GHEORGHE DAMIAN - "Nu e lider adevărat cel ce crede că le rezolvă singur pe toate. Ai nevoie de o echipă alături"

Camelia Starcescu
Primarul comunei Ciugud (jud. Alba)

Ciugud este comuna din România care a re­ușit să atragă cele mai multe fonduri europene. Primarul comunei, Gheorghe Damian, nu este fiu al locului, ci a ajuns la Ciugud prin căsătorie. Soția domniei-sale și-ar fi dorit să se stabilească la Alba Iulia, oraș aflat la doar 10 km, dar dragul de satul românesc a învins și n-au mai ple­cat. Din 2000, de când Gheorghe Damian este pri­mar al comunei, mulți oameni din orașele dim­prejur au ales să domicilieze aici, pentru că au găsit și confort citadin, și ceva în plus: liniștea unui sat de pe malul Mureșului și respectul pe care au­to­ritățile locale îl manifestă, prin tot ceea ce fac, față de fiecare cetățean.

"Pe oameni îi poți minți doar o dată"

- Domnule Damian, cum s-a întâmplat să ajun­geți primar într-un sat al cărui fiu sunteți doar prin căsătorie?

- Am venit în Ciugud în 1992. Am tot așteptat schimbări, și pentru că nu au venit, în 2000, într-un grup de prieteni, am decis că noi suntem cei care trebuie să înceapă lupta cu inerția. Așa m-am ho­tărât să candidez, deși aveam cele mai puține șanse, pentru că nu eram de-al locului. Mă cunoșteau doar ve­ci­nii, lucram la Serviciul de Ambulanță Sebeș și aveam doar 32 de ani. În ciuda acestor dezavantaje, la alegerile din 2000 am ajuns în turul doi, pe care l-am câștigat destul de ușor.

- Ce anume credeți că e mai important pentru alegători, omul sau partidul din care candidatul face parte?

- Vreau să cred că omul. În mijlocul oricărei or­ganizații, al oricărui grup, in­diferent că e par­tid, fa­milie, asociație sau orice altceva, este omul. Pe de al­tă parte, sunt foar­te im­portante calită­ți­le de lider ale can­di­da­tului: viziune, mo­ralitate, cinste, co­rec­titudine, cre­dință, să fie un bun co­municator și, mai ales, să fie sin­cer, căci pe oameni îi poți minți doar o dată, nu la infinit.

- Ce e mai greu, să câștigi alegerile, sau să te menții ca primar la nivelul exigențelor co­mu­nității?

- E greu și să câștigi, dar și să te menții, pen­tru că și provocările, dar și nevoile comu­nității sunt foarte mari. Acum, cu fonduri europene, ai mai multe posibilități la în­de­mână de a-ți pune în practică programul elec­toral, dar la vremea a­ceea, până prin 2009-2010, resursele erau li­mi­tate, nevoile infinite, iar oamenii nu aveau răb­dare. Toți vroiau ca ieri să se întâmple totul. Co­muna Ciugud are în componență șase sate: Ciugud, Limba, Șeușa, Drîm­bar, Teleac și Hăpria, cu un total de apro­xi­mativ 3200 de lo­cuitori. Fiecare sat are alt specific, mândria lui, par­ticularitățile lui, încurajăm asta, chiar încercăm să dezvoltăm în ei această mândrie locală. N-a fost ușor să gestionăm aceste aspecte, ne-a ajutat legă­tura permanentă cu oamenii. Iar faptul că am vorbit mereu unii cu alții, că i-am făcut pe oameni părtași la activitatea noas­tră, cred că le-a câștigat încrederea și înțelegerea.

"Am adus oameni tineri, pe care i-am încurajat să viseze"

- În primărie, lucrați cu același colectiv pe care l-ați găsit la primul mandat, sau v-ați format o echipă proprie?

- Am găsit o echipă mică (din care a mai rămas doar o colegă), iar cei care o formau nu erau foarte bine pregătiți. Am înțeles că singur nu pot face nimic și că dacă nu investesc în oameni, n-o să pot duce la bun sfârșit ce mi-am propus. Am încercat să aduc oameni tineri, în care să am și eu încredere, dar și ei în mine, am investit în ei, i-am încurajat să viseze, i-am făcut parte din visele mele și lucru­rile au devenit mai simple, astfel încât acum am aici o a doua familie. Avem o echipă sudată, de profe­sioniști, "soldații" mei de încredere, care îmi spun când și dacă putem face ceva și în ce condiții. Ne-am dezvoltat și o echipă de concepere de pro­iecte, care a crescut de la o persoană la 11, iar ei au ajuns acum să se autosusțină prin proiectele pe care le fac. Eu cred că nu e lider adevărat cel care crede că le rezolvă singur pe toate, îți trebuie alături o echipă.

"Valoarea proiectelor depuse și câștigate în ultimii zece ani depășește 20 de milioane de euro"

- Profesionalismul celor care se ocupă la Ciu­gud, de atragerea de fonduri europene, e demons­trat prin faptul că sunteți comuna din țară cu cele mai multe astfel de finanțări. Există un secret, o rețetă?

