Sugestii neconvenționale pentru masa de Anul Nou: Feluri cu pui

Redactia
Pui pane (Saltimboca)

Ingrediente (pentru 4 porții): 2 căței de us­turoi, 5 fire de cimbru, 600 g cartofi, 5 linguri ulei de măsline, sare, pi­per proaspăt măcinat, 20 frunze de salvie (proas­pătă), 2 fileuri de piept de pui (a 200 g), 4 felii șuncă Serrano (sau de Parma), 1 ou, 70 g pesmet, 1 pumn de rucola, 80 g andive, 2 smochine coapte (a 80 g fiecare), 2 linguri oțet alb, 1 linguriță miere, 5 linguri ulei pentru prăjit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 200°. * Se curăță usturoiul, se spală cimbrul, se zvântă și se rup frunzulițele. Se toacă - nu prea mărunt - usturoiul și cimbrul. Se curăță cartofii de coajă, se zvântă și se taie șpalturi. Se tape­tează o tavă cu hârtie de copt, se întind cartofii pe ea și se freacă cu 2 linguri de ulei, sare, piper și cu amestecul de cimbru și usturoi. Se dau 30-35 de minute la cuptor până ce devin rumeni și crocanți. * Între timp se spală salvia și se zvântă. Se taie fileurile de piept de pui în două, pe orizontală, se sărează și se piperează fiecare bu­cată și se acoperă cu felie de șuncă și 3 frunze de salvie. Se pliază în două și se fixează cu țe­pușe. Se bate oul, se pune pesmetul într-o far­furie și se dau "frigăruile" întâi prin ou și pe ur­mă prin pesmet. * Se curăță salata și andivele, se spală, se lasă să se scurgă bine și se taie bucăți potrivite. Smochinele spălate și șterse se taie în opt. Se prepară sosul vinegretă, amestecând - cu telul - oțetul, sarea, mierea, piperul, 3 linguri de ulei de măsline și 3 linguri de apă. * Se-ncinge uleiul pentru prăjit într-o tigaie mai mare și se lasă fileurile să se rumenească, câte 5-6 minute pe fiecare parte. În ultimul minut, se adaugă frunzele de salvie rămase și se prăjesc și ele. Se scot "frigăruile" din tigaie și se lasă să se scurgă, împreună cu salvia, pe hârtie absorbantă. * Se amestecă salata și andivele cu sosul vinegretă. Se scot cartofii din cuptor și se servesc împreună cu carnea, salvia și salata.


Pui cu ardei

Ingrediente (pen­tru 4 persoane): 1 pui (circa 1 kg), 6 linguri ulei de măsline, 1 lin­guriță se­mințe de fe­nicul, 2 lingurițe bo­ia dulce, 1 linguriță sare de mare (grunjoasă), 1 linguriță mă­ghiran us­cat, 3 căței de usturoi, 350 g ceapă, 600 g ar­dei grași ames­tecați (roșii, verzi, galbeni), 1 legă­tu­ră pă­trunjel verde, 2-3 linguri zeamă de lă­mâie.
Mod de prepa­rare: * Se-ncinge cuptorul la 200°. * Se taie puiul în două, pe lung, cu un cuțit greu sau cu o foarfecă specială, îndepărtând șira spinării. Cele 2 părți cărnoase se freacă cu 2 linguri de ulei, și cu ju­mătate din feniculul, bo­iaua, sarea și măghiranul mărunțite în piuliță. Se așează pe o tavă cu partea cu oase în jos și se pră­jesc circa 50 de minute în cuptorul încins. * Între timp, se curăță usturoiul și cepele. Cepele se taie în două, la fel și ardeii, care se curăță apoi de nervuri și de semințe, se spală și se zvântă. Se amestecă usturoiul, ceapa și ardeii cu 4 linguri de ulei de măsline și cu toate mirodeniile. După 15 minute se pun și legumele în tavă și se prăjesc împreună cu carnea. După 15 minute, se mai amestecă o dată legumele. * Se spală pătrunjelul verde, se zvântă și se toacă - nu prea mărunt frun­zele. Se scoata tava din cuptor și se pun pe un platou jumătățile de pui și legumele. Se stro­pesc cu zeamă de lămâie, se presară cu pătrunjel tocat și se servesc imediat.