se recomandă, dacă este posibil, izolarea bol­navilor de restul persoanelor din locuință. Bolna­vul să lo­cuiască într-o încăpere bine aeristă și în­călzită, cu aerul umidificat prin întinderea, pe calo­rifer sau sca­u­ne, a două pro­soape umezite cu apă. În tim­pul crizelor se deschide fe­reastra, iar bolnavul va fi pus în stare de repaus fizic și psihic, stând pe un scaun, cu brațele în­crucișate pe piept și capul aple­cat în față; pe ceafă și to­race se va aplica o compresă cu apă caldă. La copiii astmatici se fac masaje pe spate cu un pro­sop înmuiat în apă caldă și puțin oțet.
Bolnavii vor face zilnic o cură de aer, cu plim­bări lente, evitând zonele poluate. Dimi­neața și seara vor face exerciții de respirație controlată, timp de 3-5 minute. Pentru a mări rezis­tența orga­nismului și fortifi­ca­rea plămânilor, în cursul zilei se vor face băi de soare, exerciții fizice și sporturi mai ușoare (vo­lei, înot, baschet), de două ori pe săp­­tămână. La nevoie, se va ține la nas o batistă im­­preg­nată cu esență de lavandă. Sea­ra, la culcare, sunt indicate băi calde (39°C) timp de 10-15 mi­nu­te, generale sau de mâini și picioare. De ase­menea, sunt eficiente compresele calde cu apă și oțet, ți­nute timp de 30 minute pe piept, ur­mate de masaje în lungul co­loanei verte­brale, începând de la ceafă până în zona lom­bară.
Pentru a elimina fac­torii favo­ri­zanți ai ast­mului bronșic agra­vat, se vor îndepărta din lo­cuință co­voarele, pernele de puf și ani­malele de casă (pi­sici, câini). Se poate efec­tua chiar un schimb de locuin­ță, a locului de muncă sau chiar a lo­ca­lității de do­miciliu, dacă acestea sunt si­tuate într-o zonă intens poluată at­mosferic, cu pulberi sau gaze toxice.

Tratamente balneoclimaterice

Sunt recomandate stațiu­nile situate la altitudini sub 1.000 m, unde se vor face cure cu apele mi­nerale de la Slănic-Moldova, Vatra Dornei și cu apele sulfu­roase, slab mineralizate, de la Olănești, Călimănești și Govora. Eficientă este și cura salină de la Turda, Praid, Tg. Ocna și Slănic-Moldova, precum și cure de odih­nă, la Predeal, Poiana-Bra­șov, Păltiniș, Lacul Sărat, Semenic, Eforie, Man­galia și Neptun.

Prof. dr. CONSTANTIN MILICĂ

(Textul de față ne-a fost pus la dis­poziție prin amabilitatea Oanei Milică, fiica mult regretatului savant ieșean, pe care revista noastră l-a des­co­perit mult prea târziu. Mulțumim!)