TIA ȘERBĂNESCU - "Încotro duce PSD România?"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a lunii NOIEMBRIE

"Deși a considerat că remanierea e slabă, președintele Klaus Iohannis a acceptat-o în proporție de 98%"

- În Noiembrie s-a produs o nouă remaniere gu­vernamentală - mult anunțată și mai puțin așteptată. Am ajuns, astfel, la 70 de miniștri înlo­cu­iți în numai doi ani de guvernare. Această "proaspătă" schimbare de garnitură surprinde prin ceva, ne oferă vreo speranță?

- Surprinde prin faptul că Puterea dezamăgește în­că o dată. Având în vedere situația țării și faptul că România se pregătește să preia președinția ro­tativă a Consiliului UE, te-ai fi așteptat să aducă mă­car câteva figuri mai serioase în guvern, dacă nu niște profesioniști, care să nu ne mai facă de râs. Din păcate, și această remaniere a fost în stilul bine cunoscut, și anume: dispar cei care au cârtit și sunt promovați cei care i-au fost fideli lui Liviu Drag­nea, în ultima perioadă. Unii care începuseră acte de disidență, precum Ecaterina Andronescu și Ni­cu­lae Bădălău, au fost răsplătiți cu posturi în gu­vern, pentru că au renunțat la opoziția față de Drag­nea. Cei care s-au situat în continuare contra lui Drag­nea, cum ar fi Paul Stănescu, de la Ministerul Dez­voltării, sau George Ivașcu, de la Cultură, și-au pierdut fotoliile de miniștri. Au mai fost eli­minați și câțiva care făceau umbră pământului de­geaba, dar au fost numiți alții la fel de nefolositori. De asemenea, au fost propuși ca miniștri trei oa­meni care fuseseră demiși pentru incompetență din cabinetele precedente. Așa au reapărut Gabriel Leș, la Apărare, și Alexandru Petrescu, la Comunicații, iar, surpriza suprizelor, Ilan Laufer a fost propus ministru al Dezvoltării și vicepremier. Acesta fusese dat afară de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, acuzat fiind că nu a făcut nimic. După numai câteva luni, iacătă, devenea numai bun să gestioneze ministerul Dezvoltării, unde sunt cele mai mari fonduri, și să fie vicepremier.
Deși a considerat că remanierea e slabă, pre­ședintele Klaus Iohannis a acceptat-o în proporție de 98%. N-a semnat înlocuirea lui Paul Stănescu cu Ilan Laufer la Dezvoltare și pe aceea a lui Lucian Șova cu Olguța Vasilescu la Transporturi. Apropo, se pare că Olguța Vasilescu a devenit un fel de Jolly Joker, bună la toate și apreciată în toate pozițiile, de este mutată de la un minister la altul. Întâi a fost luată de la Muncă și pusă la Transporturi și, în urma refuzului lui Iohannis de a o numi, a fost propusă pentru Dezvoltare, în locul lui Laufer. Stănescu și Șova au demisionat din funcții, așa că locurile sunt libere. Să vedem pe cine va pune parafa preșe­din­te­le. Oricum, e un guvern cârpit ca anteriul lui Ar­vinte; au luat de la poale, au mai pus pe la coate, dar nu e ca și cum ne-am putea aștepta la o mai bu­nă guvernare.

"Un episod penibil: Iohannis, acuzat de antisemitism"

- Cu prilejul remanierii, am asistat și la un episod care ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns: președintele Klaus Iohannis a fost acuzat de nazism și antisemitism de către Ilan Laufer.

