CHRISTMAS JAZZ - Cu Emy Drăgoi & Grand Orchestra

Dana Ene
- În apropierea sărbătorilor de iarnă, ploieștenii și bucureștenii care au fost anul ăsta cuminți sunt invitați la o călătorie muzicală în lumea magică a Crăciunului. Și cum să nu mergi, când invitația e lansată de Emy Drăgoi, regele jazz-ului la acordeon! -

Marele și îndrăgitul instrumentist este și regizorul artistic al acestui spectacol ce se adresează iubitorilor de muzică bună, de toate vârstele. Repertoriul a fost ales după criterii de calitate maximă, și adună unele dintre cele mai valoroase creații muzicale dedicate Cră­ciunului. Emy Drăgoi a imaginat o adevărată călă­torie de la jazz la gospel, și de la piese care au făcut istorie în muzică, la improvizații pe clapele acor­deonului. Este un spectacol îmbunătățit perma­nent, iar rezultatul este extraordinar.

Glorie, în Orașul luminilor

Emy Drăgoi este cel mai bun acordeonist de jazz al momentului. În 2005, Franța îl declara "Artistul anului" în materie de jazz, și poate nu întâmplător, căci în această țară și-a desăvârșit Drăgoi studiile muzicale, și tot acolo a fost supra­numit "regele jazz-ului la acordeon". Născut într-o familie de muzicieni din Prahova, Ion Drăgoi (pe numele din buletin) și-a descoperit în­clinația muzi­cală încă de la 3 ani. Extrem de precoce, el și-a impre­sionat părinții cu talentul ieșit din comun (tatăl acordeonist și mama solistă) care l-au ajutat să-și îm­plinească chemarea. A studiat la Liceul de Artă din Ploiești, apoi pianul la Academia de Jazz "Bill Evans" din Paris. Nici nu ieșise bine din ado­lescență, și cucerea Orașul luminilor. Plecase acolo pentru un contract de trei luni, dar avea să rămână și să-și creeze un nume strălucit pe scena franceză. Acum este impli­cat într-o mulțime de proiecte mu­zi­cale în România: "Magic Național", specta­colul-concert regizat de Ion Caramitru; "Cineacordeon", un spec­tacol cu muzică de film, sau "Cara­vana jazz manouche". Dar unul dintre proiectele cele mai dragi inimii sale este "3D Pro'ect", în care este impli­cat alături de cele două fiice ale lui, Bianca și Alessia Drăgoi. Alături de ele, a urcat mândru, anul acesta, chiar și pe scena Ateneului Român, cântând el cu acordeonul, fetele lui la vioară.
Bianca Drăgoi, fiica mai mare, are 14 ani și este posesoarea a numeroase pre­mii muzicale naționale și interna­ționale. A debutat la vârsta de 12 ani, ca solistă, alături de Filarmonica "Paul Constanti­nescu" din Ploiești și a colaborat cu artiști cunos­cuți în lumea jazz-ului, precum Christophe Lar­tilleaux sau Samy Daussat și, nu în ultimul rând, cu celebrul ei tată. La numai 10 ani, Alessia promite, și ea, să devină un artist cu renume. Cele două surori vor urca pe scenă alături de tatăl lor, într-un splendid spectacol de familie, așa cum îi stă bine Crăciunului.
Alături de cei trei membri ai familiei Dră­goi, vor cânta și Grand Orchestra - o for­mație ce adună laolaltă 20 de instrumentiști: violoniști, pian, percuție, bas, chitară etc. și Alls'choir - un cor for­mat din soliști ai Operei Române din București.
Dar marea sur­priză, atât în Bucu­rești cât și în Ploiești, va fi să o întâl­niți pe minunata actriță Me­deea Marinescu, într-o ipostază mai puțin știută: anume aceea de interpretă a mu­zicii gospel.
Vor exista și mici diferențe în progra­mul celor două spec­tacole. La Ploiești, de exemplu, Emy Dră­goi îl va avea drept invitat surpriză pe violoncelistul clujean Adrian Naidin, la rândul său, un artist cunos­cut și soli­citat, pentru talen­tul său, în con­certe de mare anvergură. Luna trecută, Adrian Naidin "a dat o fugă" și a concertat în Co­reea, la Seul, apoi, după ce s-a întors în țară, a susținut, pe 10 decembrie, la Cinema Pro, în Capitală, propriul lui concert de colinde - Rockolinde. A cântat, alături de solista Ale­xandra Ungu­reanu, colinde tradiționale din fol­clorul românesc, sti­li­zate cu efecte de rock. Și au avut parte de aplauze la scenă deschisă. Acum, Adrian poposește pe sce­na teatrului "Toma Caragiu" din Ploiești, ca să întregească, pe 20 decembrie, ceata de colindători-călători a lui Emy Drăgoi.
?n București, pe lângă "ceata" de bază, Emy Drăgoi are alți trei invitați de maximă popularitate: pe Ion Caramitru, amfi­trionul spectacolului de la TNB, pe îndrăgita solistă de muzică pop, Nico, dar și un invitat "special", care are darul de a descreți frunțile - Toni Grecu, de la Divertis.
Pentru concertul "Emy Drăgoi & Grand Or­chestra" din Ploiești, biletele se pot achiziționa de la agenția de bile­te a teatrului "Toma Caragiu", și costă 60 lei. Spectacolul din București se va ține în Sala Mare a Teatrului Național, pe 23 decembrie, iar biletele s-au pus în vânzare la agenția de bilete TNB (în foaierul Sălii Mari), precum și online, pe www.mystage.ro. Au prețuri cu­prin­se între 80 și 100 lei (Stal + Loja ofi­cială).