Superlativele sportului românesc în 2018 - Sportivi cu care ne mândrim

Ciprian Rus
La sfârșit de an e vremea bilanțurilor, la în­ceput de an e vremea marilor speranțe. 2018 a fost un an fantastic pentru tenisul românesc: Simona Halep a dominat topul circuitului feminin WTA, a câștigat primul său turneu de Mare Slam al carierei, "Roland Garros" și a fost declarată, în premieră, campioană mondială, de federația de spe­cialitate. Performanțele Simonei nu sunt singu­lare, mai multe tenismene din România au avut rezul­tate spectaculoase anul trecut. Dintre sporturile olim­pice, ca de obicei, canotajul, halterele și scrima au dus greul și în 2018. La 34 de ani, după o lungă pauză, Ana-Maria Popescu (fostă Brânză) a revenit în forță în scrima mondială și a obținut o extra­ordinară medalie de argint la Campionatele Mon­diale. Bucurie ne-au adus și handbalista Cristina Neagu, alături de echipa națională, dar și tinerii fot­baliști sub 21 de ani, calificați la Europenele din acest an, unde promit să facă o performanță de neui­tat.

Halep - primul grand slam din carieră și nr. 1 mondial încă un an

La finalul fiecărui an, cunoscutul post de tele­viziune american ESPN, specializat pe sport, întoc­mește lista campionilor care au impresionat de-a lungul ultimelor 12 luni. "Dominant 20" este o listă alcătuită din 20 de sportivi care "au redefinit imposibilul", realizată cu ajutorul unei metode statistice, dezvoltate de jurnalistul ESPN, Peter Keating.
Anul acesta, în fruntea listei se află gimnasta Simone Biles, cea care a câștigat, în octombrie, șase medalii (din șase posibile) la Campionatul Mondial de Gimnastică, fiind astfel numită "cea mai do­minantă atletă a anului 2018".
Dar, deloc întâmplător, pe această listă - foarte relevantă, prin prisma faptului că se au în vedere toate sporturile posibile - se găsește și liderul mon­dial al circuitului WTA, Simona Halep. Simona se află pe locul 9 din 20, imediat în spatele croatului Luka Modric, vicecampion mondial la fotbal și câș­ti­gător al Balonului de Aur din acest an, dar îna­intea unor legende ca Novak Djokovic (tenis), Yuzuru Hanyu (patinaj artistic), Lewis Hamilton (Formula 1), LeBron James și James Harden (bas­chet). "Acesta a fost anul în care Halep a erupt în sfârșit, câștigând primul ei turneu de Grand Slam la «Roland Garros», după ce a pierdut finala de la Australian Open. A început și a încheiat anul în calitate de lider mondial, înregistrând un bilanț de 46 de victorii, 11 înfrângeri și alte trei turnee câș­tigate - și a făcut asta cu unul dintre cele mai bune jocuri de retur din tot tenisul: a câștigat jumătate din jocurile la primire, cel mai mare procentaj din circuitul feminin de tenis. A fost, de asemenea, letală și cu serviciul, reușind 108 ași. Dar, pe lângă toate aceste aspecte, dominația ei de la un capăt la altul al anului i-a asigurat locul pe această listă", motivează jurnalistul american Sachin Dave Chandan prezența Simonei pe lista "Dominant 20".

Neagu - golgheter absolut în istoria Europenelor de handbal

Handbalista Cristina Nea­gu, de trei ori câști­gă­toare a titlului de cea mai bună handbalistă a lumii în ultimii ani, a devenit, zilele trecute, în timpul meciului cu Ger­mania de la Campio­na­tele Europene din Franța, cea mai bună marcatoare din toate timpurile, dobo­rând recordul de 205 goluri, care îi aparținea unguroaicei Agnes Far­kas. Doborârea recordului a fost anunțată, în direct, în timpul meciului, de crainicul sălii din Brest, unde se des­fășura com­pe­tiția, Cristina pri­mind aplauzele întregii asistențe. Din păcate, și re­cordul, și golurile sale următoare, care au dus Ro­mânia în semifi­nalele Europe­ne­lor de handbal, au fost umbrite de accidentarea gra­vă a Cristinei, în timpul meciului cu Ungaria. Șicanată de o ad­versară, Cristina a alunecat pe podea, iar ver­dictul medicilor este unul dur: ruptură de liga­mente, ceea ce înseamnă 6 luni de recuperare și sezon încheiat pentru căpitanul echipei noastre naționale. Cristina a mai fost încercată de acci­dentări grave și a revenit în top. Suntem convinși că o va face și de această dată.

Canotajul - sportul anului în România

Anul sportiv 2018 a plasat canotajul pe locul întâi, pentru a doua oară consecutiv, în topul fe­derațiilor sportive din România, prin rezultatele ob­ținute la toate categoriile, în competițiile euro­pene, mondiale și la Jocurile Olimpice de Tineret. Cano­torii și canotoarele care ne-au reprezentat în ma­rile competiții internaționale au venit acasă cu un număr impresionant de medalii, 37 - dintre care 17 de aur, 12 de argint și 8 de bronz. Faptul că aceste medalii vin la mai multe ca­te­gorii de vârstă ne dă spe­ranțe că munca depusă de Federația Ro­mâ­nă de Cano­taj este foar­te serioasă și va produce performanțe mulți ani de acum înainte. Româ­nia are sportivi care sunt, în același timp, pe podium, și la competițiile de tineret, și la cele de seniori, și privește cu încredere spre calificările la Jocurile Olimpice din 2020. Cam­pioane mon­diale în acest an din Bulgaria, în proba de dublu vâsle, sucevencele Gianina Beleagă și Ionela Le­haci-Cozmiuc, sunt marile vedete ale canotajului românesc. Supranumite "gemenele de aur", Gia­nina și Io­ne­­la au șanse mari la aurul olimpic în 2020, dacă vor continua pe același drum și în anul care tocmai începe.

Fotbal - din nou la Europenele de tineret, după 20 de ani

Două decenii au trecut de când echipa de tineret a României nu a mai jucat la un turneu final. Și tot cam două decenii au trecut de când, după retragerea "Generației de Aur", echipa națională nu a mai jucat un fotbal care să ne dea speranțe, care să ne entuziasmeze. Dar iată că anul 2018 ne-a făcut cadou - nu doar o calificare a Tineretului la un Campionat Eu­ro­pean, ci și o generație care joacă un fotbal curat și spectaculos, dezin­hibat, și care reușește să facă recorduri de audiență la meciurile disputate acasă, la Cluj-Napoca sau la Ploiești. For­mată în jurul nucleului de jucă­tori crescut de marele Gică Hagi, Naționala de tineret a României nu avea cum să nu împrumute ADN-ul creatorului ei. Echi­pa a câștigat toate meciurile din deplasare, în grupa de calificare la Europenele din 2019, împotriva unor echipe care ne-ar da fiori, dacă le-am întâlni la nivel de seniori: Elveția, Țara Galilor, Bosnia-Herțegovina și, mai ales, Portugalia, o superputere în fotbalul de tineret și campioană europeană la seniori. Dincolo de rezultatele care ne duc la un turneu final de tineret, după ani lungi de secetă, ce impresionează la tânăra generație "Sub 21" este seriozi­tatea băieților. Condusă din teren de Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, iar de pe bancă de selecționerul Mirel Rădoi, Naționala Sub 21 de ani promite să joace pentru medalii, la Campio­na­tele Europene de anul viitor din Italia și San Marino și să se califice, astfel, și la Jocurile Olimpice din Tokyo, 2020.