- Mulți îmi pun această în­trebare. Într-adevăr, va­loa­rea proiectelor depuse și câștigate în ultimii zece ani depășește 20 de mi­li­oane de euro. E vorba doar de viziune, de o echipă de profesioniști, la care tre­buie adăugată multă mun­că și, în ultima perioadă, și mult curaj. Chiar mă în­treba un reporter dacă nu mi-e frică să semnez pro­iecte de asemenea valori. Nu mi-e frică, atâta timp cât știu că acei bani s-au dus unde trebuie. Cred că vi­ziunea mi-a fost influen­țată și de vizitele făcute în străinătate, care m-au fă­cut să înțeleg rolul banilor europeni și cât de impor­tanți sunt acești bani în dezvoltarea unei comu­ni­tăți. N-am prea avut pro­iecte depuse și necâștigate.

- Ce face comuna Ciu­gud atractivă pentru investitori?

- N-am făcut nimic deosebit pentru asta, doar ne-am făcut treaba, iar aici consider că e o stare de normalitate, cum îmi doresc să fie peste tot în țara noastră. Ideea de a crea o zonă de dezvoltare economică mi-a venit din primul mandat. La acea vreme, n-aveai instrumente financiare, comuna era foarte săracă, nevoile erau foarte mari. Veniturile proprii ale comunei erau de cam 15000 euro, în echivalentul de azi. Tot timpul depindeam de politic, de cine e la guvern, la con­siliul județean. Am învățat din călătoriile în stră­inătate că e foarte important să-ți creezi tu confortul financiar, independența financiară, pentru că astfel, strategia ta de dezvoltare poate fi liniară. Dar să vă dau un exemplu: aveam o pășune de 100 ha, pentru curățarea căreia cheltuiam inutil foarte mulți bani, deoarece numărul de animale din comună a scăzut și nu mai era utilizată. Am venit atunci cu propu­ne­rea să luăm 30 ha de acolo, să ducem utilități pe banii noștri, apoi să punem terenul la dispoziția ce­lor interesați. Acum, acolo își desfășoară activitatea 30 de firme, cu aproximativ 1000 de angajați. Zona e atractivă, pentru că suntem parteneri cât se poate de serioși și asta am dovedit-o în timp. Dacă am promis certificat de urbanism eliberat în 24 de ore, l-am eliberat, dacă am promis autorizație de cons­trucție eliberată în 48 de ore, au avut-o. Această zonă industrială ne-a adus o dezvoltare și pe ver­ticală, și pe orizontală: automat, gradul de sărăcie în comună a scăzut, problemele sociale s-au redus, mai avem doar doi asistați social, iar șomeri nu mai avem deloc.

"Avem o liniște aparte, aer curat și o comunitate fericită"

- Majoritatea satelor României rămân fără locuitori. În Ciugud, numărul lor a crescut...

- Când am început să rezolvăm problema utili­tăților, să asfaltăm drumurile, să amenajăm piste de biciclete, să dezvoltăm activități cultural-sportive, să organizăm competiții pentru copii, a crescut atractivitatea comunei și atunci mulți tineri din Alba au decis să se mute în Ciugud. Avem o liniște aparte, aer curat și o comunitate fericită. Testăm în fiecare an gradul de satisfacție a cetățenilor, legat de administrația locală și, de ani buni, suntem aproa­pe la egal cu încrederea în biserică, în con­dițiile în care ciugudenii sunt foarte credincioși. Pe de altă parte, nu poate fi nimic mai fain pentru noi, ca administrație, decât să vedem oamenii mulțumiți și fericiți, chiar dacă mai sunt multe probleme de rezolvat sau unii au alte așteptări.

- Să înțeleg că nu mai vin oamenii în audiență la primar?

- Cam așa ceva... Abia dacă mai vin cu proble­me la mine două-trei persoane pe săptămână.

- Cu atâtea probleme rezolvate deja, a mai rămas ceva ce trebuie făcut, în comuna Ciugud?

- O, mai sunt multe de făcut! Vrem să schim­băm iluminatul stradal de pe stâlpi, cu unul inteli­gent, cu reglare în funcție de ore și nevoi, ca să scă­dem consumul, vrem să extindem rețeaua de fibră optică și de supraveghere video de la 30 de camere la 50. Trebuie să amenajăm capele mortuare în fie­care sat, intenționăm să construim în zona indus­trială o grădiniță cu program prelungit, atât pentru copiii din sat, cât și pentru cei ai angajaților, să mo­dernizăm din nou școala, să construim un pod peste Mureș, ca să să scurtăm distanța până la Alba Iulia, de la 10 km la 2 km, să extindem zona industrială cu încă 15 ha, pentru că avem solicitări. Un proiect ambițios al Primăriei comunei Ciugud, care prinde contur tot mai mult, este amenajarea zonei de agre­ment de pe malul Mureșului, care va cuprinde un de­barcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de pro­me­nadă, pescuit, campare (pentru rulote și corturi) și de picnic, primul de acest gen din județul Alba. Pentru noi, Mureșul este un dar de la Dumnezeu. În plus, împreună cu toate comunele aflate pe malul Mureșului, între Teiuș și Orăștie, intenționăm să creăm un traseu pentru ambarcațiuni fără motor. Și, să nu uităm, din 2017, la Ciugud avem și unul din­tre cele mai moderne terenuri de golf din Europa.