"La doar 29 de ani, sufăr de sindrom cerebelos"

Cititor Formula AS
"Sufăr de usturimi supărătoare în gură"

De aproape un an sufăr mult, având niște simp­­tome cărora nu le-am găsit niciun remediu. Port proteză dentară mobilă pe maxilarul superior și, cu toată grija și igiena zilnică, am usturimi su­părătoare în întreaga cavitate bucală. La acestea se adaugă umflarea, înroșirea și usturimea buze­lor. Îi rog pe cei care au suferit astfel de simptome și au folosit tratamente care au dat rezultate, să mi le comunice prin intermediul revistei.
Vă mulțumesc anticipat!
TEODORA - Timișoara

"La doar 29 de ani, sufăr de sindrom cerebelos"
Mă numesc Raluca, am 29 de ani și vă scriu această scrisoare pentru că nu mai știu ce pot să fac pentru a-mi recăpăta să­nătatea. La 18 ani, am fost suspectată de meningită și mi s-a făcut o puncție. Din fericire, era doar o răceală puternică, dar de atunci am mari probleme: mă dezechilibrez când merg (trebuie să fiu mereu sprijinită), îmi este greu să-mi coordonez mișcările, amețesc și uneori chiar văd dublu. Am făcut o mulțime de investigații: tomo­grafii, analize, RMN, în ur­ma că­rora mi s-a pus diag­nos­ticul sin­drom cerebelos. Mi s-a spus că este vorba de o atrofiere a creie­rului și nu se mai poate face nimic. Mi s-au prescris doar vitamine. Eu vreau să îmi trăiesc tinerețea și refuz să cred că voi trăi așa pentru tot restul vieții. Vă rog din suflet, dați-mi un sfat! Ce să fac? Încotro să mă îndrept? S-a vindecat cineva de boala aceasta? Aștept cu speranță răs­punsurile dvs. Cu mulțumiri,
RALUCA B.

"Am o stare permanentă de somnolență"

De câteva săptămâni am o stare permanentă de somno­lență, nu mă pot concentra, iar dimi­neața mă trezesc cu dureri de cap. Am fost la medicul de fa­milie și mi-a dat să fac un set de anali­ze, prin­tre care si­de­remia, hemoglobina și cal­ciul - toate au ieșit în limite nor­male. Am luat un supli­ment cu vitamine și câteva zile am avut impresia că aceste simptome au scăzut în intensitate, dar a fost doar o părere. Ce mă sfătuiți să fac în continuare? Îi rog mai ales pe specialiștii cu care colaborați să îmi dea un răspuns. Vă mulțu­mesc și vă doresc sărbători fericite, cu sănătate!
LĂCRĂMIOARA H.

"Nu reușesc să scap de urticarie"

De aproape două luni mă chinui cu o urticarie de care nu reușesc să scap. M-am gândit că e ceva alergic, am luat Claritine și am ținut un regim alimentar strict, fără prăjeli, dulciuri sau sucuri. Am fost la me­dicul de familie și mi-a dat să fac analize - toate sunt în parametri normali, nici măcar Imunoglobulina (IgE) nu a semnalat ni­mic alergic. Cu toate astea, urticaria persistă. Ce mă sfătuiți să fac? Vă mulțumesc.
ALEX D. - București

"Caut un leac pentru ovare polichistice"

În urma analizelor și a ecografiei pelvine, am fost diagnosticată cu ovare polichistice. De altfel, simptomele sunt caracteristice acestei afecțiuni: dureri menstruale accentuate, menstruație abun­dentă (7-8 zile) și neregulată, pilozitate accen­tuată, acnee, căderea părului... Mi s-au prescris anticoncepționale, dar am renunțat la ele din cau­za reacțiilor adverse: aveam stări de greață, ame­țeli, mi se umflau picioarele în­gro­zitor. Sunt foarte comple­xată de părul și de coșurile de pe față, dar mi-e mult mai teamă de re­percusiunile acestei boli, pentru că am citit că poate duce la in­fertilitate. De aceea vă rog să-mi recomandați un tratament naturist pentru ovare polichistice. Orice sfat e binevenit! Vă mulțu­mesc și vă doresc sănătate.
F. S. - Iași
(Apelați la d-l Andrei Liciu și la preparatele sale cu propolis, care fac minuni în afecțiunile genitale. Tel. 0722/45.07.60.)


"Se poate vindeca definitiv refluxul gastro-esofagian?"

Numele meu este Matei, am 20 de ani și sunt student în Iași. Vă scriu cu speranța că mă puteți ajuta cu câteva sfaturi privind boala de care sufăr de ceva timp. Acum un an, au apărut primele sem­ne de reflux gastro-esofagian. Stând la cămin, aveam un regim alimentar haotic (mâncam când îmi aduceam aminte, mai ales de la fast-food), mai consumam și alcool, cafea, țigări. Medicul de familie mi-a prescris Debridat și Motilium, iar tratamentul a dat rezultate. Problema a reapărut după câteva luni, pentru că nu am mai ținut un re­gim alimentar adecvat. Am senzații de arsură în capul pieptului și simptome ca de indigestie. Am făcut nenumărate endoscopii, mi s-a schimbat tratamentul de câteva ori, dar până în prezent nu am reușit să scap în totalitate de simptome, deși în paralel am urmat și tratamente naturiste cu Re­digest, ceai de sunătoare, miere, ulei de cătină etc. Vreau să știu dacă refluxul se poate vin­deca com­plet. Ce investigații ar trebui să mai fac? Ce trata­ment aș mai putea încerca? Vă mulțumesc.
MATEI - Iași

"O caut pe doamna doctor Ioana Mihaela Brad"

Vă rog din tot sufletul, mă poa­te ajuta cineva? O caut cu dis­pe­rare pe doamna doctor dermato­log Ioana Mihaela Brad (fiica ce­le­bru­lui profesor doctor biolog Ion Brad, care din păcate nu se mai află printre noi). Domnul pro­fesor Ion Brad a făcut minuni în trata­mentul peladei. Fiica sa a lu­crat îm­preună cu dânsul. S-ar pu­tea ca cineva dintre citi­torii re­vistei "For­mula AS" s-o cunoască și să ne spună și nouă unde o pu­tem con­tacta pentru un caz de pe­la­dă. Vă mulțumesc din toată inima!
MONICA K. - Germania