- Laufer, care este evreu, supărat că nu a primit un nou portofoliu ministerial, a afirmat că Iohannis l-a blocat pentru că are sentimente antisemite. Laufer a declarat chiar în sediul central al PSD: "Consider că refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism. Vreau să atrag atenția asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat în ultimul an președintele Klaus Iohannis. Așa cum se știe, domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite. (...) Președintele este etnic german și are o legătură dubioasă cu Forumul German, care are legături naziste. Astăzi am certitudinea că și Iohannis a vândut un evreu român. Nu știu cui, nu știu pe câți bani". Aceste afirmații au stupefiat, în primul rând, comunitatea evreilor din România. Ca urmare, Liviu Dragnea a încercat să se delimiteze, spunând că "a fost un incident de securitate". Reieșea că au uitat ușa deschisă la sediul PSD, iar Ilan Laufer s-a strecurat înăuntru, s-a înfipt sub sigla partidului și a început să înjure la Iohannis. Pentru Laufer, Iohannis n-a fost filosemit când l-a numit ministru la IMM-uri, iar Dragnea n-a fost antisemit când l-a debarcat din acel post. De fapt, această întâmplare penibilă a ilustrat încă o dată strategia de "pace, colaborare și consens" pe care o tot invocă Viorica Dăncilă. Bine, în concepția ei și a lui Dragnea, pe urmele lui Ion Iliescu, "pace, colaborare și consens" înseam­nă: "Bre, să nu ne mai contrazică nimeni, ce facem noi e bun făcut, să fie liniște".

"România a rămas repetenta clasei în UE, iar Bulgaria va intra în Schengen"

- Pe fondul unor astfel de "glumițe", România continuă să adune note proaste în carnetul de la UE. Raportul MCV și Rezoluția privitoare la Ro­mânia votată recent în Parlamentul European (PE) sunt extrem de critice cu guvernul nostru. Care sunt reacțiile oficialilor români și la ce con­secințe să ne așteptăm?

- Partea cea mai proastă este că aceste "note" vin în perioada premergătoare preluării de către România a președinției rotative a Consiliului UE. Rezoluția din PE și noul raport MCV sunt mai dure ca niciodată și conțin peste 30 de recomandări care, în esență, se referă la lupta anti-Justiție a guver­nan­ți­lor noștri. Prin comparație, Bulgaria a ieșit mult mai bine și, drept urmare, a fost decuplată de Ro­mânia. De unde eram împreună repetenții clasei, acum am rămas singuri. Bulgaria s-ar putea să intre treptat în spațiul Schengen, începând cu 1 Ianuarie 2019, ceea ce reprezintă o lovitură serioasă dată orgoliului guvernamental al PSD. În ultimii doi ani de guvernare, PSD a reușit o descalificare a Ro­mâ­niei la multe puncte. E posibil să primim și sanc­țiuni din partea Comisiei Europene. Dar liderii PSD nu par să realizeze situația, sau nu le pasă. Merg înainte cu planul lor de acaparare a Justiției și de salvare de la pușcărie a mafioților. În ciuda tuturor criticilor și avertismentelor interne și externe, coaliția de guvernare a votat legea care permite închisoarea la domiciliu, adică la vila fiecăruia, pentru cei cu condamnări de până la cinci ani, deci a majorității marilor corupți. A votat, de asemenea, Ordo­nanțele 90 și 92, care desecretizează protocoa­lele de colaborare ale Justiției cu SRI - ceea ce nu e o problemă în sine - și care, atenție, prevăd că toți cei care au fost judecați pe baza probelor fur­ni­zate în urma acestor protocoale să poată cere reju­decarea proceselor, fără aceste dovezi. Or, multe do­sare au fost posibile numai cu ajutorul înregis­tră­rilor făcute de SRI, iar dacă acestea sunt date deoparte, nu mai poți dovedi nimic. În plus, coaliția PSD-ALDE a anunțat că este cu amnistia și grație­rea pe țeavă.

- Deși dă semne de oboseală și, pe alocuri, că s-a lăsat intimidată, Justiția n-a rămas chiar fără reacție. DNA a cerut Senatului să-i ridice imu­ni­tatea parlamentară lui Călin Popescu Tăriceanu, în vederea urmăririi penale pentru luare de mită în afacerea Microsoft...

- Da, iar asta a creat o situație nouă în coaliția guvernamentală și în binomul Dragnea - Tări­cea­nu. De unde Tăriceanu începuse să ia o oarecare distanță față de Dragnea, pentru a se poziționa mai bine în candidat al coaliției la prezidențiale, acum a ajuns la mâna lui Dragnea. Va vota PSD ridicarea imu­nității sau îl va apăra? Probabil că se vor în­țelege, căci, vorba lui Cozmin Gușă, politica ro­mânească funcționează după următorul principiu: "Suntem lupi între noi și haită cu cei din afară". Problema este că de multe ori "cei din afară" sunt cetățenii români. Așa, de pildă, unul dintre fruntașii PSD, ministrul de Finanțe Orlando Teodorovici, a propus ca românilor să li se limiteze dreptul de muncă în străinătate, la cinci ani. Noroc că i-a dat pes­te nas Comisia Europeană.

