D-l Dragnea și UDMR

Redactia
- Coaliția guvernamentală PSD-ALDE are pro­bleme să-și mențină majoritatea în ambele Camere. Ce va face Liviu Dragnea, liderul PSD, în cazul în care ar pierde această majoritate? Este el în stare de cedări mai mari către "tovarăși de drum" contextuali, precum UDMR, doar ca să rămână la putere?

- Sabotat din interiorul propriului partid, de către cei pe care i-a sancționat pentru că i-au amenințat atot­pu­ter­nicia, Liviu Dragnea va avea tot mai stringent ne­vo­ie de sprijinul UDMR, mai ales după ce scaunul de pre­­șe­dinte al Camerei Deputaților i s-a clătinat serios săp­­tămâna trecută. Lipsit de scrupule, el ar fi dispus să ce­­deze oricăror solicitări ale UDMR, chiar și celor pe care majoritatea etnicilor români le-ar considera abu­zive. Să nu uităm că a impus deja crearea prin lege a Li­ceului teologic maghiar din Târgu Mureș, în disprețul jus­tiției și al CCR, și că a fost de acord cu toate preve­de­rile din Codul Administrativ, dorite de UDMR. Noroc că acest Cod a fost declarat în totalitate neconstitu­țio­nal. Și nu uitați că tot PSD a tăcut mâlc când UDMR, anticipând dificultățile domnului Dragnea, a lansat un proiect de lege cu revendicări maximale în folosul său și al cli­en­telei sale. Doar chestionat de ziariști, a reușit Li­viu Drag­nea să bagatelizeze proiectul UDMR. Știm însă că li­derul PSD acționează adesea altfel decât pro­mite pu­blic, iar afinitățile sale cu guvernul iliberal al lui Viktor Orban, care controlează UDMR, sunt deja bine­cu­nos­cute. Nici Liviu Dragnea, nici vreun alt lider PSD sau ALDE, nu au obiectat când guvernul Orban a fi­nanțat cu milioane de euro cluburi sportive din Ținutul Secu­iesc, când miniștrii săi au luat la rost România pentru modul în care alege să-și exploateze gazul metan sau când au refuzat invitațiile la recepția de Ziua Națio­nală a României. Și nici un psd-ist nu a obiectat față de directivele pe care Viktor Orban le dă liderilor maghiari din România, prin reprezentantul său per­so­nal, pentru chestiunea autonomiei maghiarilor din țările vecine. Politica iliberală și antieuropeană a lui Viktor Orban este lăudată de psd-iști, pentru care, de altfel, in­teresul personal sau de grup are prioritate față de inte­resul na­țional. Așadar, orice negociere este posibilă, atâ­ta vre­me cât interesele partidului o cer.

- Cu ce speranțe putem intra în anul 2019, din punct de vedere politic?

- Asistăm deja la consolidarea unei opoziții de tip nou, reprezentată de USR și RO+, partidul lui Dacian Cio­loș. Ambele cresc în sondaje, au poziții publice co­recte, susțin o campanie pentru îndepărtarea penalilor din funcțiile publice și pregătesc politici publice coe­ren­te. Evoluția USR și a RO+ va obliga PNL să acțio­ne­ze mai convingător ca partid de opoziție, dacă nu vrea să piardă teren masiv. Ultimele sondaje arată că partidul stag­nează, deși PSD scade masiv în popularitate. Cu alte cuvinte, PNL nu este în stare să profite de degrin­go­lada partidului lui Dragnea, poate pentru că, o parte a lui mai este încă tributară USL. Nu știm încă dacă PNL are re­surse să se reinventeze, dar vedem că poziția lui Lu­dovic Orban în partid și în viața publică este tot mai slabă. Cu toate acestea, PNL a început să facă deja o opoziție mai activă și mai eficientă în Parlament. Ma­rele test al partidelor va veni în mai, la alegerile euro­par­lamentare, și nu putem decât să nădăjduim că scru­tinul european va consfinți închegarea unui început de ali­anță a opoziției. Alt reper al anului ce vine este re­prezentat de alegerile prezidențiale din noiembrie, care îl vor obliga pe Klaus Iohannis să fie tot mai activ po­litic și mai ferm în opoziția sa față de PSD, pentru a se pro­fila ca singurul politician capabil să țină piept "ciu­mei roșii". De altfel, șeful statului și-a intrat deja în rol și nu ezită să sancționeze dur guvernul Dragnea-Dăn­cilă. Războiul politic va continua aproape sigur și în 2019, ceea ce, dacă domnul Iohannis menține presiu­nea, l-ar putea arunca în corzi pe Liviu Dragnea, căci orice știr­bi­re a autorității sale va fi un stimulent pentru ad­versarii săi din partid și va șubrezi PSD. Revocarea lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei nu mai este, așadar, o imposibilitate. Deși nu putem fi siguri că scă­păm de dezastrul ordonanței pentru amnistierea și grațierea corupților, totuși, privind în perspectivă, cred că deriva din PSD, activarea opoziției parlamentare, consolidarea unei alianțe USR-RO+ și ieșirea la luptă a lui Klaus Iohannis ne îndreptățesc să fim mai încre­zători în 2019 decât am fost în 2018.