"PSD se bate cu toată lumea, dar numai în interesul lui Dragnea și al găștii lui"

- Nu în ultimul rând, luna trecută, am avut parte de una dintre cele mai importante dezvăluiri de presă din acest an. Echipa de investigație de la "Rise Project" a intrat în posesia unei valize cu documente de la TelDrum, firma despre care se presupune că îi asigură puterea financiară lui Liviu Dragnea. De ce sunt importante aceste documente?

- Întâi de toate, pentru că probează legătura lui Liviu Dragnea cu TelDrum, companie pe care li­de­rul PSD nu a vrut să o recunoască niciodată ca fiind în posesia sa. Și avea motive să nege. Firma cu pricina a fost privatizată fraudulos și abonată la contracte cu statul, iar de ani de zile, asigură bu­nă­sta­rea familiei Dragnea. Între altele, din docu­men­tele găsite acum reiese și faptul că, în ultimii ani, Dragnea a fost la vânătoare de vreo 30 de ori cu Pe­tre Pitiș, cel care conduce formal compania. Iar Drag­­nea spunea că nu l-a mai văzut de decenii pe Pitiș. Întrebat despre asta, liderul PSD a mai turnat o minciună, că el la vânătoare nu se uită cine e în stân­ga sau în dreapta sa. La insistențele jurnaliș­tilor, a devenit agresiv și a reclamat compor­ta­men­tul "de procurori" al ziariștilor.

- Dragnea are o problemă nu doar cu presa ne­aservită, ci cu toți cei care îndrăznesc să-l cri­tice. Astfel că războiul nu e purtat doar în afară, cu Opoziția, cu președintele Iohannis, cu românii din diaspora și cu Comisia Europeană, ci și înă­untrul partidului. În ce condiții s-a despărțit PSD de încă vreo câțiva lideri în noiembrie?

- Așa cum spuneam, prin remanierea guver­na­mentală au fost date niște recompense. Dar în pa­ralel au fost și unii sancționați. Cei care s-au dove­dit mai vocali contra lui Dragnea au fost excluși sau puși la index. Vicepreședintele PSD, Adrian Țuțu­ianu, și secretarul general, Marian Neacșu, au fost dați afară. Corina Crețu, comisiar european, pro­pul­sată în acel post de către PSD, a fost numită tră­dătoare, pentru că le-a reproșat guvernanților ro­mâni că refuză să ia fonduri nerambursabile de la UE. Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a rămas fără sprijin politic și a fost demisă din func­țiile de președinte al PSD București și PSD Ilfov, precum și din cea de vicepreședinte național al par­tidului. Nu a fost exclusă doar din motive de strate­gie. De acum încolo, Firea va spune că nu poate fa­ce nimic fiindcă o sabotează PSD, ceea ce s-ar pu­tea să fie și adevărat, dar ea n-a făcut nimic nici pâ­nă azi. Pe de altă parte, PSD va spune că Firea nu mai merită un mandat de primar general, pentru că, iată, nu face nimic, și va avea dreptate și partidul. In­teresant este că Țuțuianu și Crețu au acuzat PSD că plătește presa ca să-i atace pe criticii lui Dragnea și Dăncilă, ori ca să nu-i primească pe aceștia la emisiuni TV. Noi toți știam că PSD are la degetul mic o parte a presei, prin finanțarea pe care i-o asigură, acum avem și mărturii din interior.
Una peste alta, PSD se bate cu toată lumea, dar nu­mai în interesul lui Dragnea și al găștii lui. De pil­dă, când un oficial maghiar a declarat în "Se­cuime", chiar în pragul Zilei Naționale, că Ungaria nu va re­nunța la Transilvania, nici un oficial român nu a avut replică. De ce? Pentru că lui Dragnea îi slujește ali­an­ța cu UDMR în interior și cu Victor Or­ban în ex­te­rior. Ceea ce ne pune ur­mă­toarea între­ba­re: încotro vrea Drag­nea să ducă România?